Binlerce EYT’li Tandoğan’daydı: “Hakkımızı istiyoruz”

Birçok ilden gelen EYT’li emekçiler bugün Ankara Tandoğan’daki mitingde buluşarak taleplerini haykırdı.

  • Haber
  • |
  • Sınıf
  • |
  • 08 Eylül 2019
  • 18:43

İnsanca yaşam ve emeklilik haklarını isteyen binlerce EYT’li bugün Ankara’da Tandoğan mitinginde bir araya geldi.

Birçok ilden gelen ve 10.30’da Atatürk Kültür Merkezi’nde toplanan EYT’liler saat 12.00’de Tandoğan miting alanına geçtiler. Edinilen bilgiye göre, İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin EYT için verdiği araçları son anda geri almasından kaynaklı birçok emekçi alana gelemedi. Ankara İşçi Meclisi’nin de dövizleriyle katıldığı mitingde Ankara EYT sorumlusunun yaptığı konuşmanın ardından Grup Devinim sahneye çıktı.

Sahnede Grup Devinim’e engellemeler

“Direne direne kazanacağız!” sloganlarının ardından Grup Devinim adına konuşma yapıldı. Sermaye devletinin yol açtığı israflara, kıdem tazminatının gaspı hedefine, sözleşme masalarında işçilerin satılmasına, grev yasaklarına, muhalif bütün seslerin azgınca bastırılmasına değinildiği sırada orada bulunan ‘sorumlu’ kişiler tarafından “konuşma hakkınız yok” denilerek konuşmanın bitirilmesi istendi. Bunun karşısında Grup Devinim bu durumu bütün emekçilere teşhir etti ve “konuşmamız engelleniyor” denilerek mücadeleyi büyütme çağrısı yapıldı.

Müzik dinletisinin devamında, grubun programının bitmesine çok vakit varken 4. parçanın sonunda grup, ikiyüzlüce “teşekkür edilerek” sahneden indirildi. Bu durumu teşhir eden grup üyelerine işçi ve emekçiler tarafından destek verildi, “Bu durumu biz şikayet edeceğiz” denildi.

Sadece alınterimizin karşılığını istiyoruz”

Farklı siyasi partilerden milletvekilleri ve Ankara Büyükşehir Belediyesi Başkanı Mansur Yavaş’ın da sahneye çıkarıldığı mitingde, Emeklilikte Yaşan Takılanlar Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Başkanı Gönül Boran da söz aldı. “Ne erken emeklilik istiyoruz ne de yük oluyoruz” diyen Boran, hukuksuzluğa direndiklerini ve sadece alınterinin karşılığını istediklerini belirtti.

Ardından sahneye DİSK ve KESK genel başkanları çıktılar ve destek mesajları verdiler. DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu, DİSK olarak EYT’liler ile omuz omuzayız. Emeklilik bir yük değil temel hakkımızdır. Bu devletin görevi ve sorumluluğudur. Ülkeyi yönetenleri EYT’lilerin hakkını sağlamak adına göreve çağırıyoruz” diyerek sözlerini bitirmiş oldu.

Yapılan açıklamaların ardından sanatçı Haluk Levent sahne aldı ve EYT mücadelesine desteklerini iletti. Ardından bir sosyal güvenlik uzmanı konuşma yaptı. Devlet bütçesiyle ilgili konuşmada, EYT için harcanacak bütçenin devlet için hiçbir sıkıntı yaratmayacağı, emeklilik gibi temel bir hakkın tanınması gerektiği vurgusu yapıldı. Destek açıklamalarının ardından miting sonlandırıldı.

Kızıl Bayrak / Ankara