Asen Metal’de 15-16 Haziran Direnişi etkinliği...

15-16 Haziran Direnişi’nin 52. Yıldönümünde Asen Metal direnişinde eylem gerçekleştirildi.

  • Haber
  • |
  • Sınıf
  • |
  • 15 Haziran 2022
  • 21:40

15-16 Haziran Büyük İşçi Direnişi’nin 52. yıldönümünde DİSK ve Birleşik Metal-İş Asen Metal direniş alanındaydı. Direnişlerinin bir ayını geride bırakan Asen Metal işçilerinin direniş alanında 15-16 Haziran etkinliği gerçekleştirildi.

Birleşik Metal’in birçok fabrikasından işçiler pankartları ile yürüyüşlerle alana geldiler. Coşkulu buluşmaların ve halayların, horonların ardından saat: 17.00 itibari ile program başladı.

Açılış konuşmasını ve seslenişleri Birleşik Metal Gebze Şube Başkanı Selçuk Çiftçi gerçekleştirdi. Ardından Erdal Bayrakoğlu sahne aldı. Coşkulu şarkı ve türküleri ile işçilere seslendi. Ardından sırasıyla Birleşik Metal Genel Başkanı Adnan Serdaroğlu, Asen Metal direnişçisi Derya Koca, DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu konuştu.

Adnan Serdaoğlu konuşmasında Asen Metal’in sendika düşmanlığını ve işçilere dönük saldırgan tutumları teşhir etti, sendikasız bir işçi bölgesi yaratmaya çalışılan yeni bir sanayi havzası olan Dilovası üst sanayi bölgesindeki son dönemdeki sendikalaşma eğilimini ifade etti. “Sendikalaşmaktan, anayasal hakkı kullanma kararlılığından ve Asen Metal’deki direnişten vazgeçmeyecekleri”ni vurguladı.

Asen Metal direnişçisi Derya Koca, fabrikadaki koşullardan ve sendikalaşma sürecinden bahsederek DİSK Birleşik Metal-İş ile birlikte yürüdükleri yolda kazanma kararlılığında olduklarını söyledi. Son olarak konuşan Arzu Çerkezoğlu ilk olarak sabah saatlerinde İzmir’de gerçekleştirdikleri etkinlikten ve İzmir’den Asen’e iletilen selamdan bahsetti. DİSK’in kuruluş sürecinden, dönemin işçi eylemleri üzerinden yükselen süreçten ve 15-16 Haziran’dan aktarımlar yapan Çerkezoğlu, DİSK’in hızlıca işçiler tarafından sahiplenme ve ardından devletin kapatma saldırısının karşısındaki direngenliğin öğretici ve yol gösterici olduğu belirtildi.

Konuşmaların ardından yeniden müzik ve halaylarla program sona erdi. Program boyunca OSB tarafından bir engelleme girişimi olarak ara ara elektrik kesintisi yaşandı.

Kızıl Bayrak / Gebze