"BASAD Bakırköy'ün hafızasıdır"

BASAD'ın 20 yıldır kaldıkları tarihi yapıdan mahkeme kararıyla çıkarılmak istenmesine karşı "BASAD'a dokunma" eylemi yapıldı.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 02 Şubat 2022
  • 13:45

Kültür ve Turizm Bakanlığı, 1993’te kurulan Bakırköylü Sanatçılar Derneği’ni (BASAD) 20 yıldır kaldıkları tarihi yapıdan mahkeme kararıyla çıkarmak istiyor. BASAD'a yapılan tebligatta, BASAD’ın bulunduğu Bakırköy Kültür-Sanat Konağı'nın “kütüphane yapılacağı gerekçesiyle” boşaltılması istenmişti. Bugün boşaltılması beklenen BASAD önünde “BASAD’a dokunma” eylemi yapıldı.

Eylemde BASAD Yönetim Kurulu adına başkan A. İlhan Gülek yaptığı açıklamada şunları sordu:

”Hukuken “Kültür ve Turizm Bakanlığı, Vakıflar Genel Müdürlüğü tahliyeyle ilgili davaları kazanmış” olmasına karşın BASAD yerinden edilirse “sanat düşmanı” lekesini nasıl temizleyeceksiniz?”

Gülek, Kültür ve Turizm Bakanlığı’na cevaplaması için şu soruları yöneltti:

“-Kütüphane yapmak için eşsiz ve tarihi bir ‘Sanatçı Fabrikası’ yıkılır mı?
-Kütüphane için başka yer mi yok? Kütüphaneye bu kadar meraklıydınız da yüzlerce kütüphaneyi neden âtıl bıraktınız? Okul kütüphaneleri kapatılıp derslik yapılırken, Milli Eğitim Bakanlığı’na neden “dur!” demediniz?
-Sahi bizi buradan neden çıkartıyorsunuz?
-Neye karşısınız?
-Sanata mı karşısınız? Sanatçıya mı?
-Sanatçılar biat etmiyor diye mi?
-Çocukların, gençlerin sanat eğitiminden geçmesine mi?
-Sadece burada ücretsiz sanat eğitimi alabilen fakir çocukların yüzlerinin gülmesine mi?
-Anayasamızın 64. Maddesine, burada ifade edilen, uymaya zorunlu olduğunuz ‘Devlet, sanat faaliyetlerini ve sanatçıyı korur. Sanat eserlerinin ve sanatçının korunması, değerlendirilmesi, desteklenmesi ve sanat sevgisinin yayılması için gereken tedbirleri alır’ maddesine mi?”

Gülek’in ardından sanatçı Gülsen Tuncer ve İskender Doğan söz alarak BASAD’ın boşaltılması ve yıkım kararına tepkilerini dile getirdiler.
Bugün yapılacak tahliyenin ertelendiğini belirten Gülek tahliyenin 2,3 gün sonraya atıldığını ifade etti. Karara karşı mücadelelerini süreceklerini de vurguladı.