MİB Habaş, İDÇ, Ege Çelik ve Sider işçilerine seslendi!

Metal İşçileri Birliği (MİB), İzmir’deki demir-çelik fabrikalarında yaşanan bilgi kirliliği ve MİB adının kullanılarak çağrılar yapılması karşısında yayınladığı bildirilerle demir-çelik işçilerine seslendi.

  • Haber
  • |
  • Sınıf
  • |
  • 01 Haziran 2015
  • 08:01

MİB çalışanları, dün ve bu sabah Menemen Mezarlık, Asarlık, Manisa Kavşağı, Üst geçit ve Garaj servis duraklarında Türk Metal'den istifa süreci ile ilgili bildirileri metal işçilerine ulaştırdı.

Dağıtımlar sırasında işçilerle yapılan sohbetlerde son haftada demir-çelik fabrikalarında istifalar konusunda bilgi kirliliğinin olduğunu gözlemlendi.

MİB adına dolaylı yada dolaysız söylenti ve çağrıların yapıldığını öğrenildi. Bunun üzerine Metal İşçileri Birliği yayınladığı bildirileri demir-çelik işçilerine ulaştırarak işçileri bilgilendirdi.

MİB’in demir-çelik işçilerine dağıttığı bildiriyi sunuyoruz:

“DİLENEREK / BEKLEYREK DEĞİL

RENO GİBİ DİRENEREK KAZANILIR!

İDÇ - EGE ÇELİK - SİDER - HABAŞ İŞÇİLERİ NE AÇIK ÇAĞRIMIZDIR!

 

Bu fabrikalardan gelen yoğun mesajların ardından direnişi büyütmenin yol ve yöntemlerini yeniden aktarmak, bizim için bir gereklilik haline gelmiştir.

RENO, COŞKUNÖZ, MAKO ve TOFAŞ ta başlayan ve METAL İŞÇİLERİ BİRLİĞİNİN öncülüğünde kazanımlarla sonuçlanan süreçlerin zaferle sonuçlanması ancak aşağıda madde madde ifade ettiğimiz hususların örgütlenmesiyle mümkün olacaktır.

1 - Tüm fabrikalarda önce bölünler temelinde, bölümleri temsil edecek TEMSİLCİLER ortak iradeyle belirlenmeli.

2- Belirlenen bölüm temsilcileri birleşerek Fabrika KURUL ’unu oluşturmalı.

3 - Öncelikli olarak TM den kurtulmak için istifa süreci planlanmalı. İşçiler arasında güven verici bir olgunluk yaratılmalı. Tek tek istifalardan ziyade aynı tarihe denk gelecek toplu istifalar örgütlenmeli. Hatta bu toplu istifalar sadece tek bir fabrikada değil, tüm fabrikalarda aynı anda yapılabilirse katılımın ve kararlılığın çok daha büyük olacağı unutulmamalı. Bu ortaklığı yaratabilmenin yolu tüm Türküye de olduğu gibi Metal İşçileri Birliği (MİB) sayfası üzerinden koordine edilmeli.

4 - İDÇ - EGE ÇELİK - SİDER – HABAŞ tan Metal İşçileri Birliği (MİB) sayfasına an an mesajlar gönderilerek, işçilere, bölümlere, fabrikalara çağrı yaparak fabrikalardaki birlik daha da kuvvetlendirilmeli.

5 - Yine Metal İşçileri Birliği (MİB) sayfası üzerinden tüm fabrikaların kurulları bir araya getirilmeli ve FABRİKALAR ARASI KURUL oluşturulmalı.

6 - Bu fabrikalarda ki kurullar istifa sürecinden önce tüm işçilerin “ E-DEVLET” şifrelerini almak üzerinden çağrılar yapmalı ve teknik olarak istifa meselesini öğrenmeli. NOT: CMS işçileri şifrelerini istifa edecekleri gün almak istediler ama PTT de ortaya çıkan bir sorundan kaynaklı saatlerce beklemek zorunda kaldılar.

7 - Bu süre zarfı içinde, olası bir işten atma saldırısı yaşanırsa mümkünse tüm fabrikalarda iş bırakılmalı, işçiler geri alınana kadar iş başı yapılmamalı. Yine bu konuda en iyi örnek RENO işçileridir. Bir gecede atılan tüm arkadaşlarını üretimi durdurarak geri aldırmıştır.

8 - İstifa süreci bittikten TM yi fabrikadan attıktan sonra oluşturulan fabrika kurulları ve temsilcileri işverenle görüşme talep edip, taleplerini bildirmeli. Bu süre zarfında yine Metal İşçileri Birliği (MİB) ile koordineli çalışılmalı, MİB in yönlendireceği avukatlar eşliğinde süreç yasal güvence altına alınmalıdır.

9 - İstifa eden işçilerin mücadelesinden “RANT” elde etmek isteyen bir takım sendikalara “ BİRLEŞİK METAL / ÇELİK İŞ “ kesinlikle “PİRİM” verilmemelidir. Şu durumda mevcut sendikaların bir birinden hiç bir farkı olmadığı unutulmamalı. TM dışında ki bu iki sendikanın da sürecin başında, metal işçilerine güvenmediği, bu iş böyle olmaz dediği, sözleşme bozulamaz, 2017 yılını beklemek gerek dediği ortadadır. Fakat tam anlamıyla yaşanan süreç bu sendikalara kapak olmuştur. Unutmayın ki metal işçisi RENO da kazanmışsa kendi öz gücüyle kazanmıştır.

10 - Bu süreçte metal işçilerini yanıltmak, kandırmak ve yönlendirmek için kurulmuş sahte MİB sayfalarına güvenilmemelidir. MİB in tek bir resmi sayfası vardır ve bütün süreç bu sayfa üzerinden örülmelidir. Yerel MİB sayfalarına ya da başka iletişim biçimlerine doğrudan bir yönlendirmemiz yok ise güvenilmemeli, itimat edilmemelidir.

11 - İDÇ - EGE ÇELİK - SİDER ve HABAŞ işçileri kazanmak istiyorsak, emeğimizin karşılığını almak ve TM den kurtulmak istiyorsak, bu aşamaları bir fil örmeli ve organize bir biçimde yola koyulmalıyız. Unutmayın bu fabrikalarda bizimle iletişime geçen ya da izleyen yüzlerce arkadaşımız ne yapacağını, nasıl yapacağını soruyor. Yalnız değilsiniz, yanınıza bakmanız biraz sesli konuşmanız ve MİB üzerinden birleşmeniz, kazanmaya giden ilk adımdır. Yolumuz açık olsun.

Metal İşçileri Birliği”