Maraş merkezli iki deprem ve onlarca artçının üzerinden iki gün geçti. Saatler geçtikçe tablonun ağırlaşmasına rağmen hala yardımların ulaşmadığı çok sayıda yer var. Arama-kurtarma çalışmalarının yetersizliği devam ederken, sokakta kalan depremzedelere de gıda yardımının ulaşmadığı belirtiliyor.
İşçiler, emekçiler, sendikalar, demokratik kitle örgütleri ve öğrenciler, dört bir yanda dayanışma örgütlemeye devam ediyor.
“7 kişiyi kurtardık”
Arama-kurtarma çalışmalarına katılan İnşaat-İş üyesi işçiler, Defne'deki enkazın büyüklüğünü paylaştı. Bölgeye halen yetkili uğramadığını vurgulayan sendika temsilcileri, İBB ile Maltepe ve Kartal belediyeleri itfaiye ekipleriyle kurtarma çalışmalarına katıldığını belirtti. Sabaha kadar 7 kişinin kurtarıldığını kaydetti.
Limter-İş’ten dayanışma çağrısı
DİSK’e bağlı Limter-İş Sendikası, bu sabah saatlerinde İçmeler Köprüsü’nde tersane işçilerine dayanışmayı büyütme çağrısı yaptı. Depremin yıkıcı tablosunu aktaran konuşmalarda, “Bugün kardeşlik ve beraberlik günü. Gün dayanışmayı büyütme günü. Yardımlarınızı bize ulaştırsanız, hızla bölgeye ulaştıracağız” çağrısı yapıldı.
İşçilerden dayanışma
DERİTEKS Sendikası’nın yetkili olduğu Özkan Kundura’da deprem bölgesine gönderilmek üzere üretilen 300 adet kışlık bot afet bölgesine ulaştırmak üzere kamyona yüklendi. Yeni partinin dikimi için işçiler üretime devam ediyor.
Mersin Çimsataş işçileri deprem bölgesine gönderilmek üzere yardım kolileri hazırladı.
Teksif üyesi Korteks işçilerinden oluşan arama kurtarma ekibi yola çıktı.
BOTAŞ LNC emekçileri toplanılan yardımları Adıyaman’a ulaştırmak üzere yola çıktı.
PİB: İş makinaları kamulaştırılmalı!
PİB yaptığı açıklamada şunları ifade etti:
“Deprem nedeniyle belki on binlerce insanımız yaşam savaşı veriyor hala kurtarma çalışmalarının başlamadığı yerler var. Sermayenin elinde bu süreçlerde ihtiyaç duyulan makineler var. Yüz binlerce iş makinesi kullanmayı bilen, arama kurtarma eğitimi almış işçi var bu ülkede ama kapitalistler hala kar peşine düşmüş durumda ve maddi yardım yaparak süreci geçiştiriyor. Zaman geçerken her şeyin için çok geç kalınmış olacakken hala devlet iş makinelerine el koyup bölgeye aktarmıyor, hala işçiler başvurularına rağmen valilik izni yüzünden bekletiliyor.
Kapitalist sistem nasıl ki denetimsizlikle bu afeti felakete çevirdiyse şimdi de çözümü engelliyor. Derhal iş makineleri kamulaştırılıp bölgeye gönderilmeli, operatör işçiler bölgeye sevk edilmeli!”
Üniversitelerde dayanışma seferberliği
Marmara Üniversitesi’nden sivil savunma topluluğu arama-kurtarma çalışmalarına katılmak üzere deprem bölgesine gitti.
Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi öğrencileri sağlık ekibi deprem bölgesine gitti.
Fırat Üniversitesi öğrencileri binlerce kişilik yemeği depremzedelere ulaştırdı.
Boğaziçi, İstanbul, Ankara, Yeditepe, Biruni, Bahçeşehir, Haliç, Atatürk, İTÜ, ODTÜ başta olmak üzere birçok üniversitede toplanan yardımlar deprem bölgesine gönderildi.
Öte yandan çok sayıda gençlik örgütü ve öğrenci deprem bölgesine ulaşarak arama-kurtarma çalışmalarına katıldı.
Kaldıraç İstanbul’da pankart astı
Kaldıraç İstanbul üyeleri, Galata Köprüsü’ne pankart astı. “İki gün oldu 300 bin insan göçük altında en büyük afet devlettir!” yazılı pankart asıldı.
Tencere-tavalı protesto
Özgür Boğaziçi, öğrencilerin sokaklarda tencere-tava çalarak enkaz altında kalanların sesini yükseltti. Özgür Boğaziçi, sosyal medya hesabından “Hatay'da, Mardin'de, Antep'te göçük altında kalanların sesini yükseltmek için ellerimizde tencere tava başlıyoruz!” notuyla video paylaştı. Yapılan konuşmalarda şunlar ifade edildi:
“Saray bu krizi yönetemez. Enkaz altında ölen de biziz. Mahalle mahalle koli koli dayanışmayı örgütleyen de biziz. Enkaz altında, ilk yardım çadırlarında sesini duyuramayanlar için ses çıkar!”
“Ölüme terk edilen yüzbinler için ses çıkar” çağrısının yapıldığı eylemde “öfkeliyiz. 300 bin can enkaz altında” denildi.
“Yetişemiyoruz”
BİRTEK-SEN Antep’te çalışmalarını sürdürdüğünü aktardı. Şunları ifade etti:
“Antep’te sendikamızın genel başkanı, üyeleri, yöneticileri ve gönüllü arkadaşlarla üç gündür sahadayız. Gücümüz yettiğince insanlara yemek, erzak, su, battaniye vb ulaştırmaya çalışıyoruz. Ama ‘lütfen buraya da gelin, açız, susuz, üşüyoruz’ çağrılarına yetişemiyoruz.”
HDP: Engellemeler devam ediyor!
HDP Deprem Kriz Koordinasyon Merkezi, bugün itibariyle 30 TIR’a yakın yardımları deprem bölgelerine gönderileceğini duyurdu. Depremin etkisinin ağır olduğu Çukurova bölgesi dışında bütün il örgütlerinin çalışmaya katıldığını ifade eden koordinasyon yetkilileri, yardımların ulaştırılması konusunda çıkartılan engellere rağmen durmadıklarını ifade etti. Gönüllü olarak çalışma yapmak isteyenler ile gıda ve diğer ihtiyaçları taşıyan TIR’ların engellenmemesini isteyen yetkililer, “HDP’nin AFAD ile ortak dağıtımı kabul etmesine rağmen engellemeler devam ediyor” dedi. HDP yetkilileri, başta gençler olmak üzere herkesi deprem bölgelerinde dağıtım yapması ve yardımlaşması konusunda çağrıda bulundu.
İletişim numaraları üzerinden gelen dayanışmanın doğrudan ihtiyaç sahiplerine gönderileceğini ifade edildi.
Akkuyu Nükleer işçileri bölgede
DİSK / Dev Yapı-İş Akkuyu Nükleer Santrali şantiyesinde çalışan inşaat işçilerinin enkaz kaldırma çalışmalarına katılmak için yanlarına aldıkları 2 kamyon dolusu hilti, spiral, levye gibi el aletleriyle beraber Antakya’ya geçtiğini duyurdu.