Farplas işçileri: Atılan işçiler geri alınsın

Farplas işçileri direnişlerinin 53. gününde polisin engelleme girişimlerine rağmen Gebze'de eylem gerçekleştirdi.

  • Haber
  • |
  • Sınıf
  • |
  • 26 Mart 2022
  • 16:50

Farplas'ta işten atmalara, sendika düşmanlığa ve sefalet zammına karşı direnen işçilerin mücadelesi 53. gününde Gebze’de eylem gerçekleştiriyor.

"Farplas'ta sendikasız kötü çalışma koşullarında, sefalet ücretiyle bize hak görülen bu köleliği kabul etmiyoruz" diyen işçiler, bugün Gebze'ye gerçekleştirecekleri yürüyüş öncesi emekten yana tüm güçlere çağrı yaptılar.

Saat 17.00'da Gebze Tatlıkuyu Odeabank önünde gerçekleştirecekleri basın açıklaması için saat 15.30' da Farplas Fabrikası önündeki direniş alanında toplanan direnişçi işçiler burada kortej oluşturarak Gebze'ye doğru sloganlarla yürüyüşe geçtiler.

Sloganlarla devam eden yürüyüş Workin Otel önünde polis barikatıyla durduruldu. İşçiler  "İşçilere değil, patronlara barikat!, "Direne direne direne kazanacağız!" sloganlarıyla bekledi. Sendika ve polis arasında süren pazarlık sonucunda işçiler servislere bindirilerek Gebze'ye hareket edildi.

***

Polisin yürüyüşe izin vermemesi üzerine araçlarla Gebze'ye doğru hareket eden işçiler, Tatlıkuyu Köprüsü'nde araçtan inerek Odeabank önüne doğru yürüyüşü geçti. Odeabank önünde işçilerle polis arasında slogansız yürüme konusunda kısa süreli bir gerginlik yaşandı. Gerginlik sırasında direnişçi bir işçi polis tarafından gözaltına alınmak istendi. Direnişteki işçilerin kararlı duruşu sayesinde polis gözaltı yapamadı ve barikat aşıldı. Dayanışma için alanda bulunan kitleyle buluşan işçiler sloganlarla Gebze Kent Meydanı'na doğru yürüyüşe geçti. "Hak verilmez alınır, zafer sokakta kazanılır!", " Zafer direnen emekçinin olacak!", Baskılar bizi yıldıramaz!", "Her yer Farplas, her yer direniş!" sloganlarıyla Kent Meydanı'na gelindi. 

Kent Meydanı'nda ilk olarak kitleye seslenen Gebze BMİS 2 Nolu Şube Başkanı Necmettin Aydın, direniş sürecini aktararak polisin yürüyüş engellemesini kınadı. Ardından Limter İş Sendikası Genel Başkanı Kamber Saygılı Adnan Yücel'in "Saraylar saltanatlar çöker" şiirini coşkuyla okuyarak kitleye seslendi. Ülkenin dört bir yanında işçilerin sermayeye karşı mücadelesinin sürdüğünü vurgulayan Saygılı, Farplas işçilerinin de patrona karşı mücadelesinin sürdüğünü ifade etti. Saygılı konuşmasını "Biz bitti demeden bu direniş bitmez" sözleriyle sonlandırdı.

Ardından BMİS Genel Başkanı Adnan Serdaroğlu söz aldı. Polisin yürüyüşe yönelik engelleme girişimini kınayan Serdaroğlu, ülkenin demokrasiye ihtiyacının olduğunu, polisin demokrasi mücadelesini engellediğini ifade etti. Farplas işçilerinin direniş sürecindeki mücadelesini aktaran Serdaroğlu, Kocaeli valisinin direniş karşısındaki tutumunu eleştirdi. Haksızlıkların düzelmesi için işçi sınıfının büyük mücadelelere girişmesi gerektiğini vurgulayan Serdaroğlu, bugün bu ülkede süren baskıların dünyanın hiçbir yerinde uygulanmadığını ifade etti. Çalışma Bakanlığı'nın sermayenin önünü sonuna kadar açtığını ifade eden Serdaroğlu, "Suça göz yumanlar bu suça ortaktır" dedi. Farplas direnişinin dünyanın gündemine girdiğini hatırlatan Serdaroğlu, konuşmasını "Direnişteki Farplas iççilerinin mücadelesini saygıyla selamlıyorum. Hepsinin gözlerinden öpüyorum" sözleriyle sonlandırdı. Serdaroğlu'nun konuşmasının ardından tekrar söz alan BMİS Gebze 2 No’lu Şube Başkanı Necmettin Aydın, eyleme katılan kurumlara teşekkür ederek, buradaki dayanışmanın yaklaşmakta olan 1 Mayıs'ta da sürdürülmesi gerektiğini vurguladı. 1 Mayıs'ın Gebze'de kutlanması için Gebze Sendikalar Birliği'ne bir toplantı önerisiyle gidileceğini ifade etti.

BDSP, İşçilerin Birliği Derneği, İşçi Hareketi Koordinasyonunu, Kaldıraç, Birleşik İşçi Hareketi, EMEP, TKP, UİDDER, Gebze Emek ve Demokrasi Güçleri bileşenleri ve Demokratik Alevi Dernekleri Gebze Şubesi Fatma Ana Cemevi Başkan ve yöneticilerinin de destek verdiği Kent Meydanı'ndaki kitlesel basın açıklaması hep birlikte çekilen halaylar ve horonların ardından alkış ve sloganlarla sonlandırıldı.

Kızıl Bayrak / Gebze