CHP’li belediyede sendika ve işçi düşmanlığı

Aydın Büyükşehir Belediyesi’nin, Sosyal-İş’te örgütlenen işçilere yönelik işten atma saldırısına ve sendika düşmanlığına karşı basın toplantısı düzenlendi.

  • Haber
  • |
  • Sınıf
  • |
  • 08 Ağustos 2018
  • 13:48

CHP’li Aydın Büyükşehir Belediyesi’nde Sosyal-İş sendikasında örgütlendikten sonra 9 işçi işten atılmış, diğer işçilere de sendikadan istifa etmeleri yönünde baskılar devreye sokulmuştu.

İşe geri alınmaları ve sendikanın tanınması için işçilerin mücadelesi sürerken, örgütlü oldukları Sosyal-İş sendikası, “Aydın Büyükşehir Belediyesi’nde işçi kıyımına ve sendikal hak ihlallerine son! Efeler işe iade edilsin!” vurgusuyla basın toplantısı düzenledi.

CHP’li belediyenin işçilere saldırısı

Sendika düşmanlığının ve işten atma sürecinin aktarıldığı basın toplantısında, Aydın Büyükşehir Belediyesi’nde çalışan işçilere yönelik saldırı şöyle ifade edildi:

“CHP’li Özlem Çerçioğlu’nun başında olduğu Aydın Büyükşehir Belediyesi:

- 9 işçiyi sırf Anayasal sendikal haklarını kullandıkları için işten atmıştır. Sendikal nedenle yapılan bu işten çıkarmalara gerçek dışı gerekçeler öne sürmüştür.

- CHP ilçe örgütlerini de seferber ederek, üyelerimizi baskı ve tehdit yolu ile sendikamızdan istifa ettirmeye başlamıştır.

- Üyelerimizi zorla belediyenin adeta taşeronluğunu üstlenen bir başka sendikaya üye olmaya zorlamıştır.

-Sendikamızın toplu iş sözleşmesi yetkisine itiraz etmiş, toplu iş sözleşmesi görüşmelerinin başlamasını yetki itirazı davası ile engellemiştir.“

“9 işçi işe iade edilsin, sendikal haklar tanınsın”

Sosyal-İş’in işçilerin işe geri alınması için görüşme çabalarının da belediye başkanı Çerçioğlu tarafından boşa düşürdüğü ifade edilen açıklamada, işçilerin işe geri dönmek için belediye önünde 1 aydır direnişte oldukları hatırlatıldı. “Geldiğimiz nokta itibariyle CHP’li Aydın Büyükşehir Belediyesi Başkanı Özlem Çerçioğlu’nun tutumu açık ve nettir” ifadeleriyle devam eden açıklamada, Sosyal-İş’in bundan sonraki sürece dair eylem ve etkinlik programı şöyle ilan edildi:

“Efeler İşe İade Edilsin” sloganıyla önümüzdeki günlerde:

1) Bir yandan belediye önündeki direnişimiz devam ederken, bir yandan da Aydın’da yaygın bildiri dağıtımı yaparak Aydın halkını direnişimizle daha çok dayanışma içinde olmaya davet edeceğiz.

2) Aydın’daki yerel basın üzerinden bu işçi ve sendika düşmanlığını afişe edecek; Aydın’da daha geniş bir kamuoyu oluşturmaya yönelik çalışmalar ve etkinlikler yapacağız. 

3) Örgütlü olduğumuz işyerlerinde ve konfederasyonumuz DİSK’in de desteğiyle ülke genelinde dayanışma faaliyetleri gerçekleştireceğiz.

4) “#efeleriseiadeedilsin” hashtagiyle bir Twitter kampanyası başlatacağız.

5) Tüm CHP’li milletvekillerine bir mektup yazarak durumu anlatacak ve çözüm için çaba göstermeleri çağrısında bulunacağız.

6) CHP’li Aydın Belediye Başkanı Özlem Çerçioğlu’nun CHP Yüksek Disiplin Kurulu’na sevki için CHP Merkez Yönetim Kurulu’na başvuruda bulunacağız.

7) Uluslararası federasyonumuz olan UNI Küresel Sendika aracılığıyla sorunu, CHP’nin de üyesi olduğu Sosyalist Enternasyonel’e ve uluslararası platforma taşımak için girişimlerde bulunacağız.

8) 17 Ağustos 2018 Cuma gününe kadar üyelerimiz işine iade edilmediği takdirde, 17 Ağustos’ta CHP Genel Merkezi önünde işten atılan işçiler ve işçilerin aileleriyle birlikte geniş katılımlı bir basın açıklaması yapacağız.