61 yıllık yaşamının 40 küsur yılını kavgasıyla olduğu kadar sanatıyla da dolu dolu yaşamış ve yaşatmış bir devrimciydi Nazım Hikmet. Sınıfsız ve sınırsız bir dünya özlemi içinde sarıldığı kalemiyle devrim mücadelesine yüzlerce yapıt armağan etti. Döneminde baskılarla, yasaklamalarla, zindanlarla karşı karşıya kalsa da o safını her zaman işçi sınıfının kavgasında bildi. Nazım'ı büyük ve güçlü yapan, işçi sınıfının dünya görüşü olan bilimsel sosyalizme olan inancı, yaşamında olduğu kadar sanatında da devrimci bir tutum izlemesidir. Kavganın bizzat içinde Nazım Hikmet, dönemin iktidarlarına hep korku salmıştır.
Türkiye'de kimi burjuva çevrelerce Nazım'ın “Vatan şairi”, “büyük Türk şairi” olarak gösterilmeye çalışılması, onun devrimci kimliğine yönelik gerçekleştirilen bir saldırıdır. Onun devrimci fikirlerinin, şiirlerinin dilden dile dolaşması, Asya'dan Avrupa'ya, Afrika'dan Ortadoğu'ya kadar sözlerinin karşılık bulması, iktidardakilerin korkularını büyütüyor. Bu yüzden kimi sıfatlarla Nazım'ın fikirleri, örgütlü kimliği örtülmeye çalışılıyor.
Nazım Hikmet'in ölümünün 57. yıldönümünde de kimi burjuva siyasetçiler tarafından ikiyüzlüce yapılan açıklamalara tanık olduk. 57. yıldönümü vesilesiyle Meral Akşener, Nâzım Hikmet’in en ünlü şiirlerinden “Davet”i seslendirdiği bir video paylaştı. Benzer şekilde Ali Babacan da Nâzım Hikmet için “‘İnsan; denizin olmadığı yerde, umut adına, martı olmalı.’ Vefatının 57. yıl dönümünde, akıllara kazınan dizeleriyle hala aramızda olan Nazım Hikmet Ran’ı saygıyla anıyorum,” paylaştı yaptı.
Ahmet Davutoğlu da bu iki isme katılarak Nâzım’la ilgili “‘Ben yanmasam, Sen yanmasan, Biz yanmasak, Nasıl çıkar karanlıklar aydınlığa…’ Yüreğinde memleket hasretiyle 57 yıl önce hayata gözlerini yuman büyük şair Nazım Hikmet’i vefat yıl dönümünde rahmet ve saygıyla anıyorum,” şeklinde paylaşım yaptı.
İşçi ve emekçilerin emeklerinin sömürüsü üzerine, kardeş halkların akıtılan kanları üzerine kurulu olan kapitalist düzenin sürdürücüleri olarak, kavganın şairi Nazım Hikmet'e dair paylaşım yapmaları, ikiyüzlülükten başka bir şey değildir. Nazım'a fikirlerinden kaynaklı yıllarca memleket özlemi çektirenlerin devamcıları olanların, nice katliamlara ve faili meçhul ölümlere alkış tutanların, yaşamını sosyalizme adamış bir devrimci şairi anmaları, onların hala da Nazım'ın fikirlerinden korktuklarının ifadesi olabilir ancak. Zira Nazım’ı bu yolla ehlileştireceklerini düşünmekteler.
Fakat çabaları beyhudedir. Nazım Hikmet yaşamıyla ve sanatıyla tarafını net çizgilerle belirlemiş bir devrimci sanatçıdır. Burjuva politikacıların onun söz ya da şiirlerini dillerine dolayarak Nazım’ın yaşamda ve sanattaki devrimci duruşunu örtmesi mümkün değildir. Nazım, sosyalizmin değeridir!
P. Sevra