BİSAM’dan işçi anketi: “Covid, medya ve ekonomi”

BİSAM’ın yaptığı anketin sonuçlarına göre, “işçilerin büyük bir kısmı haberleri öncelikli olarak Facebook ve Twitter gibi sosyal medya kanallarından takip ediyor.”

  • Haber
  • |
  • Sınıf
  • |
  • 09 Kasım 2021
  • 15:24

Birleşik Metal-İş Sendikası Araştırma Merkezi’nin (BİSAM) sendika üyesi 1068 metal işçisi ile yaptığı anketin sonuçlarına göre, işçilerin büyük bir kısmı haberleri öncelikli olarak Facebook ve Twitter gibi sosyal medya kanallarından takip ediyor. 

“Covid, medya ve ekonomi politikaları raporu” başlığıyla yayınlanan araştırma sonucunda özetle şu bulgular elde edildi:

“*Sosyal medya işçilerin birincil haber kaynağı haline geldi

*Haberleri öncelikli olarak basılı gazetelerden izleyenler yok denecek kadar az

*İşçiler Covid sürecinde ekonomik alanda tedbirlerden memnuniyetsiz

*Haberlerin takip edilme kanalına göre memnuniyet anlamlı düzeyde değişiyor

*Televizyon tercihinde Fox Tv, gazete tercihinde Sözcü gazetesi öne çıkıyor

*Öncelikli haber kaynağı televizyon olanlar etkilenmeye daha açık.”

Araştırmaya Katılan İşçilerin Demografik Özellikleri

Yapılan araştırmaya katılan işçilerin demografik özellikleri araştırma sonucunda şöyle ifade edildi:

“Araştırmaya katılan işçilerin yüzde 92,5 erkek, yüzde 7,5’i kadındır. 35 yaş altı işçilerin oranı % 47,6 iken, 36-45 yaş grubu araştırmaya katılan işçilerin yüzde 42,9’unu oluşturmaktadır. 46-40 yaş işçilerin oranı ise yüzde 9,6 olarak gerçekleşmiştir. İşçilerin yüzde 38’i meslek lisesi, yüzde 26’sı meslek yüksek okulu ve üniversite mezunudur.

“Dört işçiden biri net gelirinin 5000 TL ve altında olduğunu ifade etmiştir. Emeklilik yaşı için 30 yıl ve üzeri süre ile beklemek zorunda olanların oranı yüzde 31,3’tür. İşçilerin yüzde 89’u borçlu olduğunu ifade etmektedir. 50 bin ve üzeri borcu olanların oranı yüzde 38,9’dur. İşçiler borçlanma kanalı olarak yüzde 69 özel, yüzde 15,5 kamu bankalarını kullanmaktadır.”

İşçilerin haber kaynakları, okuduğu gazete, izlediği tv kanallarının dökümü yapılan araştırmada “İşçilerin iktidarın politikalarına bakışı haber kaynağına göre değişiyor” denildi.

Koronavirüs kaynaklı kriz süreci nasıl yönetildi?

Koronavirüs sürecinde izlenen politika üzerine işçilerin fikirleri sorulduğunda alınan yanıtlar değerlendirilerek araştırma sonucunda şöyle ifade edildi:

“Hükümetin aldığı politikalar açısından en az memnun olunan konu ücretsiz izin ödeneği olurken, görece en çok beğenilen kısa çalışma ödeneği uygulaması olmuştur. Buna göre birincil haber kaynağı TV olanlarda ücretsiz izin ödeneği uygulamasını çok beğenenlerin oranı yüzde 9,4, beğenenlerin oranı 11,6, hiç beğenmeyen ya da beğenmeyenlerin oranı yüzde 72,4 oldu. Buna karşın kısa çalışma ödeneği uygulamasından, birincil haber kaynağı Televizyon olanların yüzde 15,7’si çok memnun, yüzde 21,5’i memnun olduğunu ifade etti. Birincil haber kaynağı Televizyon olanlar arasında Hiç Memnun olmadığını ya da memnun olmadığını ifade edenlerin oranı ise yüzde 54,5 oldu. Birincil haber kaynağı facebook ve twitter vb. sosyal medya kanalları olanlarda de ücretsiz izin ödeneği en beğenilmeyen, kısa çalışma ödeneği ise görece en memnun kalınan uygulama oldu. Memnuniyet oranı bu kanallar için toplamda, ücretsiz izin için yüzde 9,9, kısa çalışmada yüzde 20,9 oldu.”

Değerlendirme: Sosyal medyadan haber alanlar iktidarın politikalarını eleştiriyor

BİSAM araştırma sonucunda şöyle bir değerlendirme yaptı:

“Araştırma sonuçları bize haber alma kanalları ile hükümetin politikalarını destekleme/beğenme arasında bir ilişki olduğunu ortaya koymaktadır. Sosyal medyayı birincil haber kaynağı olarak kullananlar, televizyonu birincil haber kaynağı olarak kullananlara göre daha fazla oranda hükümetin COVID 19 sürecinde aldığı tedbirleri yetersiz/başarısız görmektedir. Bir diğer bir konu ise basılı gazetelerin artık öncelikli bir haber kaynağı olmaktan çıkmasıdır.  Sosyal medyanın işçiler arasında temel bir haber kaynağı haline dönüşmesi dijital dönüşümün somut bir göstergesidir. Haber kaynağının çeşitlenmesi, siyasal iktidarın medya üzerinden kurmaya çalıştığı, iletişim stratejilerini akamete uğratmaktadır. Yine çalışma kapsamında elde edilen temel bir bulgu, birincil haber kaynağı televizyon olanların okudukları karşısında daha fazla oranda etki altında kalmasıdır.  Araştırmanın sonuçları ayrıca bilimsel bir makale olarak yayınlanacaktır.”