AKP döneminde grev yasakları: 21 yılda 20 grev yasak…

Grev hakkı grev ile kazanılır!

Bekaert işçileri gücün de yasanında kendilerinde olduğunu grev yasağını tanımayarak gösterdi. Şimdi sıra Schneider işçilerinde!

  • Haber
  • |
  • Sınıf
  • |
  • 24 Ocak 2023
  • 10:30

Schiender grevinin yasaklanması ile birlikte AKP döneminde Erdoğan tarafından yasaklanan grev sayısı 20 oldu.

Schneider Enerji işçilerinin grevi Erdoğan'ın kararıyla “milli güvenliği bozucu nitelikte” görülerek yasaklandı. En son Bekaert işçilerinin grevi yasaklamıştı ancak işçiler Erdoğan'ın kararını tanımamıştı.

Erdoğan’ın imzasıyla Resmi Gazete’de yayımlanan kararda şunlar ifade edildi:

“Schneider Enerji Endüstrisi Sanayi ve Ticaret Anonim Şirketinin Kocaeli İli, Çayırova İlçesinde yer alan işyerinde Birleşik Metal-İş Sendikası tarafından alınmış olan grev kararının, milli güvenliği bozucu nitelikte görüldüğünden 60 gün süreyle ertelenmesine, 6356 sayılı Sendikalar ve Toplu İş Sözleşmesi Kanununun 63 üncü maddesi gereğince karar verilmiştir.”

***

Erdoğan, 30 Aralık 2018’de AKP’nin il başkanları toplantısında bu durumu şunları demişti:

“Bizimle beraber grev denilen olaylar ortadan kalktı. Şimdi grevler yok. Grev olmuyorsa işçinin hakkını veriyorsun, hukukunu gözetiyorsun demektir.”  

Erdoğan işçinin hakkının verildiğini iddia etse de gerçek bu değil. AKP iktidarı döneminde, 2003 yılından 2023 yılına kadar toplamda 20 grev alınan kararlarla engellendi ya da engellenmeye çalışıldı. DİSK-AR’ın verilere göre yasaklanan grev kararlarından 195 bin işçi etkilendi.

***

Grev “ertelemeleri” ve yasaklamaları sermaye iktidarının yıllardan beri işçi sınıfının mücadelesini sekteye uğratmak için uyguladığı bir yöntem.

Bekaert işçileri gücün de yasanında kendilerinde olduğunu grev yasağını tanımayarak gösterdi. Şimdi sıra Schneider işçilerinde!

İşçilerin yasaklara karşı verebileceği tek onurlu yanıt, grev yasağını tanımamak ve yasakları çiğnemektir. Schneider grevinin Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi (CBK) ile ertelenmesi/yasaklanması ne ilktir, ne de son olacaktır. Grev yasaklarına karşı tüm işçi sınıfı birleşik, kitlesel, fiili-meşru mücadeleyi büyütmelidir.

Unutulmamalıdır, grev hakkı grev ile kazanılır!