Gıda-İş’ten iş cinayetlerine tepki

DİSK’e bağlı Gıda-İş iş cinayetlerine ilişkin yaptığı açıklamada “iş cinayetleri ne sektör ne de tehlike sınıfı tanıyor” diye belirtti.

  • Haber
  • |
  • Sınıf
  • |
  • 31 Aralık 2022
  • 16:50

DİSK’e bağlı Gıda-İş iş cinayetlerine ilişkin yazılı açıklama yaptı. “İş cinayetleri ne sektör ne de tehlike sınıfı tanıyor” başlıklı açıklamada şu ifadelere yer verildi:

“Yılın son gününe ülkenin çeşitli kentlerinden gelen iş cinayetleri haberleriyle girdik. Aydın'ın Nazilli ilçesinde bir restoranda meydana gelen patlamada 7 kişi hayatını kaybetti, 5 kişi de yaralandı. İzmir’de ise inşaatta kule vincin devrilmesi sonucu 5 işçi yaşamını yitirdi, 2 işçi de yaralandı. Yine İzmir Aliağa’da bir işçi kardeşimiz rafineriden sızan gazla, Çorum’da ise çalıştığı fabrikada yemlerin altında kalarak can verdi. Tüm bu ölümler ne kaza, ne kader, nede fıtrattır. Önlemlerin alınmamasının, denetimlerin yapılmamasının, sendikal örgütlenmelerin engellenmesinin yol açtığı iş cinayetleri dir. Somada, Ermenek’te, Marmara Parkta, Torunlarda, Büyük Coşkunlarda, son olarak Amasra’da bunları yaşadık.”

Piyasaya terk edilen işçi sağlığı iş güvenliği sisteminin çöktüğüne vurgu yapılan açıklamada “Antidemokratik sendikal yasalarla, grev yasaklarıyla, baskılarla, işten atmalarla, kara listelerle sendikal faaliyetin engellenmesi ve işçilerin örgütsüzleştirilerek işveren karşısında yalnızlaştırılması bu kazaların sebebidir” denildi.

Açıklamada son olarak şu ifadelere yer verildi:

“İşçi sınıfı yoksullukta, iş cinayetlerinde eşitlenmiştir. 2023 yılına girerken işçi sınıfının yaşamış olduğu ağır çalışma koşulları, sendikasızlaştırma, grev yasakları, işten atmalar, düşük ücretle çalıştırma, kayıt dışılık, iş cinayetleri, meslek hastalıkları başta olmak üzere mücadeleyi yükseltme zamanıdır. Durup beklemenin, sorunları seçim sonuna tahvil etmenin bedelleri daha ağır olacaktır. 2023 daha insanca çalışma ve yaşama koşulları için tüm işçi ve emekçilerin birleşik ve kitlesel mücadelesi zorunlu hale gelmiştir.”