Sendikamıza geçtiğimiz ay gelen şikayetlerden derlediğimiz Ekim ayı işçi hakları ihlalleri şöyle:
Antep
Antep’te en çok şikâyet işçilere elden para verilmesidir. Ücretler bordroda eksik gösterilmektedir. Patronlar bu yolla hem işçileri mağdur etmekte, hem de vergi kaçırmaktadırlar. İlgili kurumlara yapılan şikayetler sonuçsuz kalmaktadır. Bu da adına “zenginden daha çok vergi kesintisi” denilen yeni vergi düzenlemesinin bir yanıltmaca olduğunu göstermektedir. Zaten şirketlerden de vergi indirimine gidilmiştir.
*
BAYTEKS: Maaşların asgari ücret kısmı bankaya yatırılırken geri kalan elden veriliyor. İşçiler 12 saat mesai yaptıklarını, mesaiye kalmayanların işten çıkarıldıklarını söylüyorlar. Vardiya tesliminden 15-20 dakika önce bir işçinin ölüm riski olan bir iş kazası geçirdiği, ancak bu işçinin vardiya amiri tarafından servisle eve gönderildiği ifade edildi. İşçiler kendilerine maaşlarda düzeltme olacağının söylendiğini fakat hiçbir şey değişmediğini, yaptıkları işin fazlasının istendiğini söylüyor.
DURKAR CARPET: İşçilerin yaptıkları iş farklı gösteriliyor. Kimilerinin önceden e devlet sisteminde dokuma operatörü yardımcısı yazarken şimdi beden isçisi gözüküyor. Haberleri olmadan iş kolu değiştirilen işçiler başka iş kolunda çalışıyor gösterildiklerini, bu yüzden DEV TEKSTİL sendikasına üye olamadıklarını söylüyorlar. Sigortanın eksik yatırıldığını, maaşların önceden yüksek göründüğünü ama hala daha dokumada çalışır olmalarına rağmen vasıfsız işçi gibi gösterildiklerinden şikayet ediyorlar. Ayrıca elden para verildiğini, ücretsiz izne gönderildiklerini, bazı işçilerin tazminatsız, ihbarsız işten çıkarılmaya çalışıldığını söylüyorlar.
KAPLANSER CARPET: İşçilere elden para veriyorlar, baskı yapıyorlar. Zorla gidip istifa edin diyorlar.
NATIONAL HALI: İşçiler baskı görüyorlar.
YÜKSEL HALI: Hatalı çıkan işler de işçilerin aylığından kesiliyor. Sigortasız çalıştırılan işçiler oluyor.
MİLAT HALI: Dokuma bölümünden işçiler pazar günleri mecburi çalıştırıldıklarını söylüyorlar. İşçiler sosyal hayatlarını hiçe sayıldığını, pazar mesaisine gelmedikleri takdirde işten çıkarılmakla tehdit edildiklerini, asgari ücretin bu fabrikada AGİ hariç 1860 TL olduğunu söylüyorlar.
KARTAL HALI: Konfeksiyon bölümünde işçilere pazar günü zorla mesai yaptırılıyor.
*
Adana
KARTEKS: Adana Organize Sanayi Bölgesi’nde bulunan KARTEKS’te işçilerin yaptığı mesailer izne çevriliyor. İşçilerin şikayetleri şöyle; “İşçiler haftalık izin yaptıktan sonra mecburi mesai bırakılıyor. Ama mesai ücreti verilmiyor, izne çevriliyor. Onu da gündüz vardiyasında ama çoğu işçi bu karmaşa içerisinde olduğu için çoğu ne izin yapabiliyor, ne de mesai ücreti alabiliyor. Ayrıca mobbing de var. Ve yemekler doyurmayacak şekilde. Biraz daha yemek almaya kalksan aşçılar tersliyor.”
*
KIVANÇ TEKSTİL: Mesai saatleri düşürüldü. Bu haksız uygulama ile İş Kanun’undaki mola saatleri bile hiçe sayıldı. En az 1 saat olması gereken molalar 45 dakikaya düşürüldü. 12 saat mesai yaptıklarını söyleyen işçiler bu durumdan fazlasıyla şikayetçi. İşçiler “çok hakkımızı yiyorlar ama sesimiz çıkmıyor. Sesimiz çıktığı an bir bahane bulup işten çıkarıyorlar” diyorlar.
*
OĞUZ TEKSTİL: Adana Organize Sanayi Bölgesi’nde bulunan firmadan sendikamıza, işçilerin dinlenme alanlarının sağlıksız koşullarda olmasıyla ilgili şikâyet gelmektedir. Boyama grubu jet bölümünde dinleme alanı olarak kullanılan çay ocağı WC ile aynı yerde yapılmış. İşçiler bu sağlıksız koşulların değişmesini istiyorlar. İnsan sağlığını tehlikeye sokan bu durumdan bir an önce kurtulmak isteyen işçiler tuvalet ihtiyacının giderildiği yerde çay içmek, dinlenmek, bu kokuyu çekmek istemediklerini söylüyorlar.
Mersin
Mersin Serbest Bölge’de her yıl Ekim, Kasım ve Aralık aylarında işçiler zorla ücretsiz izne çıkarılıyor. İşçilerin hak kaybına uğradığı ücretsiz izinler bir kez daha gündeme geldi. Yaygınlaşarak devam edecek. Çeşitli sürelerde, farklı farklı fabrikalarda kısım kısım işçinin yahut da tamamının ücretsiz izne çıkarıldığı Mersin Serbest Bölge’de yaşanan bu haksızlıktan, buraya sipariş veren #Zara, #HM, #Mango gibi firmalarda sorumludur.
Ücretsiz izinlerin gündeme geldiği bazı firmaların isimleri şöyle: Rebeka, Raysi, YD Tekstil, Crasyon, İMETEKS, MT Tekstil, Süper Star, Kaan 23, İçel, Efor, RDL (AXOİ), RBK...
*
Mersin Serbest Bölge’de çalışan işçilerin şikâyetleri şöyle:
“Mersin Serbest Bölge esir kampı gibi. İşçilere köle gibi muamele yapılıyor. Ben hasta halde haftalarca çalıştım, izin alamadım. Ne zaman ki işler azaldı istemediğimiz halde izne gönderildim. Ve mesaimden kesildi. Ayrıca İŞKUR üzerinden alınan elemanlara psikolojik baskı yapılıyor. Konuştuğumuzda işten çıkarma ile tehdit ediliyoruz. Ben çok küfür, hakaret ve psikolojik baskıya maruz kaldım. En son işten ayrılma kararı verdim. Üç aydır iş bulamıyorum. İŞKUR üzerinden iş başvurusu yaptığım içinde İŞKUR’dan cezalı duruma düştüm.”
*
Eski adıyla RDL TEKSTİL yeni adıyla da #AXOİ firması: İşçilere haklarını vereceğiz diye isim değiştiren firmada işçilerin mağduriyeti sürüyor. İşçiler hala daha haklarını alamadılar. Bu firmada da işçiler ücretsiz izine çıkarılıyor.
*
Ayrıca Mersin Serbest Bölge’de 1 Kasım günü çalıştığı firmada öğle saatlerinde “iş kazası” geçiren bir işçi ambulansa hastaneye kaldırıldı. Yine 21 Ekim günü de bir başka işçi yine öğle saatlerinde motosiklet kazası geçirdi.
Batman
Batman’da bulunan TAŞKIN TEKSTİL’de 13 işçi işten çıkarıldı. Taşkın Tekstil İzmir’de bulunan #Üniteks firması üzerinden H&M, C&A, Zara ve NEWLOG gibi uluslararası tekstil tekellerine iş yapıyor. #TaşkınTekstil Batman’da sendika düşmanlığı ile biliniyor.
*
Ayrıca Ekim ayın son günlerinde Batman’ın Kozluk ilçesinde tekstil işçilerini taşıyan minibüsün şarampole devrilmesi sonucu meydana gelen kazada işçilerden 24 yaşındaki Mahsum Aksoy yaşamını yitirdi. 4’ü ağır 8 kişi yaralandı.
DEV TEKSTİL Çukurova Temsilciliği
04.11.2019