“Polis şiddetine sessiz kalmıyoruz”

25 Kasım Kadın Platformu, eylemlere dönük polis saldırısına ilişkin basın toplantısı gerçekleştirdi ve suç duyurusunda bulunacaklarını duyurdu.

  • Haber
  • |
  • Kadın
  • |
  • 28 Kasım 2022
  • 19:55

25 Kasım Kadın Platformu, Taksim’de gerçekleştirilen eylemlere dönük polis saldırısına ilişkin basın toplantısı gerçekleştirdi.

TMMOB Büyükkent Şubesi’nde gerçekleştirilen basın toplantısında suç duyurusunda bulunulacağı belirtildi. Platform adına yapılan açıklamada 25 Kasım ve 27 Kasım günü eylemlerde yaşanan polis saldırıları aktarıldı. Açıklamada şu ifadelere yer verildi:

“Kadına Yönelik Şiddete Karşı Mücadele Günü’nde kadınların yaşadığı polis şiddeti aleni bir Türkiye tablosudur. İktidarını korumak için her şeyi yapmayı göze alan AKP, kadınlar ve LGBTİ+'lar başta olmak üzere toplumsal muhalefetin tamamına karşı savaş açmış durumda. Yasaklarla, baskılarla, hukuksuz gözaltılar ve tutuklamalarla kendisine karşı mücadele edenleri bir bir geri çektirmeye çalışan iktidar karşısında kadınlar ve LGBTİ+’lar susmadı, korkmadı, itaat etmedi, vazgeçmedi. Ancak bu 25 Kasım’a giden süreçte ve 25 Kasım günü bir kez daha gördük ki gittikçe artan devlet şiddeti ve faşist baskılar kadınlara, LGBTİ+'lara, gençlere, işçilere, Kürt halkına ve toplumun bütün ezilenlerine yönelik topyekûn bir saldırı halinde devam ediyor.”

Her yıl yüzlerce kadın katilinin cezasızlıkla ödüllendirildiği hatırlatılan açıklamada, saldırganların kadınların güvenliğini sağlayamayacağı ifade edildi ve şunlar eklendi:

“Bizler bütün bu şiddete rağmen 25 Kasım günü yan yana olmak, Tünel Meydanı’nda buluşmak için sonsuz bir çaba sarf ettik. Her yeri eylem alanına çevirdik ve eylemimizi gerçekleştirdik. Ancak bizlere uygulanan şiddeti kabul etmiyoruz. Prosedür denilerek işkence ve kötü muamelenin normalleştirilmesini kabul etmiyoruz. Son zamanlarda Türkiye’nin normali haline getirilmeye çalışılan bu şiddet ortamının ve konuşanı, yazanı, itiraz edeni, destekleyeni ‘terörist’ diye hapseden bu iktidarın karşısında, herkesi birlikte mücadele etmeye, susmamaya, vazgeçmemeye, itaat etmemeye çağırıyoruz.”

“Suç duyurusunda bulunacağız”

Platform olarak yaşanan şiddeti belgeleyeceklerini belirten açıklamada basına ve kamuoyuna şöyle çağrı yapıldı:

“İlk suç duyurumuzu 30 Kasım Çarşamba günü saat 13.00’te Çağlayan Adliyesi’nde gerçekleştiriyoruz. Buradan basına ve kamuoyuna çağrı yapıyoruz. Bunun sonrasında da kitlesel bir suç duyurusu için tanıklıkları toplamaya devam edeceğiz. 25 Kasım için Taksim'e gelen, polis şiddetine maruz bırakılan herkesi şiddetin izlerini belgelemeye, suç duyurusu yapmaya davet ediyoruz. 25 Kasım Kadın Platformu’nun sosyal medya hesaplarını takip ederek, yaygınlaştırdığımız formu doldurarak dâhil olabilirsiniz. Eylemimize katılmamış olsa da şiddetin farklı biçimlerine maruz bırakılan tüm toplumsal kesimleri, meslek örgütlerini ve muhalefeti kendi gündemleriyle de birleştirerek kadınların polis şiddetine karşı mücadelesinin yanında olmaya, sorumluluk almaya çağırıyoruz. Burada özellikle İstanbul Barosu ve Türkiye Barolar Birliği, Türk Tabipleri Birliği ve milletvekilleri başta olmak üzere elbette tüm toplumun polis şiddetinin olağanlaştırılması, kadına yönelik şiddete karşı mücadelenin şiddetle bastırılmaya kalkışılması karşısında susmamasını, güçlü bir tavır koymasını bekliyoruz. Bugün birlikte ses çıkarmazsak yarın çok geç olabilir. Biz kadınlar haklarımızdan, hayatlarımızdan, mücadelemizden, özgürlüğümüzden, eşitlikten asla vazgeçmeyeceğiz. Sokaklarda görüşmek üzere.”