Habaş, İDÇ, Ege Çelik, Micha’da delege seçimleri

Habaş, İDÇ, Ege çelik ve Micha işçisi gerçek bir seçim yapacaksa komitelerde birleşmelidir

  • Haber
  • |
  • Sınıf
  • |
  • 22 Kasım 2016
  • 19:20

Patron sendikası Türk Metal’in yetkili olduğu fabrikalarda Perşembe günü delege seçimleri yapılacak. 2015 Mayıs ayında yükselen Metal Fırtına’dan sonra artık hiçbir şeyin eskisi gibi olamayacağını anlayan Türk Metal-MESS ittifakı metal işçisinin köleliğini perçinlemek için her türlü yöntemi denedi.

Yeri geldi istifa sürecinde öne çıkan işçi arkadaşlarımıza temsilcilik vererek göz boyamaya çalıştılar, yeri geldi 4 taksit olmak üzere yaklaşık 3 bin TL’yi hesaplarımıza yatırdılar. Türk Metal patronu Kavlak sendika içindeki ahlaksızlığın, hırsızlığın ayyuka çıktığını görünce İzmir şube başkanlarını görevden alarak arındıklarını, temize çıktıklarını düşündürtmek istedi.

Şimdi delege seçimleri yapılacak. Sözde “demokratik” bir ortam oluşacak. Ancak metal işçisi demokrasinin ne demek olduğunu yaşayarak gördü.

Metal işçisi, 2015 Metal Fırtına’da kendi geleceğini kurmak, kaderini ellerine almak isteyince yani bir sendikadan ayrılma hakkını kullanmak istediğinde nelerle karşılaştığını çok iyi gördü. Polis copu ve gazını yedi, gözaltına alındı, işten atıldı.

Bunları kim yaptırdı? Tabi ki Türk Metal-MESS ittifakı. Metal işçisi sınıf gerçekliğini unutmamalı ve buna uygun davranmalı. Her ne kadar da demokratik bir ortamda demokratik usul ve yöntemlerle kendi temsilci ve delegelerini seçseniz bile bu “söz, yetki, karar” hakkınızı kullandığınız anlamına gelmez. Bu sendikalar ve parlamentolar (TBMM) başta olmak üzere her yerde böyledir. İşçiler, emekçiler seçim hakkını kullansa bile egemen sınıf (burjuvalar, patronlar) seçim yapanların seçilenlerini tanımazlar.

Demokratik usullerce seçilenlerin tanınması ancak ya egemen sınıfa biat ederek, haksızlıklara, hırsızlıklara boyun eğerek; ya da seçenler ve seçilecek adaylar emeğin sömürüsüne izin vermeyecek kararlı dişe diş bir mücadeleden vazgeçmezlerse olanaklı olabilir. 2015 Metal Fırtına’da Renault işçisinin başardığı gibi; MESS Renault fabrikasında Türk Metal şeflerinin değil Renault işçisinin komitelerle seçtiği işçileri muhatap alması gibi..

Habaş, İDÇ, Ege çelik ve Micha işçisi gerçek bir seçim yapacaksa komitelerde birleşmelidir

İzmir Metal İşçileri Birliği