DİSK: Salgın bitmedi

AKP-MHP iktidarının 1 Temmuz 2021 tarihinden başlayarak salgınla ilgili son duruma ilişkin uygulamalarına dair DİSK basın açıklaması gerçekleştirdi.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 30 Haziran 2021
  • 12:43

DİSK Yönetim Kurulu adına Genel Başkan Arzu Çerkezoğlu, 1 Temmuz'da Covid-19 yasaklarının sona ermesine ilişkin basın açıklaması yaptı. Çerkezoğlu yaptığı açıklamada “Salgının işsizlik ve yoksulluk gibi toplumsal tahribatlarına karşı zaten oldukça yetersiz olan sosyal önlemler de 1 Temmuz'dan itibaren sona erecek" dedi.

Diğer emek ve meslek örgütleriyle birlikte salgının en başından beri savundukları en az iki veya üç haftalık tam kapanma önerisine kulak asılmadığını belirten Çerkezoğlu, “Hayatı değil, çarkları durdurun' çağrısına kulak verilmedi" dedi. Alınan sözde tedbirlere vurgu yapan Çerkezoğlu şunları ifade etti:

Şimdi de kontrolsüz ve ölçüsüz bir normalleşme süreci başlattı. Turizm gelirlerinin artırılması için alınan kararların sonucu olarak sonbaharda salgında yeni bir dalga ile yüz yüze kalma ihtimali oldukça yüksek."

Açıklamanın devamında şunlar belirtildi:

"Salgının ilk günlerinden itibaren talep ettiğimiz işten çıkarma yasağı ise gecikmeli olarak 17 Nisan 2020'den itibaren uygulanmaya başlandı. Ancak bu yasak, işçiye değil işverene yarayan bir uygulamaya dönüştü. Hukuk sistemimizde olmayan zorunlu ücretsiz izin uygulaması başlatıldı. İşverenler işçileri salgın gerekçesiyle işten çıkarmadı ancak zorunlu ücretsiz izne yolladı. Zorunlu ücretsiz izne yollanan işçilere ise daha önceki ücretleri ne olursa olsun 39 TL (Ocak 2021'den sonra 50 TL) günlük nakdi ücret ödemesi yapıldı. 3 milyondan fazla işçi neredeyse bir günde 39 TL ile 50 TL'ye yaşamaya mahkûm edildi.

İşçiler işten ayrılıp kıdem tazminatlarını isteyemedi, adeta işyerlerine hapsedildi. Öte yandan işten çıkarma yasağı, getirilen istisnalar nedeniyle ihlal edildi ve kamuoyunda Kod-29 olarak bilinen 4857 sayılı İş Kanunu'nun 25/II maddesi kapsamında 'ahlak ve iyi niyet kurallarına aykırı davranışlar' gerekçesiyle 2020'de yaklaşık 200 bin işçi işten çıkarıldı.”

Çerkezoğlu, salgının bitmediğini, salgının sosyal tahribatına karşı alınması gereken önlemleri şöyle sıraladı:

İşten çıkarma yasağı istisnaları kaldırılarak devam etmeli, ücretsiz izin uygulamasına son verilmelidir.
Pandemide iş ve gelir kaybına uğrayan tüm işçilere asgari ücretten az olmamak üzere gelir desteği verilmeli, işsizlik ödeneğinden yararlanmak için öngörülen ağır koşullar kaldırılmalıdır. 
Asgari ücretin tümüyle vergiden muaf tutulması ve asgari ücrete sağlanacak SGK prim desteği ile asgari ücretin brütü net olarak ödenmeli, böylece tüm işçilerin eline geçen nakit miktarı en az 750 TL artırılmalıdır.
Emekli aylık ve gelirleri asgari ücret düzeyine yükseltilmelidir.
Kayıt dışı çalışanların gelir kaybını gidermek için sosyal güvenlik sistemi içinde bir asgari gelir desteği sağlanmalı, yoksul haneleri desteklemek için aile sigortası kolu uygulaması başlatılmalıdır.
Kadınların ve gençlerin salgından çok daha olumsuz etkilendiği dikkate alınarak kadın ve genç istihdamı için özel önlemler alınmalıdır.
Uzaktan çalışma, hak kayıpları yaratmayacak ve işçi haklarını güvence altına alacak şekilde yeniden düzenlenmelidir.