ÇEMAŞ’ta patron-sendika işbirliği ile işçi kıyımı!

ÇEMAŞ işçisi kendi seçtiği baştemsilci ve diğer işten atılan işçilere sahip çıkmalı, ÇEMAŞ patronunun ve Birleşik Metal-İş beylerinin sergiledikleri kirli oyunu bozmalıdır.

  • Haber
  • |
  • Sınıf
  • |
  • 17 Nisan 2018
  • 16:27

Kırşehir’de PETLAS’tan sonra en büyük ikinci fabrika olan ÇEMAŞ’ta toplam, kapsam içi ve kapsam dışı 340 işçinin çalışıyor. ÇEMAŞ’ta çalışma koşulları oldukça ağır. Buna rağmen işçi ücretleri son derece düşüktür. Birleşik Metal-İş’in örgütlü olduğu ÇEMAŞ’ta kademelendirme ücret politikasının esasını oluşturuyor.

Eşit işe eşit ücret anlayışına uygun olmayan yaklaşım nedeniyle ÇEMAŞ’ta 2 bin 500 TL alan işçi de var. 4 bin TL alan işçi de var. Kapsam dışı işçiliğin yanı sıra taşeron çalışma uygulaması da ÇEMAŞ yönetimi tarafından, Birleşik Metal-İş yönetiminin desteği ile dayatılıyor.

Tüm bu gelişmeler karşısında ÇEMAŞ İşyeri Baştemsilcisi Fahri Doğan, ÇEMAŞ işçisin emeğinin korunması ve hakları ve geleceğinin güvence altına alınması için mesai yaptı. Sadece ÇEMAŞ patronunun değil, patronla eşgüdüm içinde çalışan Birleşik Metal-İş yönetiminin ehlileştirme tutumuna da boyun eğmedi. Şube yönetiminin ÇEMAŞ patronunu üzmemeye yönelik adımlarının karşısına, işçilerden aldığı güçle dikildi.

Fahri Doğan bu yıl yaz aylarında yapılacak toplu iş sözleşmesi görüşmeleri konusunda işçinin taleplerinin esas alınmasını istedi. Hatta Birleşik Metal-İş ağası Adnan Serdaroğlu’nu arayıp MESS sözleşmesinin altında bir sözleşmeyi ÇEMAŞ işçisinin kabul etmeyeceğini deklare etti.  Baştemsilcinin önce ÇEMAŞ işçisi anlayışıyla hareket etmesi, özellikle de toplu sözleşmeye ilişkin duruşu,  hem ÇEMAŞ patronunun hem de Birleşik Metal-İş yönetiminin paniklemesine yol açtı.

ÇEMAŞ’ta patron-sendika işbirliği ile bir operasyon başlatıldı. Operasyonun amacı işçilerin TİS sürecinde daha da büyüyecek öfkesini minimalize etmekti. Onun için Fahri Doğan’ın ve onunla birlikte hareket eden temsilcilerin ve öncü işçilerin işten çıkarılması saldırısı başlatıldı. Toplam beş işçi işten çıkarıldı. Bu işten çıkarılma saldırısı öncesinde Birleşik Metal-İş beyleri Fahri Doğan’ı baş temsilcilik görevinden aldılar.

İşçi kıyımına haysiyet cellatlığı da eşlik etti. Birleşik Metal-İş yönetimi ÇEMAŞ Baştemsilci Fahri Doğan’ı ve bir diğer temsilciyi ÇEMAŞ yönetimi ile işbirliği yapmakla itham etti. Telefonla konuştuğumuz Satılmış Yılmaz, baştemsilciyi ÇEMAŞ yönetimine işçileri ispiyon etmekle suçladı. Birleşik Metal-İş beyleri ve ÇEMAŞ yönetimi haysiyet cellatlığını daha da ileri götürdüler. ÇEMAŞ yönetimi üç işçiyi hırsızlıkla itham etti. Birleşik Metal-İş yönetimi bu haysiyet cellatlığı karşısında ciddi bir tepki göstermedi. Göstermelik eyleme rağmen işçiler hala işlerine dönmediler.  

Tüm bu entrikalar ÇEMAŞ yönetiminin toplu sözleşme sürecini dikensiz gül bahçesine çevirme planının dolaysız sonuçlarıdır. Zira ÇEMAŞ yönetimi MESS sözleşmesi talebinin işçiler içinde konuşulduğunu ve bu yönde işçi iradesinin giderek daha fazla güçlendiğinin farkındaydı. Bu irade baştemsilci tarafından bizzat Birleşik Metal-İş Genel Başkanı’na da ifade edilmişti.

Kapitalistler her daim kâr dürtüsü ile hareket ederler. Örgütsüzlüğü kârın güvencesi olarak görürler. Bunun için her türden işçi birliğinin ifadesi olan özelde sendikal genelde her türden işçi örgütlenmesinin karşısında barikat örerler. Cepheden tutum alırlar. En kötüsü de işçinin aidatıyla rahat yaşam süren sendika ağalarının kapitalistlerin hassasiyetleri doğrultusunda işçinin içinde faaliyet yürütmesi, gerektiğinde işçi kıyımı pahasına ortaya çıkan duyarlılığı yok etmek için mesai yapmasıdır. Bu genel doğrular bir defa daha ÇEMAŞ işçilerinin şahsında doğrulanmıştır. ÇEMAŞ’ta yaşananlar özelde metal patronlarının, genelde ihanetçi ve uzlaşmacı sendika anlayışının açık göstergesi olarak kayıtlara geçmiştir.

Bugün yapılan saldırı öncüye yöneliktir. Asıl mesaj ise ÇEMAŞ işçisine verilmiştir. Öncüye vurulan yumrukla ÇEMAŞ işçilerinin yüreğinde korku yaratılmak istenmiştir. ÇEMAŞ işçilerinin yapmaları gereken şey, ÇEMAŞ yönetiminin işçi kıyımının karşısına dikilmektir.

ÇEMAŞ işçisi kendi seçtiği baştemsilci ve diğer işten atılan işçilere sahip çıkmalı, ÇEMAŞ patronunun ve Birleşik Metal-İş beylerinin sergiledikleri kirli oyunu bozmalıdır. “Arkadaşıma dokunma, arkadaşım yoksa üretim de yok” diyen ÇEMAŞ işçileri yönetim, sendika işbirliği ile ortaya konulan oyunu bozabilirler. Yeter ki ÇEMAŞ işçisi yönetime ve patronları üzmeyen uzlaşmacı sendikacılık anlayışının da panzehiri olan tabandaki birliklerini kursunlar.

Kayseri İşçi Birliği