Farplas işçileriyle dayanışma büyüyor!

Birleşik Metal-İş Sendikası'na üye Farplas işçileri fabrika önünde direnişlerini sürdürüyor.

  • Haber
  • |
  • Sınıf
  • |
  • 11 Şubat 2022
  • 19:45

Birleşik Metal-İş Sendikası’na üye Farplas işçilerinin direnişi sürüyor. Fabrika önündeki direnişlerini 10. günde de alkış, slogan ve halaylarla sürdüren Farplas işçilerini bugün Sosyalist Meclisler Federasyonu (SMF), Tunceli Belediye Başkanı Fatih Mehmet Maçoğlu, TKP Kocaeli İl Örgütü, HDP Kadın Meclisi ve HDP Milletvekili Ayşe Acar Başaran ziyaret etti. 

Gün içinde gerçekleşen dayanışma ziyaretlerinin ardından saat 14.20'de T1 bölümü önüne yürüyüş gerçekleştirildi. Birleşik Metal-İş Sendikası 2 No’lu Şube adına burada yapılan konuşmalarda Farplas sermayedarları bir kez daha uyarıldı. İşçilerin anayasal hakkı olan sendikal örgütlülüğü tanımaması teşhir edilirken, atılan işçilerin geri alınması istendi. Aksi taktirde eylemlerin arttırılarak sürdürüleceği ifade edildi.

“Atılan işçiler geri alınsın!”, “Sendika hakkımız gasp edilemez!”, “Kurtuluş yok tek başına ya hep beraber ya hiçbirimiz!”, “Direne direne kazanacağız!”, “İşçiyiz haklıyız, kazanacağız!” sloganlarının atıldığı T1 önündeki bekleyiş saat 15.00'a kadar sürdürüldü. Ardından tekrar sloganlarla direniş alanına geçildi. T1 İdari bina girişi önünde de yönetime sesleniş tekrarlanarak, işçilerin haklı taleplerinin yerine getirilmesi istendi.

Vardiya giriş-çıkışlarında Farplas işçilerine sesleniş!

16.00 -00.00 vardiya girişinde işçilere seslenmek için T2 fabrikasına yürüyüş gerçekleştirildi. İçeri giriş yapan işçiler alkış ve sloganlarla karşılandı. Burada işçilere yapılan konuşmalarda içeride ve dışarıdaki sendikal mücadeleyi yükseltme, dışarıdaki direnişe omuz verme çağrısı yinelendi. 

Fabrika güvenliğinden provakasyon girişimi!

T2 önündeki bekleyiş sırasında vardiya girişindeki işçilerin atılan Farplas işçilerin yanına gitmesinden rahatsız olan Farplas işyeri güvenliği kamera çekimi yaparken işçilerin müdahalesi sonucu kısa bir gerginlik yaşandı. Polis direnişçi bir işçiyi gözaltına almak istedi. İşçilerin sahiplenmesiyle gözaltı girişimi püskürtüldü. Yaşanan gerginliğin ardından 08.00 - 16.00 vardiya çıkışı beklendi. İçeride çıkan işçilere yapılan konuşmalarla mücadeleyi büyütme, Farplas patronunun saldırılarını birlikte püskürtme çağrısı yapıldı. Dışarıdaki mücadeleyle işverenin içerdeki baskıyı şimdilik frenlediği, fakat bunun yetersiz olduğu, önemli olanın sendikal çalışmanın içeride ve dışarıda ete kemiğe büründürülmesi gerektiği vurgulandı. Yasa dışı işten atılan işçilerin derhal işe alınması talep edildi. 

Tüm servislerin kalmasının ardından T2 önünden yürüyüşle T1 önüne gelindi. Burada direnişe destek için gelen HDP ve HDP Kadın Meclisi adına Milletvekili Ayşe Acar Başaran bir konuşma gerçekleştirdi. Başaran yaptığı konuşmada, direnişin en özgün unsurlarının kadınlar olduğunu vurgulayarak, hakları için yurt genelinde sesini yükselten, mücadele eden tüm kesimlerin yanında olduklarını ifade etti. Başaran konuşmasını şöyle sonlandırdı:

"Bugün bizi kategorize etmeye çalışanlara ve ayrıştıranlara karşı elele verip sermayenin değil, halkın, işçinin emekçinin, kadının yanında yer alan bir düzen için mücadele edeceğiz"

Çekilen halaylarla fabrika önündeki direnişin 10. günü sonlandırıldı.

Kızıl Bayrak / Gebze