Ege İşçi Birliği Genel İşçi Meclisi toplandı

EİB İşçi Meclisi toplantısında siyasal gelişmeler ve sınıf hareketinin durumu tartışıldı.

  • Haber
  • |
  • Sınıf
  • |
  • 05 Aralık 2016
  • 18:34

Ege İşçi Birliği’nin (EİB), gerçekleştirdiği 4. Genel İşçi Meclisi toplantıda siyasal gelişmeler ve işçi sınıfının tablosu ele alındı.

Siyasal gelişmeler ve işçi hareketin durumu üzerinden tartışmaların gerçekleştiği meclis toplantısına, değişik bölge ve sektörlerden işçiler katıldı. Meclis toplantısına ilk defa katılan işçiler olması nedeniyle açılış konuşmasında EİB’in misyonu ve çalışmaları hakkında bilgi verildi.

Ardından gündemler üzerine tartışmalara geçildi. İlk gündemi  başlığını ise kriz tartışmaları oluşturdu.

Bir metal işçisi tarafından kriz gündemiyle yapılan sunumda; TV kanallarında döviz kuru, cari açık vb. terimlerle birlikte haberler yapıldığı ancak bu anlatımların işçileri yabancı kaldığı ifade edildi. Asıl önemli olanın işçilerin krizin nedenlerini ve krizi kimin yarattığının anlaşılması olduğuna vurgu yapıldı.

Krizin faturasının her durumda işçi sınıfına kesildiği ve düşük ücretler, işsizlik, artan çalışma saatleri olarak bunların fabrikalara yansıdığı söylendi. Derinleşen krize karşı hazırlanmanın günün en önemli pratik görevlerinden biri olduğu vurgulanan konuşmada krizin faturasını yaratanların ödemesi için mücadele etmenin önemine işaret edildi.

“Krizi nasıl ele almayız, ne yapmalıyız?”

Ardından fabrikalarda yaşanan örnekler ve yaşanan tartışmalar üzerine canlı sohbetler gerçekleştirildi. Bir çok işçi söz alarak düşüncelerini paylaştı.

“Krizi nasıl ele almayız, ne yapmalıyız?” konusu üzerine  değişik katılımcılar tarafından anlamlı vurgular yapıldı. Metal İşçileri Birliği (MİB) adına yapılan konuşmada ise; krize hazırlanmanın örgütlenmekten geçtiği oysa işçi sınıfının mücadelesinin önünde bir çok engel bulunduğu ifade edildi. Bu engellerin aşılmasının önemi ve bunda fabrika komitelerinin, yerel işçi inisiyatiflerinin önemi üzerinde duruldu.

Petrokimya sektöründen bir işçi de kriz sorununu ele alınırken, OHAL ve Kürt halkına yönelik baskılar ve Ortadoğu’daki savaş ekseni üzerinden daha geniş bir çerçevede sorunu ele almanın önemini vurguladı. Bunun başarıyla yapılabilmesi için sınıfa giderken tutturulacak dilin çok önemli olduğu söyledi.

Başka bir işçi ise bugün sınıfın birliğini parçalayan, işçi ve emekçileri bölen birçok nokta bulunduğunu ifade ederek ancak işçi sınıfını birleştirecek ortak taleplerin bunlardan çok daha fazla ve güçlü olduğunu vurguladı.

Sempozyum tartışıldı

Arkasından daha önce yürütmede karara bağlanan sempozyum ile ilgili gündeme geçildi. İlk olarak sempozyum ile ilgili yürütmede yapılan tartışmalar ve ön çalışmasına dair düşünceler aktarıldı. Sınıf hareketinin mevcut dağınık ve mücadele düzeyi geri tablosunun aşılması gerektiği vurgulandı. Buradan hareketle sendikaların mevcut durumda bu ihtiyacı karşılamaktan uzak olduğu bu tablo içerisinde taban örgütlerinin ve yerel işçi inisiyatiflerin daha da önemli hale geldiği söylendi. Değişik alanlarda faaliyet gösteren yerel işçi oluşumlarını bir araya getirmek hem mevcut sorunları hem de farklı yerellerdeki deneyimleri paylaşmak amacıyla sempozyum düzenleme fikrinin gündeme geldiği söylendi. Gerçekleştirilecek etkinliğin hem sınıf hareketine yeni bir soluk katacağı hem  de söz konusu yerel işçi oluşumları arasında dayanışma ve ortak davranma zeminini güçlendireceği vurgulandı.

Son olarak yakın dönemde İZBAN grevi, Petkim-Tüpraş TİS süreci ve yaşanan eylemler ve tepkiler, EMİS-Birleşik Metal-İş arasındaki TİS süreciyle greve yaklaşan metal işçilerinden yansıyanlar üzerinden yapılan tartışmalarla işçi sınıfının bir hak arama girişiminde daha kararlı olduğu tartışıldı.

İşçi sınıfının bu mücadelesinde önüne konulabilecek engelleri aşmasında attığı her adımda mücadelesini yükseltmek için daha fazla kararlılık gerektiği vurgulandı. İşçi sınıfının ortak çıkarları doğrultusunda sempozyumun güçlendirilmesi gerektiği söylenerek meclis toplantısı serbest sohbetle devam etti.

Son olarak Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu’nun (KESK) 11 Aralık'ta Cumhuriyet Meydanı’nda düzenleyeceği OHAL ve KHK ile ihraç ve görevden almalara karşı mitinge EİB olarak kendi talepleriyle katılma kararı alındı. Toplantıda Metal İşçileri Birliği’nin 18 Aralık’ta Bursa’da düzenleyeceği TİS sempozyumuna da çağrı yapılarak meclis toplantısı bitirildi.