DEV TEKSTİL: Kâr rekorları kıran Antepli patronlar işçi çıkarıyor

Antep’te bir tarafta işsiz kalmış on binler, bir tarafta da “Kâr rekorları kırdık” diyen patronlar var... DEV TEKSTİL olarak Antep’teki kitlesel işten çıkarmaları firma isimlerini vererek bir süre önce açıklamıştık. Ancak işten atmalar durmak bilmedi. Antepli patronların “kâr rekorları kırdık” dedikleri Kasım ayı içerisinde işten çıkarmalar devam ederken buna bir de ücretsiz izinler eklendi.

  • Haber
  • |
  • Sınıf
  • |
  • 04 Aralık 2018
  • 09:28

Binlerce dokuma işçisinin işten atılmasıyla gündeme gelen Antep’te işçi kıyımları sürerken devreye ücretsiz izinler de girdi. Ancak işçilerin çalışma hakları ellerinden alınırken patronların kasaları dolmaya devam etti.

Antepli patronlar bunu övünerek itiraf ediyorlar. Son olarak Gaziantep Sanayi Odası (GSO) tarafından yapılan açıklamaya göre Kasım ayında Antep’te 665 milyon 637 bin dolar ihracat gerçekleştirildi. Antepli patronlar yüzde 13,4 artışla hem tarihi rekor kırmakla hem de Türkiye ortalamasının üzerinde ihracat yapmakla övünüyorlar.

Güneydoğu Anadolu İhracatçı Birlikleri’nin (GAİB) verileri de bunu doğruluyor. Yapılan açıklamaya göre ihracatını her geçen yıl artıran Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nin en çok döviz girdisi sağlayan sektörü 2 milyar 653 milyon dolarla tekstil oldu. Güneydoğu Anadolu Bölgesi'ndeki ihracatçılar, yılın 11 ayındaki ihracat girdisini geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 6,1 artırarak 7 milyar 782 milyon 246 bin dolara yükseltti.

Bölgedeki patronlar bu süreçte en çok ihracatı tekstil ve ham maddeleri alanında gerçekleştirdi. Yılın 11 ayında 2 milyar 653 milyon 174 bin dolarlık ürün satışı gerçekleştirdi. Geçen yılla kıyaslandığında 2 milyar 420 milyon 154 bin dolarlık ihracatla ihracat yüzde 9,6 arttı.

Antep’in de içinde olduğu bu bölgede tekstil patronları, 2018 yılının 11 aylık döneminde 34,1 ile en çok ihracat gerçekleştiren patronlar oldu. Tekstili yüzde 24,7 ile hububat ve bakliyat, yüzde 17,8 ile de halı izledi. Yani Gaziantep Sanayi Odası ve Güneydoğu Anadolu İhracatçı Birlikleri üyesi patronlar “Biz çok kazandık” diyorlar.

İşçilere işsizlik ve ücretsiz izin düştü

Tekstil patronlarına devasa paralar kazandıran tekstil dokuma işçilerinin payına ise işsizlik ve ücretsiz izinler düştü. DEV TEKSTİL olarak Antep’teki kitlesel işten çıkarmaları firma isimlerini vererek bir süre önce açıklamıştık. Ancak işten atmalar durmak bilmedi. Antepli patronların “kâr rekorları kırdık” dedikleri Kasım ayı içerisinde işten çıkarmalar devam ederken buna bir de ücretsiz izinler eklendi. Birçok firmada işten atmaların yanı sıra işçiler ücretsiz izne çıkarıldı. Örneğin Gür Carpet, Ekol İplik ve Merinos gibi firmalarda işçiler ücretsiz izne çıkarılıyorlar. Merinos’un Besni’deki iplik fabrikasında işten çıkarmalar var. Meltem Tekstil, Bade Halı, Angora Halı son günlerde işten çıkarmaların en çok yaşandığı yerler. Yaren Halı’da işçilere giriş çıkış yaparak haklarını yiyorlar. Konkordato ilan eden Angora Halı’da son 1 ay içinde yaklaşık 200 işçi işten çıkarıldı. Angora Halı’da işten çıkarılan işçiler ne tazminatlarını alabildi ne de önceki aylardan kalan maaşlarını.

Böylece işçi maliyetini de en aza indiriyorlar. Ayrıca Antep’teki birçok iplik fabrikasında çalışan kadın işçi sayısı yok denecek kadar az ve yeni kadın işçi de almıyorlar.

Bir başka önemli gerçek ise ‘kullan-at’ işçiliğin Antep’te de ne kadar yaygınlaşmış olduğunu gösteriyor. İşçilerin sırtından muazzam kârlar elde eden patronlar işten çıkardıkları işçilerin yerine İŞKUR üzerinden işçi çalıştırıyorlar. Kimi yerlerde ise Suriyeli işçilerin işe alındığı söyleniyor. Kapanan fabrikaların yanında kimi bölümlerini kapatmış, vardiya sayısını düşürmüş, çalışan sayısını en aza indirmiş fabrikalar gerçeği ile ihracat rekorlarının kırıldığı Antep gerçeği aynı zaman diliminde yaşanıyor. Yani Antep’te bir tarafta işsiz kalmış on binler, bir tarafta da “Kâr rekorları kırdık” diyen patronlar var.

DEV TEKSTİL Çukurova Temsilciliği
4 Aralık