Ankara'da "Geçinmek istiyoruz" eylemi

Ankara'da DİSK "Geçinmek istiyoruz" diyerek "Gelirde adalet, vergide adalet" eylemi gerçekleştirdi.

  • Haber
  • |
  • Sınıf
  • |
  • 11 Kasım 2021
  • 14:35

DİSK “Gelirde adalet, vergide adalet” eylemleri gerçekleştirdi. Ankara’da Ulus Heykel önünde yapılan eylemde açıklamayı DİSK İç Anadolu Bölge Temsilciliği adına Tayfun Görgün okudu. Görgün açıklamada ülkeyi yönetenlerin büyüme rekorlarından söz ederken şunları vurguladı:

“Bir avuç sermayedar için yandaş şirketler için dedikleri doğru olabilir ama emekçiler için işsizlik büyüyor, pahalılık artıyor, borçlar kabarıyor, faturalar şahlanıyor.”

Görgün açıklamaya şu şekilde devam etti:

“Ülkeyi yönetenler bol bol laf üretiyorlar ama ‘geçinemiyoruz’ diyen milyonların sorunlarına çare üretmiyorlar. Pandemide tüm dünyada devletler yurttaşlarına sosyal destekler verirken Türkiye milli gelirine oranla kendi halkına en az nakit desteği veren ülkelerden biri oldu. Ve şimdi zam yağmuru altında ekonomik bir karakışın eşiğindeyiz. Ülkeyi yönetenler yine sorunları yok sayıyor, sorunum var diyeni baskıyla susturmaya çalışıyor.”

İşçilerin patronlardan daha yüksek oranda vergi ödediklerini belirten Görgün şunların altını çizdi:

“Şirketlerin vergileri bir gecede kararname ile sıfırlanıyor. İşkur işsizlik fonu birikimlerini ve SGK kaynaklarından patronlara bol keseden kaynak aktarırken, halkın geçimi için ciddi bir sosyal politika önlemi gündeme gelmiyor”

Görgün açıklamanın sonunda talepleri dile getirdi:

“Asgari ücret ve bütün ücretlerin asgari ücret kadarı için tüm vergi ve kesintiler sıfırlansın ve net ödensin. Böylece tüm ücretler yaklaşık 750 lira arttırılsın. Asgari ücret sonrası, ilk vergi dilimine uygulanan tarife oranı, % 20’den % 10’a indirilsin. Vergiye esas gelir dilimleri milli gelire göre arttırılsın. En düşük emekli aylığı asgari ücret düzeyine yükseltilsin. Elektrik, su, doğalgaz ve internet faturaları vergi ve kesintiden muaf tutulsun. Tüm gıda ürünlerinde KDV sıfırlansın. Kimsenin bize bahşedeceği bir kurtuluş yok. Geçinmek için, insanca yaşamak için, insanca çalışmak için omuz omuza mücadele edeceğiz.”

Eylemde “Gelirde adalet, vergide adalet”, “İş ekmek yoksa barışta yok”, “Sosyal devlet sosyal adalet”, “İş ekmek özgürlük”, “Sermayeye değil emekçiye bütçe” sloganları atıldı.

Kızıl Bayrak / Ankara