İzmir Büyükşehir Belediyesi’nde işçi kıyımına karşı eylem

İzmir Büyükşehir Belediyesi’nde “güvenlik soruşturması” gerekçesiyle hukuksuzca işten çıkarılan 16 işçi için eylem yapıldı.

  • Haber
  • |
  • Sınıf
  • |
  • 27 Ekim 2020
  • 23:20

DİSK/Genel-İş İzmir 2 ve 3 Nolu şubeleri güvenlik soruşturması gerekçesi ile işten çıkarılan 17 işçi için İzmir Büyükşehir Belediyesi önünde eylem yaptı.

Saat 12.30’da işten çıkarılan işçilerin de katıldığı eylemde basın açıklamasını Genel-İş İzmir 2 Nolu Şube Başkanı Arif Yıldız okudu. Yıldız, İZELMAN ve İZENERJİ şirketlerinde çalışan 16 işçinin haksız ve hukuksuz yere işten çıkarıldığını ifade etti. “Güvenlik soruşturması” gerekçesiyle keyfi işten çıkarma saldırısı gerçekleştiğine değinilen açıklamada “Patronların keyfi tutumları sonucu her gün binlerce işçinin işten çıkarıldığı ülkemizde, AKP hükümeti ile beraber şimdi bir de 'güvenlik soruşturması' gibi Anayasa ve yasalara aykırı bir biçimde yeni bir uygulama daha hayata geçmiştir” dendi.

16 işçinin adli sicil kayıtlarında herhangi bir soruşturma olmadığına işaret eden Yıldız, devletin bir kurumu işçiler için temiz kağıdı verirken bir başka kurumunun, bunu yok sayarak işten çıkarma saldırısını devreye soktuğunu belirtti.

“Topyekûn saldırıya karşı topyekûn mücadele”

“Bu hukuksuzluğa bir an evvel son verin” diyen Yıldız, Covid-19 nedeniyle sözde işten çıkarma yasağı olduğuna da değinerek “Böyle bir dönemde insanları işinden, ekmeğinden etmeyin” dedi. Yıldız konuşmasına şöyle devam etti:

“Barış isteyen akademisyenler, ‘bağımsız yargı’ diyen barolar, ‘salgınla mücadelede gerçekler halktan saklanmasın’ diyen tabip odaları, grevli toplu sözleşme isteyen kamu emekçileri, ‘eğitimde fırsat eşitliği, parasız, bilimsel, laik eğitim için size oy moy yok’ diyen gençler, ‘İstanbul sözleşmesi yaşatır’ diyerek şiddete, kadın cinayetine ve tacize ‘hayır’ diyen kadınlar tek adam rejiminin saldırılarına maruz kalıyor. Bu topyekûn saldırıya karşı topyekûn mücadele için birleşelim, mücadele edelim.”

Yıldız, “işten atmalara sessiz kalmayacaklarını, çıkarılan işçiler geri alınana kadar yasal, demokratik her türlü yolla başvuracaklarını” söyledi. İzmir Büyükşehir Belediyesi bürokratları, emek örgütleri ve CHP milletvekillerine seslenen Yıldız, işten atılan işçilere sahip çıkılmasını istedi. Eylem alkış ve sloganlar ile bitirildi.

Kızıl Bayrak / İzmir