Ege Çelik’te saldırılar

Ege İşçi Birliği (EİB) Ege Çelik’te yaşanan işten atma, taşeronlaştırma ve Türk Metal saldırısına ilişkin yazılı açıklama yaptı.

  • Haber
  • |
  • Sınıf
  • |
  • 21 Şubat 2024
  • 22:00

Ege İşçi Birliği (EİB) Ege Çelik’te yaşanan işten atma, taşeronlaştırma ve Türk Metal saldırısına ilişkin yazılı açıklama yaptı.

Ege Çelik sermayesinin “düşük maliyetli üretim hazırlığı” konusunda işçileri uyaran EİB’in sosyal medya hesabında yer alan açıklamada şu ifadelere yer verildi:

“Ege Çelik sermayesinin işten atma, taşeronlaşma saldırısı ve Türk Metal!
MESS sözleşmesinin hemen ardından tüm sermayedarlar anlaşmış gibi sıraya girdiler. Birçok fabrikada işten atmalar, sözleşmeyi tanımama, çalışma koşullarının ağırlaşması aldı başını gitti. O kadar belli ki niyetleri bu ülkede en temel büyük metal fabrikalarında işçiler bir an olsun rahat yüzü göremesin başını borçtan harçtan kaldıramasın. Aldığı ücret ile ekonomik koşullar arasındaki uzlaşmazlığı tam olarak anlayamadan yeniden sefalete itilsin. Geriye dönük ücretler ve yeni maaş zamlarının cebe girmesi metal işçilerine saldırmanın en doğru zamanı oldu sermaye için.
İşte bu baskılardan biri de Ege Çelik fabrikasında oldu. Son 1 aydır esnek çalışma üretim, taşeron ve işten atmalar tüm işçiler tarafından konuşuluyor ve bekleniyordu. Sadece sendikanın haberi yoktu!!
Ege Çelik sermayesi düşük maliyetli üretim hazırlığı yapıyor. Bütün işten atma ve bazı bölümleri taşerona sevk etmesinin yasal dayanaklarının hepsi kurnazlığa dayalı ama sendikaya göre yasal hak! Taşerona geçmeyen bölümlerdeki işçiler işten atılıyor, kabul edenlere tazminatı verilip girdi-çıktı yapılıyor. İşte dedikleri yasal hak! 6 ayı dolmayan işçilerİ sırf mart enflasyonundan yararlanmasın diye işten atıyorlar. İşte savundukları yasal hak! Eski işçileri mart enflasyonundan yararlanmasın diye işten at. İşe iade açmaması için tazminatsız atmakla tehdit et. İşte savundukları yasal hak!
Ege Çelik işçisi kardeşim bu yazdıklarımızın herkes farkında siz işçi kardeşlerimize kısaca şunu aktaralım. Ege Çelik sermayesi düşük işçi maliyetli üretim mekanizması kurmanın derdinde, sendika ise buna ön ayak oluyor. Ege Çelik patronu bunları yapmakla sendikayı lağvetmiyor. Aksine onun suskunluğu ile bu durumu olağan hale getiriyor. Ayrıca biatta kusur etmeyen bir sendikanın kalması sendikasız işçinin olası isyanına bir baskıdır aynı zamanda. Yani Türk Metal patron adına zaten denetleme görevi görmek üzerinden işçinin başında. Bu yüzden lağvedilmek istenen işçilerin geleceğidir bunu görmek lazım. Sadece tazminatı düşünüp taşeronu kabul etmek yarın çocuklarımız için de düşük maliyetli işlerin çoğalmasını sağlamaktır. Ege Çelik işçisi yaşanan durumu doğru okumalı, doğru işçilerle bu durumu değiştirmek için bir araya gelmeyi zorlamalıdır. Çünkü Ege Çelik sermayesi işçi olmadan yeni düzenini oturtamaz, yeni düzeni Ege Çelik işçilerinin çıkarına çevirmek bizim ellerimizde.”