“Denetim yok, ucuz gıdaya talep çok”

Toplu yaşam alanlarında gıda zehirlenmesine ilişkin değerlendirmede bulunan Gıda Mühendisleri Odası Başkanı Yaşar Üzümcü, zehirlenmelerin nedeni olarak denetimsizliğe ve ekonomik krize işaret etti.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 23 Mayıs 2022
  • 23:55

Ekonomik kriz, işçi emekçilerin temel gıdaya erişimini zorlaştırırken, sağlıksız yiyeceklerin de artmasına yol açtı. Gıda zehirlenmelerinde son 1 haftada Manisa’daki ilkokulda 20, Denizli’de bir lisede ise 65 öğrenci yedikleri yemek sonrası rahatsızlanarak, zehirlenme şüphesiyle hastaneye kaldırıldı.

Özellikle toplu yaşam alanlarında meydana gelen vakalar denetim eksikliğini de ortaya çıkardı. Zehirlenme vakalarındaki artışı ve denetimdeki eksikliği TMMOB Gıda Mühendisleri Odası’nın Yönetim Kurulu Başkanı Yaşar Üzümcü BirGün’e yaptığı değerlendirmede denetimsizliğe ve ekonomik krize dikkat çekti.

Krizin etkisi büyük

Yemek firmalarının maliyetten kısmak için hijyen standartlarını göz ardı ettiğini belirten Üzümcü şunları ifade etti:

“Toplu tüketim yapılan yerlerde gıda zehirlenmeleriyle karşılaşıyoruz. Bu zehirlenmeler belli bir sayıya ulaştığında haber oluyor ancak ölüme varan sonuçlar da yaşanabiliyor. O zaman kamuoyunda bir tepki oluşuyor ama ondan sonra unutuluyor. Gıda zehirlenmesinin yaşanmasında birkaç neden var. Öncelikle üretilen gıdaların gerekli hijyen yeterliliklerine dikkat edilmiyor. Kullanılan gıda maddelerinin üretiminden depolanmasına, taşınmasına ve pişirilmesi süreçlerinde soğuk zincir gerekliliklerine dikkat edilmiyor. Çünkü soğuk zincirin ve hijyen gerekliliklerinin bir maliyeti var. Bu zehirlenmelerde birinci şüphelendiğimiz tavuk ve tavuk ürünleridir.”

Giderek derinleşen ekonomik krizin de zehirlenme vakalarına etkisi olduğunu kaydeden Üzümcü, konuşmasına şöyle devam etti:

“Toplu tüketim yerlerindeki bir başka sorun, hizmet alımı şeklinde ihale edildiği için buralar, bazen öyle oluyor ki yemeklerin maliyetinin altında fiyatlar dahi verilebiliyor. Soğuk zincir, kaliteli hammadde kullanımı, eğitimli ve nitelikli personel çalıştırma gerekliliğinin sağlanması gerekiyor. Bu gerekliliklerdeki aksaklılar sonucunda zehirlenme vakaları yaşanıyor. Her şeyin fiyatı artarken, yemek firmaları fiyatlarını arttıramıyor. Bir yıllık fiyat veriyor çoğu, dolayısıyla burada da dikkat edilmesi gereken bir sorun var. Gıda enflasyonunun yüzde 120 civarında olduğu ekonomistler tarafından ortaya konuyor. Gıda fiyatlarının anormal yükseldiği ortamda sahtekârlar veya kötü niyetli üreticilere gün doğuyor. Sattıkları ürünlerin fiyatlarının da ucuz olması tüketiciyi yanıltıyor. Bu tür sorunlarla daha da karşılaşacağız, öyle gözüküyor.”