Ankara yürüyüşü hazırlıkları sürüyor

TOMİS ve Sinbo direnişçisi hafta başından bu yana Ankara yürüyüşü için hazırlıklarını sürdürüyor. Yoğun bir tempo ile gerçekleşen hazırlıkların en önemli ayağını yürüyüşün amacını, taleplerini anlatmak ve dayanışmayı örgütlemek için gerçekleştirilen ziyaretler oluşturuyor.

  • Haber
  • |
  • Sınıf
  • |
  • 30 Temmuz 2021
  • 19:17

TOMİS ve Sinbo direnişçisi hafta başından bu yana Ankara yürüyüşü için hazırlıklarını sürdürüyor. Yoğun bir tempo ile gerçekleşen hazırlıkların en önemli ayağını yürüyüşün amacını, taleplerini anlatmak ve dayanışmayı örgütlemek için gerçekleştirilen ziyaretler oluşturuyor.

Yürüyüş hazırlıkları kapsamında şimdiye kadar 30’u aşkın ziyaret gerçekleştirildi. Ziyaretlerde yürüyüşün amacı ve talepleri üzerine sohbet edildi. Güzergâhlar üzerine fikir alışverişi yapılarak, taleplerin görünür kılınması için birlikte yapılabilecekler konuşuldu. Aynı zamanda başta Sinbo işçileri olmak üzere öncü ilerici işçilerle yürüyüş üzerine toplantılar yapıldı. İşçi ve emekçilere yürüyüşün amacını anlatmak için duvar gazetesi, bildiri vb. gibi araçlar kullanıma sokuldu. Başta BDSP ve DEV TEKSTİL olmak üzere çeşitli kurumlar TOMİS’in çıkardığı bildiri ve duvar gazetelerini çeşitli merkezlerde, sanayi havzalarında kullandı.

Yürüyüş hazırlığının bir diğer ayağını ise teknik hazırlıklar oluşturuyor. TOMİS sendikası bu konuda da bir dizi çalışmalar yapıyor. Pankart hazırlanması, yürüyüşte giyilecek tişört vb. gibi teknik araç gereçlerin hazırlanması konusunda yoğun bir çalışma yürütülüyor. Bu gibi konularda çeşitli sendika ve siyasi kurumların görüşleri ve destekleri ziyaretlerde talep ediliyor.

TOMİS yoğun bir çalışma yürütmelerine rağmen hazırlıkları yetiştirmek konusunda zorlanma yaşadıklarını ifade ediyor. Eksik kalan ziyaretler ve teknik araçların bir kısmını yürüyüş esnasında tamamlayabileceklerini ifade ederek tüm dostlarından şimdiden özürlerini kabul etmelerini istiyorlar.

Sendika yetkililerinin verdiği bilgilere göre, yürüyüşün seyrine bağlı olarak her gün akşam varılan merkezde açıklama yapılacak. Güzergaha dair bilgiler bu açıklamalar ile paylaşılacak.

TOMİS tüm kurumları dayanışmaya çağırıyor

TOMİS geçecekleri merkezlerdeki tüm kurumları yürüyüşü sahiplenmeye, uğurlama ve karşılama organizasyonlarını güçlendirmeye davet ediyor. Yürüyüşün sadece TOMİS’in değil tüm işçilerin-emekçilerin, devrimci-ilerici kurumların baskı ve sömürüye karşı mücadelesinin bir parçası olduğunun altını çiziyorlar.

“İstanbul polisinin yürüyüşümüzü engelleme çabası gayrı meşrudur!”

Ankara yürüyüşü, Avcılar Karakolu’nun polisleri tarafından TOMİS temsilcisi aranarak engellenmeye çalışıldı. Polislerin arayarak keyfi engelleme çabasına karşı TOMİS açıklama yayınladı. Yapılan açıklamanın tamamı şu şekilde:

İstanbul polisi 29-30 Temmuz'da sendika temsilcimizi arayarak yürüyüşümüzün “gösteri ve yürüyüşler kapsamında” olduğunu, “Valilik’ten izin alınmadığını”, bunun için “yapılamayacağını” ifade etti. 

Temsilcimizin, polisin tutumunun keyfi ve yasalara aykırı olduğunu ifade etmesi üzerine ise “valiliğin yürüyüşü yasaklayabileceği”, metrobüs’e kadar yürümemizi ve diğer mesafeyi araçla gitmemizi, sendika ibaresi olan hiçbir araç taşıyamayacağımızı” vb. ifade ettiler.

Bugün yine sendika temsilcimizi arayan Avcılar polisi yürüyüşü Avcılar Kaymakamı’nın yasaklayacağını ve metrobüs’e binmemizi ifade etmiş oldu.
*
Avcılar kaymakamının, diğer kaymakamlıkların ve valiliklerin yasaklama gibi bir karar alması gayri-meşru olduğu kadar hukuksuz bir adımdır. Ayrıca belirtmek isteriz ki; polisin görev tanımında demokratik hak ve özgürlüklerin kullanımını yasaklamak vb. gibi bir yetki ve tanım yoktur. Bu tutum tamamen keyfidir.

Sömürücü patronların ve uşak takımının her türlü baskı ve zorbalığına ses çıkarmayanlar, haklarımız ve geleceğimiz için verdiğimiz mücadelede karşımıza dikiliyorlar. Bu durum bile her türlü yasadışı, kuralsız çalışma dayatan, işçileri köleleri gören patronların korunup kollandığını gösteriyor.   
 
Bizler bu keyfi tutumlara boyun eğmeyeceğiz. Yürüyüşümüzü kararlılıkla sürdüreceğiz. Tüm duyarlı kamuoyunu da bu keyfi tutumlara karşı dayanışmaya davet ediyoruz.

Kızıl Bayrak / İstanbul