Ankara’da on binler EYT buluşmasında

İşçi-emekçi düşmanı AKP iktidarı tarafından talepleri yok sayılan EYT’liler bugün Ankara’da bir araya geldi. On binlerin katıldığı etkinlikte salona sığılmadı.

  • Haber
  • |
  • Sınıf
  • |
  • 10 Şubat 2019
  • 17:30

Emeklilikte Yaşa Takılanlar Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği’nin (EYTSYDD) çağrısıyla Türkiye’nin dört bir yanından on binlerce EYT’li bugün Ankara’da Nazım Hikmet Kültür Merkezi’nde buluştu.

Buluşmanın yapılacağı salon yetersiz kalınca binlerce EYT’li Nazım Hikmet Kültür Merkezi bahçesine kurulan ekranlardan programı izledi. ‘EYT Büyük Ankara Buluşması’ başından sonuna kadar coşkunun hakim olduğu bir atmosferde gerçekleşti.

Alana baret, döviz ve sloganlarıyla giren Somalı işçiler, alanda ve programın gercekleştirildiği salonda dikkat çekti, coşku ve alkışlarla karışılandı. Program başlamadan önce salona giremeyen EYT’liler Nazım Hikmet Kültür Merkezi bahçesinde konuşmalar ve sloganlarla Emeklilik yasasına karşı tepki ve öfkelerini dile getirdiler.

Program EYTSYD Derneği Başkanı Gönül Boran Özüpak’ın konuşmasıyla başladı. “Boş laf etmiyoruz hakkımız olanı istiyoruz. Verdiğimiz mücadeleyle haksızlığa karşı dik duruyoruz” diyen Özüpak AKP’nin politikalarını eleştirdi. Özüpak’ın konuşmasının ardından “Annemin babamın hakkını almaya geldim” dövizi ile sahneye çıkan küçük bir çocuk alkışlarla karşılandı. Denizli EYT’nin hazırladığı kısa bir skeç sahnelendi. Skecin ardından sahne Bursa EYT korusuna bırakıldı.

Korodan sonra EYTSYD Derneği Başkan Yardımcısı Mustafa Avcı kürsüye çıktı. Konuşmasında “Bizler birçoğumuz 13-15 yaşlarında işe başladık. Hiçbir devlet görevlisi bize ‘sen çocuksun gel oku, biz sosyal devletiz, okuma hakkın var’ demedi. Şimdi de yaptığı yasa değişikliği ile hakkımızı elimizden alarak prim günümüzü doldurmamıza rağmen ‘2-17 yıl içinde emekli olursunuz’ demeye hakkı yok” diyen Avcı, emeklilik haklarını alana kadar mücadele edeceklerini ifade etti.

Örgütlenmenin önemine vurgu

Mustafa Avcı’dan sonra kürsüye Sosyal Güvenlik Uzmanı Ali Tezel çıktı. Tezel, 12 Eylül öncesinde kıdem tazminatının tavanı olmadığını ifade ederek darbenin ardından kidem tazminatına tavan uygulaması getirildiğini ve tazminatların düşürüldüğünü vurguladı. 12 Eylül darbesinin ilk uygulamalarından birinin işçilerin örgütlülüğüne saldırmak olduğunu belirten Tezel, 12 Eylül sırasında 5 milyon işçinin 4,5 milyonunun sendikalı olduğunu bugün ise 14-15 milyon işçinin sadece 600 bininin sendikalı olduğunu ifade ederek işçi sınıfının örgütlülüğünün önemini vurguladı. “Bu ülkenin yüzde 85'i emekçi ama meclisin neden yüzde 85’i emekçi temsilcilerinden oluşmuyor da sermayenin temsilcilerinden oluşuyor?” diye soran Tezel, “Sandığa gittiğimizde hangi sınıfa mensup olduğunuzun bilincinde olarak biz emekçileri kim temsil ediyorsa seçimimizi buna göre yapmalıyız. Bilinçli olacağız, sınıfımızı bileceğiz, seçimimizi ona göre yapacağız” diyerek konuşmasını sonlandırdı.

EYT Derneği Başkanı Gönül Boran Özüpak tarafından dışarıda EYT’nin sembolu haline gelen meşale yakıldıktan sonra Özüpak kısa bir konuşma yaptı ve etkinlik bu konuşmayla sona erdi.

Jammerlarla telefon sinyallerinin kesildiği EYT Büyük Ankara Buluşma’sında; “EYT burada TRT nerede!”, “İşçilerin birliği sermayeyi yenecek!”, “EYT burada hükümet nerede!”, “EYT sandıkta hesap soracak!”, “Birleşe birleşe kazanacağız!”, “Direne direne kazanacağız!”, “EYT hakkımız, söke söke alırız!” sloganları atıldı.

Ayrıca, imza standlarının kurulduğu etkinlikte, yasanın bir an önce çıkması talebi için imzalar toplandı.

Kızıl Bayrak / Ankara