Emektar sanatçı Fatma Girik uğurlandı

Yeşilçam’ın usta ismi Fatma Girik bugün son yolculuğuna uğurlandı.

  • Haber
  • |
  • Kültür-sanat
  • |
  • 27 Ocak 2022
  • 18:05

Türk sinemasının emektar oyuncularından Fatma Girik, pazartesi günü tedavi gördüğü hastanede koronavirüse bağlı gelişen çoklu organ yetmezliği nedeniyle hayatını kaybetmişti. Girik bugün son yolculuğuna uğurlandı.

Girik için ilk önce, 1989-94 yılları arasında Sosyaldemokrat Halkçı Parti üyesi olarak başkanlık yaptığı Şişli Belediyesi’nde tören düzenlendi. Ardından, Cemal Reşit Rey Konser Salonu’nda bir anma yapıldı.

Salonda düzenlenen törende konuşanlardan sanatçı Nur Sürer gibi gözyaşlarını tutamayanlar oldu. Sürer Girik’e dair konuşmalara atıfla “Gerçekten Fato, bizim Fato'muz bunların da çok üstünde bir kadındı” ifadeleriyle Girik’i uğurladı. Törende yapılan konuşmalarda sanatçının toplumsal sorunlara karşı duyarlı olması, emekçinin yanında olması gerektiği vurguları öne çıkarken, Fatma Girik’in de bu yönüne dair anılar paylaşıldı. CHP’li Şişli Belediye Başkanı Muammer Keskin, Girik’e dair “Toplumsal mücadelelerde ve haksızlıklar karşısındaki tepkilerde de Fatma Girik ismi hep ön plana çıktı. Madenci yürüyüşlerinde yer aldı. Sendikalaşma süreçlerinde ezilmişlerin yanında kendini ve gücünü gösterdi. Metin Göktepe cinayetinin aydınlatılması sürecinde attığı kritik ve güçlü adımlar hala aklımızdadır” ifadelerini kullandı.

İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu “Sanatçılığının yanı sıra daima halkın yanında toplumsal sorunları takip eden, emekçinin yanında olan bir insandı” diye konuştu. Türk sinemasının Fatma Girik’siz anlatılamayacağını söyleyen İmamoğlu, “‘Susayım, görmeyeyim, duymayayım’ kolaycılığını seçmeyen çok değerli bir şahsiyetten, eğilip bükülmeyen bir şahsiyetten bahsediyoruz” diyerek Girik’i andı.

Yeşilçam sinemasından sanatçılardan Ediz Hun da Girik’i “Dürüsttü, mertti, Menfaat peşinde hiç koşmadı. İnsanın gerçek gücü sıçrayışlarda değil sarsılmaz duruştadır! Böyle bir kadındı, böyle bir sanatçıydı” ifadeleriyle uğurladı.

Törenin ardından cenazesi hayat arkadaşı Memduh Ün’ün yanına defnedilmek üzere Bodrum’a gönderildi.