Gemi söküm işçileri baskılara rağmen direniyor

Aliağa’da insanca yaşam ve çalışma koşulları için direnen gemi söküm işçilerinin mücadelesi baskılara rağmen ana kapı önünde devam ediyor.

  • Haber
  • |
  • Sınıf
  • |
  • 15 Şubat 2022
  • 09:02

İzmir Aliağa’da bulunan gemi söküm tesislerinde sefalet zammına karşı iş bırakan gemi söküm işçilerinin direnişi 4. gününde devam ediyor.

Servislerle ana kapı önünde buluşan işçiler direniş alanına gelenleri alkışlarla ıslıklarla karşıladı.

Liman İş Sendikası işçilere üye olmaları için sesleniyor. İşçiler, Liman İş’e üye olmak istemediğini belirtiyor. Direnen işçiler arasında dernek kurma fikri yaygın bir durumda.

Gemi söküm direnişinde işçilerin seçtiği temsilcilerden birine tersane patronu “İşçilerin çalışma hakkını engelleme” iddiasında bulunarak dava açtı. ÇHD’li avukatlar ise işçilerin yanlarında olduklarını belirterek şunları ifade ettiler:

“Açılan dava sizleri korkutmak için, ÇHD olarak biz sizin yanınızdayız”

Ege İşçi Birliği temsilcisi işçilere yaptığı konuşmada şunları dedi:

“Biz sürecin en başından itibaren ‘burada yaptığımız eylemin talepleri tamamen meşru ve insanidir’ Biz burada düşük ücretle ölmek istemiyoruz. İnsanca yaşanabilir bir ücret ve çocuklarımıza güzel bir gelecek bırakmak istiyoruz. Bundan daha insani daha savunulası bir şey dünya üzerinde yok”

İşçiler direnişe devam edeceklerini vurguladı. Gemi söküm işçileri yarın sabah erkenden buluşmak üzere sloganlarla alandan ayrıldı.

“Yasadışılık arıyorsanız tersanede işçilerin nasıl çalıştırıldığına bakın”

Ege İşçi Birliği işçilere şu şekilde seslendi:

“Tersane patronları bizlere diyorlar ki; kölelik koşullarında çalışmak, iş cinayetlerine, kazalarına maruz kalmak, asbest solumak yasal, sırtımızdan milyonlar kazanan patronlardan alın terimizin karşılığını istemek yasadışı. Hak aramak meşru ve en insani talepleri dile getirmek ne zamandan beri yasadışı oldu! Birileri yasadışı iş arıyorsa tersanede işçilerin hangi koşullarda çalıştıklarına baksın! Gemi sökümde kölelik koşullarını aratmayan uygulamalara baksın!”

Ege İşçi Birliği gemi söküm işçilerine birlik çağrısı yaparken şunları ifade etti:

“Sendika da gelecekse direniş alanında destek versin ama inisiyatif gemi söküm işçisindedir. Bugün ancak direnmeyi sürdürerek taleplerimizi kabul ettirebileceğimizden başka gerçek yoktur”

Ege İşçi Birliği direniş alanında yaşanan provokasyon girişimine değinerek işçilere birliklerine sahip çıkma çağrısı yaptı. Ege İşçi Birliği’nin çağrısı şu şekilde:

“Gemi söküm işçisi kardeşler!

İlk gün İşçilerin eyleminden korkup masaların altına kaçan patronlar, şimdi eylem alanında sessizleşen işçiden cesaret alıp yarın "iş başı yapılacak" diyebiliyor!

Direnişi zayıflatmak için polis eliyle "dışarıdan" denilerek Ege İşçi Birliği alandan uzaklaştırılmaya çalışılıyor. Dertleri hiç de Ege İşçi Birliği değil, tüm dertleri bu haklı direnişi zayıflatarak bitirmek! Sloganları kesmek, sesinizi kısmak. Bugün yapılan saldırgan tutumun, "dışardan" denilerek destekçilerle işçileri karşı karşıya getirme çabası üzerine patronlar atağa geçerek taleplerinizi hiçe saydılar ve iş başı yapacaksınız diye bölmeye çalışıyorlar.

Günlerdir direnen işçilerin talepleri kabul mü edildi de iş başı yapılacak?

Onların tüm derdi sizi eylemlerin öncesindeki gibi rahat rahat sömürebilmek, birliğinizi bozmak, korkutmak! Ancak insanca bir yaşam istiyorsak başladığımız işi hep birlikte kazanımla sonuçlandıralım, patronların bizi bölmesine izin vermeyelim!

Yarın sabah 7'den itibaren direniş alanında toplanıyoruz, birliğimizi bozmuyoruz!”

Kızıl Bayrak / İzmir