ETF Tekstil işçilerinden eylem

DERİTEKS üyesi ETF Tekstil işçileri gasp edilen hakları için Türkiye Giyim Sanayicileri Derneği önünde basın açıklaması yaptı.

  • Haber
  • |
  • Sınıf
  • |
  • 26 Ağustos 2021
  • 15:51

DERİTEKS üyesi işçiler, ETF Tekstil'de devam eden TİS görüşmelerinde patronun işçilerin ikramiye haklarını ortadan kaldırmaya yönelik teklifini Türkiye Giyim Sanayicileri Derneği önünde protesto etti.

Açıklamayı okuyan DERİTEKS Tuzla Şube Başkanı Hikmet Numanoğlu pandeminin gölgesinde başlayan 3. dönem toplu iş sözleşmesi görüşmelerine değinerek şunları ifade etti:

ETF işyerinde kısa çalışma ve ücretsiz izinler nedeniyle işçi arkadaşlarımız da tıpkı sanayinin genelinde olduğu gibi gelir kaybına uğradı ve mağdur oldu. Diğer taraftan son yıllarda ülkede yaşanan pahalılık nedeniyle işçilerin alım güçleri de giderek düştü. Ülkemizde özellikle asgari ücretle çalışanların yoğun olduğu hazır giyim sanayisinde işçilerin yaşam koşulları daha da zorlaştı.”

ETF patronunun bir yandan işçilere enflasyon zammı verdiğine diğer yandan ikramiye hakkını ortadan kaldırmak istediğine dikkat çeken Numanoğlu şunları vurguladı:

“ETF işvereni, işçisine kazandırmak yerine fason firmalara kazandırmaya ve onlara çok daha fazla para ödemeyi tercih ediyor. Yani işçiye para yok ama fasonlara para bulunuyor. Çok daha fazla üretim maliyetlerine katlanmayı göze alıyor. Bu yanlışı ne kadar daha devam ettireceksiniz? Hem bunu yapacaksınız hem de işçiye gelince yok diyeceksiniz. İşçi burada iyi niyet görmüyor. Fasonlara vereceğiniz paraları işçinize verseydiniz bu sözleşme çoktan bitmişti.”

Numanoğlu son olarak şunların altını çizdi:

“Artık uzatmanın ne işyerine ne de işçiye bir faydası var. Fedakarlıkların hep işçiden beklendiği bir çalışma düzeni adil değildir. İşverene buradan sesleniyoruz toplu pazarlık masası işçilere sunacağınız makul tekliflere açıktır. İşçiler yeterince mağdur olmuştur. Toplu İş Sözleşmesinin bağıtlanması ve neticelenmesi için çağrımızı yineliyor ve bundan sonraki süreçte ilgili markalar ve küresel seviyede bağlı bulundukları çalışan hakları organizasyonları ile iletişime geçeceğimizin altını çizmek isteriz.”