Kadıköy’de 15-16 Haziran eylemi

İşçi Emekçi Birliği, 15-16 Haziran direnişinin 52. yıldönümünde Kadıköy’de gerçekleştirdiği eylemde “İşçi ve emekçilerin birliği yeni 15-16 Haziranlar yaratacak!” dedi.

  • Haber
  • |
  • Sınıf
  • |
  • 16 Haziran 2022
  • 22:15

İşçi Emekçi Birliği, 15-16 Haziran direnişinin 52. yıldönümünde Kadıköy’de eylem gerçekleştirdi. “İşçi ve emekçilerin birliği yeni 15-16 Haziranlar yaratacak!” pankartının açıldığı eylemde ilk olarak söz direnişçi işçilere bırakıldı. Ağaç AŞ, Yemek Sepeti direnişçisi, Sinbo direnişçisi, Ev İşçileri Sendikası, İstanbul KHK’lılar Platformu adına yapılan konuşmalarda direniş süreçleri aktarıldı. Ardından HDP Milletvekili Musa Piroğlu ve Temel Demirer söz aldı. Mağaza Market-Sen ve Kayı İnşaat işçilerinin gönderdiği mesajlar okundu.

Bileşen adına okunan basın açıklamasında şunlar ifade edildi:

“15-16 Haziran büyümekte olan devrimci mücadeleyle işçi sınıfının buluşmasının neleri başarabileceğinin çok net bir ifadesidir. Yok sayılanların, emekleri gasp edilenlerin birlikte başarabileceklerinin resmidir”

“Örgütlendiğimizde bu sömürü çarkı dönemeyecek!”

Çalışma koşullarının ağırlaştığına dikkat çekilen açıklamada şunlar vurgulandı:

“Yıllardır uygulanan neoliberal politikalarla güvencesizlik yaygınlaşıyor ve derinleşiyor. Taşeronlaşma ağının tüm çalışma alanlarını sarmasıyla örgütlenmemiz engellenmeye çalışılıyor. Sendikalaşma oranı %14 civarındadır ve bu oran kayıtlı işçiler baz alınarak belirleniyor. Kayıtsız ve göçmen işçiler düşünüldüğünde bu oran çok daha aşağılara çekilmektedir.

Bizi ağır koşullarda güvencesiz olarak çalışmaya mahkum edenler çok iyi biliyor ki örgütlendiğimizde bu sömürü çarkı dönemeyecek. O yüzdendir ki her yerde örgütlenen emekçilere baskı yapılıyor, işten çıkarılıyor.”

Son zamanlarda yaratılmak istenen mülteci düşmanlığına değinilen açıklamada şunlar ifade edildi:

“Göçmen ve mülteci emekçi kardeşlerimize karşı bizi kışkırtmaya çalışıyorlar. Ama başaramayacaklar. Biz çok iyi biliyoruz ki bu kardeşlerimiz ne ülkelerindeki savaştan ve baskılardan ne de buradaki ücret düşüklüğünden sorumlu değildir. Savaşın ve sömürünün sorumluları emperyalist ve kapitalist devletlerdir”

“Bizden çaldıklarını tek tek alacağımız günler yakındır!”

AKP şefi Erdoğan’ın “Ülkemizde teknik olarak enflasyon yok, hayat pahalılığı var” sözlerinin hatırlatıldığı açıklama şöyle devam etti:

“Bu ülkede enflasyon ve hayat pahalılığı var! Bu ülkede ekonomik büyümeye rağmen açlık krizi, yokluk krizi var! Büyük şirket sahipleri pandemide dahi karını %600 artırırken bizler açlık sınırında yaşıyoruz.

Aslında ülkede kriz değil çok büyük bir hırsızlık var! Bizi örgütsüzleştirerek bu soygun düzenini ayakta tutabiliyorlar. Ama ‘yağma’ yok! Yolun sonu görünüyor. Bizden çaldıklarını tek tek alacağımız günler yakındır!”

Örgütlenme ve direniş çağrısı

Baskılara rağmen süren işçi direnişlerinin sıralandığı açıklamada son olarak şu ifadelere yer verildi:

“Onlar için yolun sonu bizim için eşit, adil bir geleceğin başlangıcı olacak. Emekten, ezilenden yana bir gelecek kurmak için 15-16 Haziran direnişi bize yol gösteriyor. Gücünü birliğinden alan işçi sınıfı kendini ortaya koyarsa karşısında hiçbir engel duramaz!

Tüm işçileri, emekçileri 15-16 Haziran ruhuyla örgütlenmeye ve direnişe çağırıyoruz!”

İmzacı kurumlar şu şekilde:

“4. Vardiya İşçi Dayanışması - Bağımsız Devrimci Sınıf Platformu BDSP) - Birleşik İşçi Hareketi (BİH) -Birleşik İşçi Kurultayı (BİK) - Birleşik İşçi Zemini (BİZ) - Devrimci Tekstil İşçileri Sendikası (DEV TEKSTİL) - Devrimci İşçiler - Dostluk ve Kültür Derneği (DKDER) - Emekçi Hareket Partisi (EHP) - Emek ve Adalet Platformu - Ezilenlerin Sosyalist Partisi (ESP) - İstanbul KHK’lılar Platformu - İşçinin Kendi Partisi (İKEP) - İşçi Hareketi Koordinasyonu - Kaldıraç Hareketi - Komünist İşçi Hareketi (Söz ve Eylem Dergisi) - Kırmızı Gazete - KÖZ - Proleter Devrimci Duruş (PDD) - Sosyalist Dayanışma Platformu (SODAP) - Tüm Otomotiv Metal İşçileri Sendikası (TOMİS) - Yeni Dünya İçin Çağrı.”

Eylemde son olarak yarın Esenyurt’ta yapılacak olan direnişçi Pressan işçileri ile dayanışma etkinliğine çağrı yapıldı. Eyleme bileşen dışında Limter-İş, Dev Turizm-İş ve Ekmek ve Onur da katılarak destek verdi.

“İşçilerin birliği sermayeyi yenecek”, “Yaşasın 15-16 Haziran Direnişimiz”, “Yaşasın sınıf dayanışması” sloganlarının atıldığı eylem basın açıklamasının okunmasının ardından halaylarla sona erdi.

Kızıl Bayrak / İstanbul