ETF işçileri: “Sözleşme hakkımız engellenemez”

Tuzla’da bulunan ETF Tekstil’de Deriteks Sendikası üyesi işçiler TİS görüşmelerinde anlaşma sağlanamaması üzerine fabrika çıkışında eylem gerçekleştirdi.

  • Haber
  • |
  • Sınıf
  • |
  • 07 Temmuz 2021
  • 13:42

İstanbul Tuzla’da bulunan ETF Tekstil’de Deriteks Sendikası üyesi işçiler toplu iş sözleşmesi görüşmelerinde anlaşma sağlanamaması nedeniyle fabrika çıkışı eylem gerçekleştirdi. Fabrika içerisinde sloganlarla yürüyüş yapılmasının ardından basın açıklamasına geçildi.

Patronun teklifi işçilerin talebinden uzak

Deriteks Sendikası teşkilat sekreteri Ayhan Yanılmaz okuduğu basın açıklamasında ETF Tekstil ile Deriteks Sendikası arasında 2021 yılı başından beri toplu iş sözleşmesi görüşmelerinin sürdüğünü belirterek şunları ifade etti:

"İşçilerin beklentilerine uygun bir toplu iş sözleşmesi yapmak istiyoruz. Ve bu noktada TİS görüşmelerini masada çözebilmek işçi kardeşlerimizin taleplerini azami ölçüde hayata geçirebilmek için sendikamız büyük bir çaba içinde olduğunu da belirtmek istiyoruz. Toplu sözleşme görüşmeleri masada başlar ve bir süre bu görüşmeler iki tarafın taleplerini ortaya koyduğu bir uzlaşma arayışı içinde devam eder. Ancak bu görüşmeler bir yerde uyuşmazlığa gittiğinde işçilerin de üretimden gelen güçlerinin kullanmaları gündeme gelir. Bugün ETF işyerinde geldiğimiz nokta işverenin toplu sözleşme teklifi ve masadaki yaklaşımının işçilerin beklentilerinden oldukça uzak olduğunu gördük. Hatta bırakalım beklentileri karşılamayı var olan hakların geriye götürecek bir teklif ile önümüze geldiler. Öncelikle şunu söyleyelim. Bizim işçilerin haklarını geriye götürecek bir anlaşmaya evet dememizi kimse beklemesin.”

“Kazanılmış hakların kaldırılmasına fırsat vermeyeceğiz”

Açıklamanın devamında ETF patronunun firmanın sıkıntılarını işçinin üzerine yıkmaya çalıştığı anlatılarak anlayışın hep işçiden beklenildiğine dikkat çekti. Yanılmaz şu şekilde devam etti:

Biz eğer bir işyerinde hakikaten iş yoksa, üretim yoksa orada işçiler adına korkarız. Onların iş güvencelerini korumanın, haklarını hukuklarını koruyabilmenin yollarını ararız. Ancak görülüyor ki bu işyerinin üretimle ilgili, iş yokluğu gibi bir problemi görünmüyor. Makineler çalışmaya devam ediyor. İşçiler fazla mesai isteniyor. İşveren bu toplu sözleşme sürecinden nasıl kendi çıkarlarımı koruyabilirim diye bakıyor. Yani bize bahsettikleri zararı en az zararla nasıl kapatırızın hesabını yapıyor. Ancak işçinin üzerinden, hele ki kazanılmış haklarını ortadan kaldırarak bunu yapmalarına fırsat vermeyeceğimizin de bilinmesini istiyoruz.”

“Çözüm bulunsun”

Son olarak ETF yetkililerine çağrıda bulunularak şunlar ifade edildi:

Şimdi buradan ETF yetkililerine bir kez daha çağrıda bulunuyoruz. İşçilerin beklentisi ortadadır. İşçilerin de yaşam koşullarını gözetecek bir teklifle gelmenizi bekliyoruz. Herkes bugün ülkedeki hayat pahalılığının geldiği noktayı biliyoruz. Bugün markette sepetin dolmadığını biliyoruz. Açıklanan enflasyonun bile gerçeği yansıtmaktan son derece uzak olduğunu söylemeye de gerek yok. İşçileri daha fazla huzursuz etmenin, yedi aydır bekleyen işçileri daha fazla bekletmenin bir anlamı yoktur. Bir yerde işçinin sıkıntısına sorununa çözüm üretecek bir yaklaşım içinde olmanızı bekliyoruz.”

Basın açıklaması sonrası işçiler fabrikanın Orhanlı-Tuzla yolunu bir süreliğine kapatarak eylemlerini sürdürdü. Çevredekiler korna sesleri ile eyleme destek verdi.

 Eylemde sık sık “zafer direnen emekçinin olacak”, “sözleşme hakkımız engellenemez”, “yılgınlık yok, direniş var” “sözleşme yoksa üretimde yok” sloganları atıldı.