Ege Çelik işçileri iş durdurdu!

Gemi söküm havzasında Ege Çelik ve Metaş firmalarında yaşanan ücret kesintisiyle oluşan hak gaspına karşı, cuma gününden bu yana Ege Çelik işçileri iş durduruyor.

  • Haber
  • |
  • Sınıf
  • |
  • 12 Eylül 2022
  • 19:00

Gemi söküm havzasında Ege Çelik ve Metaş firmalarında yaşanan ücret kesintisiyle oluşan hak gaspına karşı, cuma gününden bu yana Ege Çelik işçileri iş durduruyor. Bugün (12 Eylül) sermayedarın gelerek bir görüşme gerçekleştireceği söyleniyor.

Gemi Söküm'de yaşanan gelişmeler üzerine Ege İşçi Birliği sosyal medya sayfasından açıklama yaptı. Açıklamanın tamamı şöyle:

“Ege Çelik, Metaş işçisi kardeşler, gemi sökümde hak yoksa grev diyelim! 

Aliağa Gemi Söküm'de sorunlar olduğu gibi duruyor, artarak büyüyor. Patronlara gelince her şey reva, işçi hak isteyince suçlu oluyor. Bunun onlarca örneğini yaşadık, yaşamaya devam ediyoruz.

Ege Çelik'te ve Metaş firmalarında bu ay yatan ücretlerden yaşanan kesinti sonrası Ege Çelik işçileri cuma günü kesim için sahaya inmeyerek karşılık verdi, aynı patrona bağlı ve aynı sorunu yaşayan Metaş işçileri şimdilik beklemede.

Gemi Söküm’de günlerdir denetim hazırlığı vardı, Ege Çelik ve Metaş'ın patronu kendilerini denetimde hoş göstermek için işçilerin maaşlarına daha önceden ödenmeyen ikramiyeleri ödeyerek her türlü yan hakkın verildiğini göstermeye çalıştı. Denetim bitince de işçilere verilen ücreti bu ay yatan maaşlarından geri kesti. Bu yasal olarak suçtur. Cuma günü hesaplarına yatan ücreti eksik gören işçiler bunun hesabını sorunca 'Biz onları denetim için verdik şimdi geri aldık' cevabını aldılar. Bunun üzerine Cuma günü Ege Çelik işçileri doğru olanı yaparak sahaya inmedi ve fiili greve çıktı. Durumun ciddiyeti sonrası Metaş ve Ege Çelik patronu işçilerle pazartesi görüşme yapacağını bildirdi.

Ege Çelik ve Metaş işçisi kardeşler, öncelikle 'verilen hak geri alınmaz!' kaidesi gereği patronun bu ücretleri geri kesmesi hiçbir şekilde yasal değildir. Bu yüzden Ege Çelik işçilerinin Cuma günü verdiği tepki doğru bir tepkidir ortada haksızlık varsa hak grevi meşrudur. 

İkinci olarak, 10 senede 70 işçinin ölümünü, gemi sökümü bırakan onlarca işçinin yaşadığı sağlık sorunlarını ve yaşanan onlarca kazanın üstünü kapatmak için Gemi Söküm tesislerini güllük gülistanlık göstermeye çalışanların derdi işçi değil kendi düzenleridir. Bunu size yatan paraların geri alınması bir kez daha göstermiştir. Gemi Söküm işçileri patronların deneme tahtası değildir, keyfinizce para yatırıp geri alamazsınız, bunu da sırf düzeniniz zarar görmesin diye hiç yapamazsınız. İşçilerin maddi dengelerini kafanıza göre bozamazsınız!

Bu durum alenen gösteriyor ki, ortada çalınan, gasp edilen bir hak vardır. Yani açıkça 'hırsızlık' yapılmaktadır, Ege Çelik ve Metaş’ın patronu tarafından.

Ege Çelik işçisi kardeşler siz bir adım attınız, yalnız bu adımı sizle aynı sorunu yaşayan ama adım atamayan Metaş işçilerine de taşımalısınız. Çünkü biz Gemi Söküm işçileri bizi bölüp, fişletip işten atan patronlara karşı veriyoruz bu mücadeleyi, bu yüzden ayrı gayrı değil birlikte hareket etmeliyiz. Metaş işçisi kardeşler, bu sözümüz de size: Ege Çelik işçisi kardeşlerinizi yalnız bırakmayın, beraber iletişime geçin 'Ya hep beraber ya hiçbirimiz!' diyerek yan yana gelin, ortak kararlar alarak hareket edin.

Aliağa’da çalışan tüm Gemi Söküm işçileri, kardeşler, bu sözümüz hepinizedir: Ege Çelik ve Metaş işçileri sizden ayrı ve bağımsız değildir. Bu ay yapılan komik zamlar ortadadır, aynı sorunları yaşamaktayız ve bu yüzden nerde bir haksızlığa ses çıkıyorsa bu sesi kendi firmanızda da yükseltin. Ege Çelik ve Metaş işçileriyle iletişimde olun, birbirimizi destekler, birbirimizden güç alırsak kazanırız. 11 günlük eylemimiz bize bunu gösterdi: 'Bölüşürsek tok oluruz, bölünürsek dağılırız!'

Bölünmeyelim, dertlerimizi, sorunlarımızı bölüşerek yeniden birlik olalım.

Kazanan kadar grev haktır, kazanana kadar birlik olmak tek çözüm yolumuzdur.

Ege İşçi Birliği”

Ege Çelik işçileri ücretlerin ödeneceğine dair söz aldıktan sonra iş başı yaptılar...