Bakırköy Belediyesi işçilerinden eylem

Tüm Bel-Sen ve Genel İş üyeleri toplu sözleşme hakkı için Bakırköy’de ortak açıklama yaptı.

  • Haber
  • |
  • Sınıf
  • |
  • 15 Ekim 2020
  • 14:45

KESK’e bağlı Tüm Bel-Sen 1 No’lu Şube ve DİSK Genel İş üyesi emekçiler, 19 aydır bağıtlanmayan toplu sözleşmeleri içinBakırköy Özgürlük Meydanı’nda açıklama gerçekleştirdi. Açıklamaya Tüm Bel-Sen 2, 3, 4 ve 5 No’lu Şube de destek verdi.

“Toplu sözleşme hakkımız gasp edilemez” yazılı pankart açılırken, “Sözleşme hakkımızı sizden değil, AİHM’den aldık” “Müteahhite değil, emekçiye bütçe”, “Bu işyerinde toplu sözleşme değil, toplu yoksulluk dayatması var” dövizleri taşındı.

28 Ağustos’tan bu yana sekizince eylemlerini gerçekleştiren Bakırköy Belediyesi işçileri, kısa çalışma ödeneğine mahkum edildiklerini, bugün yatması gereken maaşlarının yatmadığını ve toplu sözleşme haklarının ellerinden alınmaya çalışıldığını ifade etti. Aynı zamanda eylemlere katılan 2 belediye işçisinin Bakırköy Belediyesi’nden iş güvenliğini tehdit ettiği gerekçesiyle çıkarıldığını ancak bu işçilerin pandemi dönemi boyunca iş güvenliği gözetilmeden çalıştırıldığı aktarıldı.

KESK Tüm Bel-Sen Şube Başkanı Adem Erdem’in okuduğu basın açıklamasında Bakırköy Belediyesi’nin yaklaşık iki yıldır kurulmayan toplu sözleşme masaları, kısa çalışma ödeneği dayatması ile gasp edilen haklarına değinildi. Açıklamada mücadelelerini sürdürdükleri süre boyunca iki işçinin işten çıkarıldığı, pek çok işçinin yer değişikliği ile mobinge uğradığı ifade edildi.

“Eylemlerimizi iş bırakmaya evrilteceğiz”

Erdem açıklamada son olarak şunları ifade etti:

“Taleplerimizin karşılanmaması halinde demokratik haklarımızı ısrarla ve arttırarak kullanacağımızı eylemlerimizi iş bırakmaya evireceğimizi bildiriyoruz. Toplu Sözleşmelere ilişkin Tüm Bel-Sen zam taleplerinin karşılanması ile Toplu Sözleşmenin neticelendirilmesi, işten çıkarılan arkadaşlarımızın biran önce işe geri alınması, Genel-İş ile Toplu Sözleşme masasına oturularak hak kayıplarının giderilmesi ve Toplu Sözleşme İmzalanması, Kısa Çalışma Ödeneği ile yaşanan hak kayıpların giderilmesiyle birlikte yığınlaşan diğer sorunların çözümü için çalışmalar başlatılması talebimizle, bilcümle kendilerini Diyalogla Müzakere İle Ortak Akılla Acilen Çözüme Bekliyoruz."

Açıklamanın ardından Özgürlük Meydanı’ndan Bakırköy Belediyesi önüne slogan ve alkışlarla gerçekleştirilen yürüyüşte sık sık “Kurtuluş yok tek başına ya hep beraber ya hiçbirimiz”, “Toplu sözleşme hakkımız gasp edilemez”, “Zafer direnen emekçinin olacak”, “Birleşe birleşe kazanacağız” sloganları atıldı.

Belediye önüne gelindiğinde eğer talepler karşılanmazsa iş bırakma eylemlerine başlanacağının ifade edilmesinin ardından açıklama sona erdi.
Kızıl Bayrak / İstanbul