BİSAM: Açlık sınırı 7 bin lira

BİSAM tarafından yapılan araştırmada Ağustos 2022 döneminde açlık sınırı 7 bin 2 liraya, yoksulluk sınırı 24 bin 221 lira olarak hesaplandı.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 15 Eylül 2022
  • 18:30

Birleşik Metal İş Sendikası Araştırma Merkezi (BİSAM) “Açlık ve yoksulluk sınırı Ağustos 2022 dönem raporu”nu açıkladı.

Raporda açlık sınırı hakkında şu hesaplamalar aktarılıyor:

“Sağlıklı beslenmenin maliyeti günlük 233,

Açlık sınırı 7 bin lira,

Asgari ücret mutfak masrafını bile karşılayamıyor”

Açlık ve yoksulluk sınırı için şu ifadeler raporda kullanılıyor.

“TÜİK Ağustos 2022 harcama gruplarına göre endeks rakamları, 2003 yıllı madde fiyatları ile İstanbul Halk Ekmek, zincir market internet fiyatları ve BİSAM Beslenme Kalıbı üzerinden yapılan hesaplamaya göre dört kişilik bir ailenin sağlıklı ve dengeli beslenmesi için aylık yapması gereken harcama tutarı Ağustos 2022 için 7 bin 2 liradır. Bu harcama tutarı sadece gıda için yapılması gereken minimum tutardır. Açlık sınırı üzerinden hanehalkı tüketim harcamaları esas alınarak yapılan hesaplama sonuçlarına göre ise yoksulluk sınırı 24 bin 221 lira olarak gerçekleşmiştir.”

Sağlık beslenmek için yapılan harcama sepetinin yaklaşık üçte birini süt ve süt ürünleri oluşturduğunun belirtildiği raporda üzerine şu ifadeler yer aldı:aile bireyine göre harcama gereksinimi

“Her bir aile ferdinin sağlıklı beslenmesi için gereksinim duyduğu gıda grubu ve alması gereken kalori miktarı farklılık göstermektedir. Örneğin tüketilmesi gereken ekmek miktarı kadın ve erkek açısından anlamlı düzeyde farklıdır. Süt ve süt ürünleri tüketiminde 10-18 yaş arasındaki bir gencin harcama gereksinimi, yetişkin erkek ve kadından fazlayken, yumurta 4-6 yaş grubu için daha önemlidir. Günlük 233.41 liralık harcama içinde en maliyetli tüketim 22.35 lira ile 10-18 yaş arası bir gencin tüketmesi gereken süt ve süt ürünleri miktarıdır. 4-6 yaş arası bir çocuğun tüketmesi gereken yumurta miktarı yetişkinlerden fazladır.”