Bartın’dan sendikalar: Alınmayan önlemler katliamların önünü açıyor

Bartın’da incelemelerde bulunan sendikalar, yaptıkları inceleme sonucu yapılan açıklamada yaşananın “Kaza değil katliam!” olduğunu belirttiler.

  • Haber
  • |
  • Sınıf
  • |
  • 15 Ekim 2022
  • 12:00

DEV TEKSTİL, DİSK Turizm-İş, DİSK Enerji-Sen, DİSK Limter-İş, İnşaat-İş sendikaları maden katliamının yaşandığı Bartın’da incelemelerde bulundu ve yapılan açıklamada yaşananın “Kaza değil katliam!” olduğu belirtildi.

Maden alanına giden sendikalar maden içinde kimsenin kalmadığını ve ölen işçi sayısının 41 kişi olduğunu belirttiler. Maden içinde yangının devam ettiğini ve havalandırmanın kapatılmaya çalışıldığını ifade edildi. 

İş cinayetlerinin hesabını sormak için Kartal Meydanı’ndaki İşçi-Emekçi Mitingi’ne çağrı

DEV TEKSTİL İstanbul temsilcisi Okan Karaçam şunları söyledi:

“DEV TEKSTİL, DİSK Turizm-İş, DİSK Enerji-Sen, DİSK Limter-İş, İnşaat-İş sendikaları temsilcileri olarak heyet olarak buradayız. Aldığımız bilgilere göre 41 işçi arkadaşımız canını kaybetti. Bugün yaşanan kaza değil katliamdır. Bu sömürü düzeni sürdükçe katliamlar sürecek.”

Yarın gerçekleşecek “İşçi-Emekçi Mitingi”ne çağrı yapan Karaçam, “bu mücadeleyi birlikte omuzlamamız gerekir" dedi.

“Alınmayan önlemler katliamların önünü açıyor”

DİSK Enerji Sen adına Kamil Kartal konuşma yaptı. Yaşananın “göz göre gelen bir katliam” olduğunu söyledi ve şunları ekledi:

“İşçi katliamları hız vermeden devam ediyor. TTK küçültmeye gitmesi, özelleştirme süreçlerinin gündeme getirilmesi, kömüre dayalı enerji politikaları özel sektöre peşkeş çekilmesi TTK’yı daralttı. Önemli ölçüde eleman sıkıntısı, işçiler açısından daraltılan bir üretim ilişkisine girildi. Sayıştay’ın raporlarına bakıldığında eksi kodlara inildikçe metanın arttığı bilinen bir gerçek. Grizu patlamalarına karşı önlem alınmadığı söylenebilir. Göz göre göre gelen bir şey. İstanbul’dan gelen sendika yöneticileri olarak katledilen maden işçilerine baş sağlığı diliyoruz. Ailelerine metanet diliyoruz. Yöneticiler ders alsın istiyoruz. Yöneticiler meseleyi bilmelerine rağmen önlem almıyor ve katliamların önü açılıyor.”

Kızıl Bayrak / Bartın