DEV TEKSTİL iş cinayetinin ardından kampanya başlattı

DEV TEKSTİL, Mersin Serbest Bölge’de yaşanan iş cinayetinin ardından, bölgede sağlık hizmeti sağlanması için imza kampanyası başlattı.

  • Haber
  • |
  • Sınıf
  • |
  • 15 Mart 2018
  • 11:34

Mersin Serbest Bölge’deki Asteks adlı fabrikada gerçekleşen iş cinayetinin ardından Devrimci Tekstil İşçileri Sendikası (DEV TEKSTİL) imza kampanyası başlattı. DEV TEKSTİL, Mersin Serbest Bölge’de hiçbir sağlık hizmetinin olmaması nedeniyle Mustafa Sevgi isimli işçinin iş cinayetine kurban gittiğine dikkat çekti. HDP Adana Milletvekili Meral Danış Beştaş, iş cinayetini TBMM’de de gündeme getirdi.

“Mersin Serbest Bölge’de hiçbir sağlık hizmeti yok”

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ile Sağlık Bakanlığı’nın muhatabı olduğu imza kampanyası metni şöyle: “Mersin Serbest Bölge’de binlerce işçi bir arada çalışmaktayız. Biz tekstil işçileri olarak üretimde kullanılan tekstil tozu, kimyasal maddeler vb. nedenlerin yanı sıra çalışma koşullarından kaynaklı da birçok sağlık problemi yaşamaktayız.

Ancak Mersin Serbest Bölge’de ölümlü, yaralanmalı “iş kazaları” da yaşanabilmektedir. Son olarak Asteks’te çalışan bir arkadaşımız kolay ulaşılabilir, hızla müdahale edilebilir bir sağlık hizmetinin olmaması nedeniyle hayatını kaybetti. Ayrıca “meslek hastalığı” diye tabir edilen sağlık sorunları bize kanıksatılmış durumdadır.

Türkiye ekonomisi için oldukça önemli olan ve serbest bölge statüsünde kurulan ilk yer olan Mersin Serbest Bölge’de biz herhangi bir sağlık hizmetinden yoksunuz. İşyeri hekimleri haftada en fazla 2 defa gelmekte ancak bizim sağlık sorunlarımıza yeterli olmamaktadır. Zaten çoğunlukla kendilerini görememekteyiz. Hayli uzakta olan hastanelere gitmek için ise izin almak gerekiyor. Fakat çalıştığımız yerlerde işi aksatacağımız iddiasıyla bizlere izinde verilmemektedir.

Bir TIR garajının, kafeteryasının, PTT’sinin, çeşitli banka şubelerinin olduğu Mersin Serbest Bölge’de, en çok ihtiyaç duyduğumuz bir sağlık kuruluşunun olmaması büyük bir eksikliktir. Bu sebeplerden ötürü önemli bir eksikliğin giderilmesini ve Mersin Serbest Bölge’ye ihtiyaçlarımıza cevap verecek nitelikte bir sağlık kuruluşu istiyoruz.”

“İş cinayetleri bakanlığın gündeminde değil”

Öte yandan HDP Adana Milletvekili Meral Danış Beştaş, söz konusu iş cinayetiyle ilgili TBMM’ye bir soru önergesi verdi. Beştaş, iş cinayetinin 8 Mart gecesi saat 22.00 sıralarında gerçekleştiğini hatırlatarak “Bu iş cinayeti aynı zamanda tekstil işçilerinin İş Mevzuatında öngörülen süreler yok sayılarak saatlerce çalıştırıldıklarını da göstermektedir” dedi.

Beştaş’ın soru önergesi şu şekilde:

1- Mersin Serbest Bölge’de bulunan ASTEKS Tekstil’de meydana gelen iş cinayetinden haberdar mısınız?

2- Mersin Serbest Bölge’de iş kazaları neticesinde son bir yıl içinde kaç ölüm gerçekleşmiştir? Söz konusu ölümlerin iş kollarına göre dağılımı nedir?

3- Tekstil ve dokuma fabrikalarında son 5 yıl içerisinde kaç iş kazası gerçekleşmiş ve kaç kişi bu iş kazaları neticesinde yaşamını yitirmiştir?

4- Mesai saatlerinin işverenin keyfiyetine göre uzun tutulmasının iş kazalarına etkisi araştırılmış mıdır? Bu konuda elde edilen bulgular nelerdir? Bu konuda işverenlere yaptırım uygulanmama sebebi nedir?

5- İşyerlerinde işçilerin kendi görev tanımları dışında başka işlerde de çalıştırılmalarının iş kazalarına etkisi araştırılmış mıdır? Bu konuda elde edilen bulgular nelerdir? Bu konuda işverenlere yaptırım uygulanmama sebebi nedir?

6- Mersin Serbest Bölge’de gerçekleşen ölümlü iş kazasının nedeninin araştırılması ve gerekli önlemlerin alınması için müfettiş gönderilmiş midir? Gönderilmemiş ise neden gönderilmemiştir? Kimler hakkında soruşturma başlatılmıştır?

7- Mevcut ceza yasalarının iş kazalarını ve iş cinayetlerini önleme adına yeterli olduğunu düşünüyor musunuz? Sorumluların cezalandırılmıyor oluşunun iş cinayetlerinde artışa neden olduğunu düşünmüyor musunuz?

8- Türkiye genelinde yaşanan iş cinayetlerine ilişkin Bakanlık olarak hangi çalışmaları yürütüyorsunuz?

9- İş cinayetlerinin önlenmesi adına hangi tedbirler alınması gündeminizde olacaktır?

10- İş cinayetlerindeki artış Bakanlık olarak neden önemli gündemleriniz arasında değildir? İşçi haklarına ilişkin neden etkin bir çalışma yürütülmemektedir?

11- Gerekli çalışmaları yürütmediğiniz için yaşanan iş cinayetlerindeki artıştan, sorumlu olduğunuzu düşünüyor musunuz?