Sermaye devleti tacizci olduğu gibi, tacizcileri de korumakta ısrarlı. Olcay Senem Kars Kültür Turizm İl Müdürlüğü’nde çalışırken tacize uğradığını söylemesinin ardından Kars Valiliğ’inin denetiminde sürgün edilerek mobbinge uğradı ve savcılığa yaptığı şikayet başvurusuna 2 yıldır yanıt verilmedi.
Van YYÜ'de kadın öğrencilere tacizde bulunan profesör hakkında açılan soruşturma “görevsizlik” kararı verilerek sonuçlandırıldı.
Mezopotamya Ajansı'nda yer alan habere göre bugün kanser tedavisi gören 44 yaşındaki Olcay Senem çıkarılan bir torba yasa ile 2011 yılında 310 çalışma arkadaşı ile beraber görev yerleri değiştirildi. Senem “Benim şansıma Kars Kültür Turizm İl Müdürlüğü düştü. Burada temizlik işçisi olarak işe başladım. Geldiğim yeni iş ortamı dedikodunun bol olduğu bir yerdi. Personele yaklaşım kötüydü. Beni bir süre sonra temizlik işinden alıp danışmaya verdiler. Daha sonra müdürün sekreteri izne ayrılınca beni onun yerine aldılar. Müdürün tavırlarından çok rahatsız oluyordum. Ben işçiyim beni ya temizliğe ya da yine danışmaya verin dedim. Ama bunun aksine bir süre sonra müdürün sekreteri gelince beni özel sekreteri yaptı. Çaylarını götürüp getiriyordum. Odasına her girip çıktığımda beni taciz ediyordu” ifadelerini kullanarak tacizi anlattı.
Kars Barosu: Kanıtın yoksa dava açamayız
Müdürün kendisini taciz etmesinin ardından iş yerinin değiştirilmesi için çabaladığını ifade eden Senem, “Şefler de rahatsız olduğumu biliyorlardı. Arkadaşlarıma da anlattım. Ardından Kars Barosu’na başvurdum. Ama avukatlar bana, kanıtın ya da şahidin yoksa dava açmanın işe yaramayacağını söylediler” diye aktardı.
Oğlu ile yaşadığı için eve geç kalmaması gerektiği bilinmesine rağmen, haftalarca mesaiye bırakıldığını aktaran Senem, “Bunun üzerine defalarca durumumu anlattım, iş yerimin değiştirilmesini istedim, eve erken gitmem gerektiğini belirttim. Ardından adamın beni taciz ettiği etraftan da duyulunca, beni sekreterlikten aldılar yeniden danışmaya verdiler” şeklinde konuştu.
Tacizi duyurduktan sonra 10 kere iş yeri değişti
Danışmaya verilmesinin ardından kendisine mobbing uygulandığını belirten Senem, yaşadıklarını şöyle anlattı:
“Bana yapmadıkları zulüm kalmadı. Sürekli geç çıkıyordum. Tacizi duyurduğum için sürekli iş yerimi değiştirdiler. Danışmada 4 ay kaldıktan sonra beni tekrar temizliğe verdiler. Sonra evrak kayda ardından idarecilerin temizliğine verdiler. Ardından müdür beni sadece odasının temizliğinde görevlendirdi. Kabul etmedim, sorun çıkardım bunun üzerine salon temizliğine verdiler. Ardından Kars Valiliği’ne resmi yazışmaları götürüp getirdim. Ardından evrak kayda, sonra Kültür Varlıkları’na ve kütüphaneye verildim.”
Vali yardımcısı: Gittiğin yerde öl
Kanser tedavisinin ardından tekrar Kars’a dönen Senem, vali yardımcısı Serdar Demirhan’ın kendisini çağırdığını söyledi. Senem, “Vali yardımcısının yanına gittiğimde H.D. ile odadan çıktıklarını gördüm. Ardından beni odasına çağırdı. Vali yardımcısı bana, ‘kansermişsin, kaç tane kadın tacize uğruyor. Bu olaydan bir şey çıkmaz. Kim sana şahitlik yapacak’ dedi. Git, git gittiğin yerde öl bu konu da kapanır’ dedi” şeklinde anlattı.
Bu görüşmenin ardından Müze Müdürlüğü’ne sürgün edildiğini kaydeden Senem, müzenin sağlığı açısından uygun bir çalışma ortamı olmadığını belirtti. Müzeye sürgün edilmesine rağmen kendisine henüz bir görevlendirme verilmediğini dile getiren Senem, “Tüm Türkiye müzeye akın akın geliyor, ben kel kafamla orada çalışıyorum. Bana bir görev verilmiyor kanserden ölmemi bekliyorlar. Bakanlıktan yazı bekliyorlarmış, 3 aya kalmaz öleceğimi bekliyorlar kendi aralarında öyle konuşuyorlarmış. Ben ölmeyeceğim. Bütün mücadelem o adamın bana yaşattıklarının cezasını alması için” diye belirti.
Van YYÜ'de tacizci profesöre yargı ve YÖK koruması
Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) İlahiyat Fakültesi Din Eğitimi Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Şakir Gözütok'un birçok öğrenciye tacizde bulunması ve öğrencilerin şikayetçi olmasının ardından Van Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından başlatılan soruşturmada “görevsizlik” kararı verildi. Savcılık, Gözütok'un dosyasını YÖK'e göndererek, idari soruşturmanın yürütülmesini istedi. YYÜ Rektörlüğü'nün Gözütok'a disiplin cezası verdiği ifade edilirken, YÖK soruşturmasının ne aşamada olduğu bilgisi verilmiyor.
YÖK izin vermiyor
Savcılık görevsizlik kararında, yükseköğretim kurumları ve üst kuruluşlarında çalışan kamu görevlilerinin yargılamalarının “memur yargılamalarının dışında olmasını” gerekçe gösterdi. Kararda şu ifadeler yer aldı:
“Şakir Gözütok hakkında her ne kadar soruşturma başlatılmışsa da Yükseköğretim kurumları ve üst kuruluşları çalışanlarının ceza soruşturma usulünde belirtilen 'Yüksek öğretim ve üst kuruluşları üyeleri ile yükseköğretim kurumları yöneticilerinin kadrolu ve sözleşmeli öğretim elemanlarının, bu kuruluş ve kurumlarının 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu'na tabi memurların görevleri dolayısıyla yada görevlerini yaptıkları sırada ileri sürülen suçlar hakkında' söz konusu kanun hükümlerinin uygulanacağı şeklinde özel olarak düzenlenmiştir. Bu kişiler hakkında ceza soruşturması izin değil tahkik (soruşturma) sistemiyle yapılmaktadır.”
Dosya YÖK'e gönderildi
Yargıtay 14. Ceza Dairesi'nin bu konuda yapılacak olan yargılamalarla ilgili kararını örnek veren savcılık, şunları kaydetti:
“Basit cinsel saldırı suçunu işlediği iddia edilen öğretim üyesi hakkında YÖK kanuna hükümlerinin uygulanmasına karar verilmesi gerektiği belirtilmiştir. Dosyamız incelendiğinde şikayet edilen kişi Yükseköğretim Kanunu kapsamında üniversite görevlisi olduğu, müşteki ifadesi incelendiğinde şikayet ettiği görevlinin odasında iken ve görevi sırasında gerçekleştirdiği iddia ettiği eylemlerinden bahsettiği; dolayısıyla soruşturmanın Yükseköğretim Kanunu uyarınca yürütülmesi gerektiği, bu nedenle Cumhuriyet Başsavcılığımızın şikayet konusu hakkında görevli olmadığı, görevli makama dosyanın gönderilmesi gerektiği soruşturma evrakı kapsamında anlaşılmıştır.”
Savcılık soruşturmanın yapılması için tüm evrakları Yükseköğretim Kurumu'na (YÖK) gönderdi.
Üniversiteden disiplin cezası
Bu arada YÖK tarafından soruşturmanın devam ettiği belirtilirken, YYÜ Rektörlüğü'nün yaşanan taciz iddialarıyla ilgili Gözütok'a disiplin cezası verdiği ifade edildi. Taciz iddiasının ardından 45 gün izin alarak üniversiteden ayrılan Gözütok'un aradan geçen 3 aya rağmen görevine başlamadığı öğrenildi.