DİSK mücadele programını açıkladı

DİSK, İstanbul'da Genel Merkez önünde yaptığı açıklama ile mücadele programını açıkladı.

  • Haber
  • |
  • Sınıf
  • |
  • 01 Ekim 2021
  • 12:15

Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu İstanbul’da Genel Merkez önünde yeni dönem mücadele programını açıkladı. Açıklamada işçi ve emekçilerin yoksullaştığına dikkat çekerek “gelirde adalet vergide adalet” dedi.

30 Eylül 2021’de toplanan DİSK Başkanlar Kurulu’nda değerlendirilen önümüzdeki dönem örgütlenme ve mücadele programına dair DİSK Yönetim Kurulu adına Genel Başkan Arzu Çerkezoğlu açıklama yaptı.

Çerkezoğlu, konuşmasında AKP-MHP şefinin “Ekonomi şahlanıyor” söylemine atıfta bulunarak şunları vurguladı:

“Ülkeyi yönetenlere göre ekonomi şahlanıyor ama işçi sınıfı başta olmak üzere geniş halk kesimleri için şahlanan tek şey işsizlik, pahalılık, faturalar, borçlar, zamlar…”

2022 kışına pahalılık ve işsizliğin derinleşeceğinin altını çizen Çerkezoğlu şunları ifade etti:

“İşçilerin patronundan daha yüksek oranda vergi ödediği bir ülke haline geldiğimiz gerçeği gizlenmek isteniyor. Pandemi de halk işsizlikle ve geçim zorluklarıyla mücadele ederken bir avuç ayrıcalıklı şirketin vergi borçlarının sıfırlanmasını, İŞKUR ve SGK kaynaklarından yapılan kıyakları kimse görmüyor zannediyorlar. İşsizlik rekor kırarken, işçilere ait olan İşsizlik Sigortası Fonu kaynaklarının çoğunun büyük bölümü patronlara aktarılıyor. Türkiye, uluslararası sermaye için ucuz ve güvencesiz işçilik cenneti haline getirilmek istenirken, elimiz kolumuz bağlı izleyelim, örgütlenmeyelim, sendikalı olmayalım, hakkımızı arayıp sormayalım istiyorlar.”

Birkaç ay içinde yeni asgari ücret çalışmalarının başlayacağını hatırlatan Çerkezoğlu “Gelirde adalet, vergide adalet” talebini yineledi ve alınması gereken önlemleri su şekilde sıraladı:

“1- Asgari ücret ve bütün ücretlerin asgari ücret kadarı için tüm vergi ve kesintiler sıfırlansın ve net ödensin. Böylece tüm ücretler yaklaşık 750 lira artırılsın.

2- Asgari ücret sonrası ilk vergi dilimine uygulanan tarife oranı yüzde 20’den 10’a indirilsin. Vergiye esas gelir dilimleri milli gelire göre artırılsın.

3- En düşük emekli aylığı asgari ücret düzeyine yükseltilsin.

4- Elektrik, su, doğalgaz ve internet faturaları vergi ve kesintiden muaf tutulsun.

5- Tüm gıda ürünlerinde KDV sıfırlansın.”

Mücadele çağrısı yapılmasının ardından açıklama sona erdi.

Kızıl Bayrak / İstanbul