EİB’den Petrol-İş Aliağa Şubesi’nin işçilerine ve yönetimine çağrı

Petrol-İş Aliağa yönetimini ve işçileri, İzmir 1 Mayıs’ına katılmama kararlarını bir kez daha değerlendirmeye ve birleşik, kitlesel bir 1 Mayıs için Gündoğdu Meydanı’nda olmaya çağırıyoruz.

  • Haber
  • |
  • Sınıf
  • |
  • 28 Nisan 2019
  • 19:58

2019 1 Mayıs’ına sayılı günler kala EİB yürütmesi olarak son hazırlık toplantımız için bir araya geldik. 1 Mayıs’ın gündemleri, teknik hazırlık ve katılım tartışmaları esnasında Aliağa Şube’nin İzmir 1 Mayıs’ına katılmama kararı aldığını öğrendik. Katılmama gerekçesi olarak da programın 14.30’da başlaması ve 16.00-24.00 vardiyasının işe gitme zorunluluğundan kaynaklı katılamayacağı ve bu durumda katılımın zayıf olacağı ifade edilmiş durumda.

Bu tablo, 1 Mayıs’ın sendikal yönetimler şahsında işçilerin durumu gözetilmeden karar alınmasının bir başka örneğidir. İzmir 1 Mayıs’ını Türk-İş , KESK, DİSK, TMMOB’den oluşan bir örgütleme komitesi örgütlüyor. Doğal olarak Türk-İş bünyesindeki Petrol-İş’i ve üyelerini gözeterek programı belirlemeliydi. Aynı zamanda Petrol-İş Aliağa Şube de bu yönlü bir basıncı ön hazırlık kapsamında konfederasyonuna uygulamalı örgütlenme sürecinin bizzat öznesi olmalıydı.

Bugünden bakıldığında, Petrol-İş Aliağa gibi gerek sınıfın gündemleri gerekse ülkedeki siyasal gelişmelere duyarlı, bu açıdan Aliağa’da birçok eylem ve etkinlik örgütleyen bir sendikanın almış olduğu kararı anlaşılır bulmuyoruz.

2019 1 Mayıs’ını işçi sınıfı olarak çok kapsamlı bir saldırı dalgasıyla karşılıyoruz. Kıdem tazminatının fona devredilmesi işçi sınıfı açısından tek başına ekonomik kayıpların yaşanacağı bir saldırı olmayacak. İş güvencemiz ortadan kalkacak, sigortasız çalışmanın önü açılacak, sendikal örgütlenme ortadan kalkacak. Özetle Ortaçağ köleliği biz işçilere dayatılacak. Tam da bu yüzden bu kapsamda bir saldırı kapsamlı bir karşı koyuşla püskürtülebilir.

Bir diğer önemli nokta, Tüpraş işçilerinin sözleşme döneminde olması ve bu sürecin çetin geçmesidir. Tüpraş işçileri sözleşme sürecinden kazanımla çıkacaksa bunu da ancak taleplerini diğer sınıf kardeşleriyle dayanışmayı örgütleyerek ve birleşerek başarabilir.

İşçi sınıfının mücadele talepleriyle sermayenin karşısına tek yumruk, tek vücut olarak çıktığı gündür 1 Mayıs. İzmir 1 Mayısı’nın birleşik kitlesel bir biçimde örgütlenmesi açısından var olan sendikaların tüm üyeleriyle alanda olması bu açıdan elzemdir. Bugün düne göre daha kalabalık, omuz omuza ve bir arada olmak zorundayız.

Petrol-İş Aliağa yönetimini ve işçileri alınan bu kararı bir kez daha değerlendirmeye ve birleşik, kitlesel bir 1 Mayıs için Gündoğdu Meydanı’nda olmaya çağırıyoruz.

Ege İşçi Birliği Yürütmesi
28 Nisan