Birleşik Metal-İş yönetimine sorular

Metal İşçileri Birliği (MİB), işçilere sorulmadan imzalanan metal TİS’ine ilişkin Birleşik Metal-İş yönetimine sorular yöneltti.

  • Haber
  • |
  • Sınıf
  • |
  • 19 Ocak 2024
  • 19:00

Metal İşçileri Birliği (MİB), işçilere sorulmadan imzalanan metal TİS’ine ilişkin Birleşik Metal-İş yönetimine sorular yöneltti.

MİB’in konuya ilişkin sosyal medyasında yer alan paylaşım şu şekilde:

“Birleşik Metal yönetimine birkaç soru…
-Süreç boyunca MESS’in tekliflerine karşı ve grev kararıyla beraber “Ya taslak ya GREV!” şiarı öne çıkartılmışken, taslaklarının altına düşülmeyeceği ifade edilirken ne oldu da greve iki gün kala sözleşme alelacele imzalandı? Tüm işçilerin onayı olmadan imza atılmasının gerekçesi nedir?
-TM’nin taslağını yetersiz bulurken neden onun da altındaki rakamlara imza atılabildi?
-Başta ZF ve Sarkuysan olmak üzere özellikle Gebze’den birçok fabrikadan işçiler MESS’in teklifinin karşısında dururken neden bu irade genelleştirilmek ve yayılmak yerine grev eğilimindeki işçiler yalnız bırakıldı?
-Grev yasağına karşı durulacağı ilan edilmesine rağmen kendileri imza attıktan sonra fabrika yönetimlerinin greviniz yasal değildir tehditlerine neden yanıt üretilmedi? Bu, grev eğilimindeki işçileri yalnız bırakmak değil midir?
-Çimsataş işçilerinin fiili grevinin karşısında tutum alan Birleşik Metal yönetiminin bu süreçte de ZF ve Sarkuysan’da aynı tutumu sergileyeceği, işçilerin yalnız kalacağı düşüncesi işçilerde hakimken sendika yönetiminin işçilerin söz-yetki-karar hakkını kullanmasına bakışı nedir? İşçilerin inisiyatifindeki fiili grevlere karşı alınan bu tutum ne ifade etmektedir?
-Metal işçisinin MESS ve sermaye düzenine karşı dişe diş mücadelesinin örgütlenmesine bakışı nedir, bunu nasıl örgütlemeyi düşünmektedirler? Greve iki gün kala taslaklarının çok altındaki bir sözleşmeye imza atarken greve çıkıldığında farklı bir sonuç elde edemeyeceklerini mi düşünmektedirler yoksa MESS’in dayatmalarını kabullenmektedirler?
-Mesele sadece alınan zam değil, metal işçilerinin örgütlülük ve bilinç düzeyinin yükseltilmesi, eylem kapasitesinin arttırılması iken greve çıkıldığında bu yönde bir gelişimin olacağı açıkken neden bundan geri durulmuştur?
Sorular uzatılabilir. Bu soruların cevabını bütün metal işçileri düşünmeli, DİSK'in mücadeleci tarihi ve bundan sonraki süreçte mücadele bu sorular ve cevaplar çerçevesinde ele alınabilmelidir.”