ÇEMAŞ’taki işçi kıyımına sendika niye sessiz kalıyor!

MİB, ÇEMAŞ’ta yaşanan işçi kıyımına karşı yetkili sendika olan Birleşik Metal-İş Sendikası’nın niye sessiz kaldığını sordu ve ÇEMAŞ işçisine çağrı yaptı.

  • Haber
  • |
  • Sınıf
  • |
  • 08 Mayıs 2023
  • 14:00

Metal İşçileri Birliği’nin yaptığı açıklama şöyle:

Birleşik Metal İşçileri Sendikası’nın yıllardır yetkili olduğu Kırşehir’de bulunan Çemaş Döküm’de 3 Mayıs günü 29 işçi “küçülme” bahanesi ile işten atıldı. Patron tarafından tehditkâr bir biçimde dile getirildiği üzere işten atılacak işçi sayısının 60’a ulaşacağı söyleniyor.

İşten atma sürecinde ve ardında yaşananlar ışığında Birleşik Metal İşçileri Sendikası Anadolu Şube Başkanı’na ve Genel Merkez Yönetim Kurulu’na soruyoruz:

1- İşten atılma sürecine ilişkin önden bir bilginiz var mıydı? Eğer çıkışlar olacağına dair bir bilginiz var ise sürece müdahale etmek adına herhangi bir girişiminiz oldu mu?

2- Atılan işçiler belirlenirken hangi kriterlerin gözetildiği konusunda bir fikriniz var mı? Çemaş’ın hiç de “küçülen” bir işletme olmadığı gerçeği bir tarafa ekonomik sıkıntı nedeniyle yaşanan çıkışlarda uygulanan kriterler neden bu işletmede uygulanmadı? Birkaç ay önce görevden aldığınız işyeri temsilcinizin adının da çıkış listesinde yer almasını nasıl değerlendiriyorsunuz?

3- Anadolu Şube sekreteriniz hakkında atılan işçilerin iddialarını bizim kadar siz de biliyor olmalısınız. Bu iddialar konusunda işletilen bir disiplin süreci var mı? Hakkında işveren ile girdiği kirli ilişkiler konusunda birçok şaibe bulunan bir kişinin sendikanın yöneticisi olmasını DİSK’in “sınıf sendikacılığı” ilkelerine yakıştırabiliyor musunuz?

4- Yaşanan çıkışların ardından sürece müdahale etmek adına herhangi bir girişiminiz oldu mu? Yıllardır üyeniz olan ve sendikanıza aidat ödeyen işçilerin hukuki haklarını sendika avukatlarının takip etmiyor olmasının nedeni nedir?

5- Atılan işçilerin haklarının korunması ve yeni çıkışların önüne geçilmesi için bir planınız var mı?

Bir söz de ÇEMAŞ işçilerine:

Yıllardır Çemaş’ta çeşitli nedenler tartışmalı süreçler ve işten çıkarmalar yaşandı. Yaşanan her bir olay bizlere işçilerin birliği ve mücadelesi dışında bir çözüm ve kurtuluş yolu olmadığını gösterdi.

Daha birkaç ay öncesinde çıkış söylentileri ile sizleri beklentinizin altında zam oranlarına razı olmak zorunda bırakmışlardı.

Oysa birlik ve mücadelemiz ile TİS’te istediğimizi alabilir, yaşanan işçi kıyımına da engel olabilirdik.

Yaşananların hepimize bir kez daha ders olması gerekiyor.

Bir kez daha hak kayıplarına uğramamak için, yeni işten çıkışlara engel olmak için vakit kaybetmeden birliğimizi güçlendirip harekete geçelim.

Atılan arkadaşlarımıza sahip çıkalım, onları yalnız bırakmayalım!

Arkadaşlarımızın ekmeği üzerinden oynanan kirli oyunu boşa düşürmenin de yeni saldırıların önüne geçmenin de bundan başka bir yolu yok!

İnanıyor ve biliyoruz ki, ÇEMAŞ işçisinin örgütlü birliği alınteri üzerinde oynanan her türlü kirli oyunu boşa düşürecek güçtedir.

Hakkınıza, onurunuza ve geleceğinize sahip çıktığınız sürece Metal İşçileri Birliği de her zaman sizin yanınızda olacaktır.

Birlikte direnecek, birlikte kazanacağız!

Kazanan ÇEMAŞ işçisinin haklı mücadelesi olacak!

8 Mayıs 2023