Genel-İş 1 No’lu Şubede Olağanüstü Genel Kurul

Genel-İş Sendikası İstanbul Anadolu Yakası 1 No’lu Şube’nin 2. Olağanüstü Genel Kurulu Caferağa Spor Salonu'nda gerçekleştirildi.

  • Haber
  • |
  • Sınıf
  • |
  • 27 Haziran 2021
  • 19:47

DİSK'e bağlı Genel İş Sendikası İstanbul Anadolu Yakası 1 No’lu Şube, Genel Merkez’in talebi doğrultusunda Olağanüstü Genel Kurul’a götürüldü.  4 yıllığına seçilen şube yönetiminin değişmesi için 2. Olağanüstü Genel Kurul yapıldı.

Genel İş Sendikası İstanbul Anadolu Yakası 1 Nolu Şube Olağan Genel Kurul seçimi 23 Şubat 2019 yılında yapılmıştı. Fakat 8 Aralık 2019 tarihinde olağanüstü genel kurul yapılmış ve işçiler mevcut şube yöneticilerini tekrar seçmişti.

Genel Merkez'in şube yönetimin değişmesi yönünde imza toplaması üzerine 26 Haziran 2021 tarihinde Kadıköy'de Caferağa Spor Salonu'nda 2. Olağanüstü Genel Kurul gerçekleştirildi.

Genel Merkez’den işçilere “Genel Kurul’a gitmeyin” mesajı

Genel-İş Sendikası Genel Merkezi, kendi isteğiyle Olağanüstü Genel Kurul’a gidilmesine rağmen işçilere “pandemi gerekçesiyle sadece delegelerin katılımıyla genel kurul toplantısı yapılacağı ve işçilerin gitmemesi” yönünde mesaj gönderdi.

2. Olağanüstü Genel Kurul Seçimi Divan üyelerinin belirlenmesi, gündemin açıklanması ve saygı duruşu ile başladı. Ardından divan üyeleri beyaz, mavi ve kırmızı olmak üzere üç ayrı aday listelerini açıkladı. Başkan adayları konuşmalarını yapmak üzere davet edildi.

İşçilerin salona alınmaması protesto edildi

Divan Başkanı Mehmet Güleryüz tarafından Genel Merkez’in talebine uygun olarak “Delegeler dışında salonda kimse alınmayacak” ifadeleri aktarıldı.

İşçiler ise tepkilerini şu şekilde gösterdi:

“Şantiyelerde sokaklarda çalışırken pandemi yok koskoca salonda mı pandemi mi var. İşçilerin mesafeye dikkat etmesi yönünde uyarıda bulunmak yerinde işçiyi dışarı çıkarmak nedir? İşçiler iradesine sahip çıkmaya geldi. İşçiden neden korkuyorsunuz? İşçinin katılmadığı genel kurul mu olur? Biz burada kalacağız.”

Sadece delegelerin salona alınması dayatmasını işçiler slogan, alkış ve ıslıklarla protesto etti. Listelerin başkan adayları birer konuşma yaptı. Divan başkanına sorulan TİS'in Genel Merkez tarafından şube yönetiminin bilgisi dışında imzalanıp imzalanmadığı sorusuna Divan Başkanı Genel Merkez adına yanıtladı. Yanıt olarak ise “TİS'in genel merkez tarafından şube yönetiminin bilgisi dahilinde imzalandığını, şube yönetiminin işçilere bu bilgiyi aktarmadığını” iddia edildi. Divan Başkanı'nın Genel Merkez adına konuşmasına işçiler sloganlarla tepki gösterdi.

Seçimlerde Murat Aydoğan’ın listesi 118 oy alırken Ahmet Arıkan’ın listesi 107 oy aldı. Yeni Şube Başkanı Murat Aydoğan, seçim konuşması yapmak üzere kürsüye çıktığında işçiler tepki gösterdi. Aydoğan konuşma yapmadan ayrıldı.

Ahmet Arıkan’ın listesinde yer alan delegelerle Murat Aydoğan’ın listesinde yer alan delegeler arasında yaşanan sözlü ve fiziki saldırıda yaralananlar oldu.

“İşçi sermayeye karşı taraf olmalı”

Kartal Belediyesi’nden gazetemiz Kızıl Bayrak’a ulaşan bir belediye işçisi ise gerçekleşen olağanüstü genel kurula dair şunları ifade etti:

“İki tarafında birbirine ‘siz sınıf düşmanısınız, ihanetçisiniz’ gibi ithamları oldu. Ama burada bir taraf olmayı doğru bulmuyorum. Çünkü iki tarafında elinde somut delili yok. Bir de işçiyi sermayeye karşı taraflaştırmak varken liste renklerine karşı taraflaştırılmasını doğru bulmuyorum. Bu ikinci olağanüstü seçim bunun bile başlı başına ortada bir sorun olduğunu gösteriyor.”

Kızıl Bayrak / Kartal