Gebze’de artan sömürüyle birlikte salgın yayılıyor

Fabrikalarda yeni koronavirüs vakaları çıkması, artan iş yükü ve sömürü, işçilerde öfkeyi biriktiriyor.

  • Haber
  • |
  • Sınıf
  • |
  • 15 Mayıs 2020
  • 15:32

Gebze’de salgın fabrikalarda yayılmaya devam ediyor. TAYSAD OSB’de birçok fabrikadan yeni vakalar çıkması, önlemlerin alınmaması işçiler tarafından tepkiyle karşılanıyor.

Autoliv’in yeni kurulan direksiyon fabrikasında hat sorumlusunda koronavirüs tespit edildi. Dün akşam hat sorumlusunun olduğu bölümdeki işçilere mesaj atılarak hastalığın tespit edildiği, fabrikaya gelmemeleri bildirildi.

Bir vardiyanın bir bölümünün dışında çalışma devam ediyor. Ne yönetimden ne sendikadan bir açıklama olmaması nedeniyle işçilerde tedirginlik ve gerginlik hakim. Ayrıca sermaye bir kez daha işçileri salgın karşısında kendi haline terk etmiş durumda. İşçiler, kendi imkanları ile test yaptırmak zorunda bırakıldı.

Bunun yanı sıra işçiler erzak fişinin verildiğini ama kumanyanın verilmediğini belirtti. Türk Metal’in tüm fabrikalarda olduğu gibi buna da hiçbir ses çıkarmaması işçiler tarafından tepkiyle karşılandı.

Farplas’ta yeterli önlemlerin alınmamasından kaynaklı sürekli vakalar çıkıyor. Hastalık tespitine rağmen üretimin devam etmesi ise işçilerin öfkesini büyütüyor. Haftabaşı Farplas’ta bir işçide hastalık tespit edildi. Bunun üzerine aynı servisteki idari amirler evlerine gönderildi. Servisteki işçiler de 11:30’a kadar çalıştırılıp gönderildi. Salgının başından beri işçi sağlığını önemsemeyen hatta salgın sürecinde 2 ayını doldurmamış işçileri işten atan sermayedarlar, tepkilerin artması üzerine aynı servisteki 6 işçiyi evlerine gönderdi. Ama o işçilerle 11.30’a kadar çalıştırılarak, aynı ortamda bulunan işçiler günlerdir kendi durumlarının belirsizliğinden ve kendilerine izin verilmemesinden dolayı gergin.

Önlem alınmadığı gibi izne çıkan 6 işçinin bulunduğu bölümdeki 15 işçinin çalışma saati 12 saate çıkarıldı. İşçiler, hem salgından dolayı kaygılı hem de iş yükünün arttırılarak daha fazla sömürüye mahkum edilmiş durumda.

***

Autoliv ve Farplas fabrikalarında yaşananlar, işçilerin hem koronavirüs salgını, hem sömürü uygulamalarıyla baskı altına alındığını ortaya koyuyor. Bu uygulamalarla kârlarını korumaya çabalayan sermayedarlar kapitalizmin krizinin de salgının da tüm yükünü işçilerin sırtına yüklemiş durumda. Kapitalistler bu politikada işçiler gibi yalnız ve örgütsüz değil. Onlara hizmet eden sendika ağaları, devletin başındaki AKP-MHP koalisyonu da bu baskı ve sömürüde kapitalistlere ortaktır.

Bu tablo işçilerde öfke ve gerginliği büyütüyor, omuzlarındaki yükü ağırlaştırıyor. Yükleri hafifletmenin tek yolu dayanışma ve birlik olmaktır. Bunun için işçilerin birlik olmalı ve insanca yaşam hakları için mücadeleye atılmalıdır.

Kızıl Bayrak / Gebze