Kürt illerinde 25 Kasım eylemleri

25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü vesilesiyle pek çok Kürt ilinde eylem yapıldı.

  • Haber
  • |
  • Kadın
  • |
  • 25 Kasım 2023
  • 18:41

25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü vesilesiyle pek çok Kürt ilinde eylem yapıldı.

Hakkari’de HEDEP İl binası önünde basın açıklaması düzenlendi. Eylemde basın metnini HDP Hakkari İl Eşbaşkanı Hümeyra Armut okudu.

Dersim Kadın Platformu, Sanat Sokağı’ndan Seyit Rıza Meydanı’na yürüdü. Kadınlar, Seyit Rıza Meydanı’nda basın açıklaması yaptı. Basın metnini Dersim Kadın Platformu üyesi Fatoş Taşkale okudu.

Ardından HEDEP Dersim Milletvekili Ayten Kordu konuştu. Konuşmaların ardından Songül Bulur, kadınlar için yazdığı eserini seslendirdi. Daha sonra SES Kadın Meclisi Erbane Grubu, şarkılar söyledi. Etkinlik çekilen halaylarla son buldu.

Mardin’de kadınlar Tevgera Jinên Azad’ın (TJA) çağrısıyla Karayolları Parkı’nda eylem yaptı. Eylemde basın metnini TJA adına Ayşe Bozan okudu.

Ardından HEDEP milletvekili Beritan Güneş Altın konuştu.

Şırnak’ta TJA 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü dolayısıyla yürüyüş gerçekleştirmek istedi. Yürüyüş için bir araya gelenler polis ablukasına alındı.

Polis, aralarında Jinnews muhabiri Rozerin Gültekin ve Mezopotamya Ajansı (MA) Muhabiri Zeynep Durgut’un da olduğu 20 kadını gözaltına aldı.

Van’da kadınlar, İpekyolu ilçesinde bulunan Hayat Hastanesi’nden Musa Anter Barış Parkı’na yürüdü. Musa Anter Barış Parkı önünde yapılan eylemde açıklamayı HEDEP Van İl Eşbaşkanı Gönül Uzunay yaptı.

Urfa Barosu Kadın Hakları Merkezi, baro binasında basın toplantısı yaptı.

Urfa Kadın Platformu ise, HDP binasında Ahmet Bahçıvan İş Merkezi'ne kadar "jin, jiyan, azadî" sloganlarıyla yürüdü.

KESK Adıyaman Kadın Meclisi 25 Kasım kapsamında Demokrasi Parkı’nda eylem yaptı. Kadınlar, "ILO’nun 190 Sayılı Sözleşmesi Onaylansın" çağrısında bulundu.

Eylemde konuşan konuşan SES Adıyaman Kadın Sekreteri Rengin Hüsniye Kılınç, "ILO tarafından 2019 yılında oybirliği ile kabul edilen ve 2021’de yürürlüğe giren ILO’nun 190 Sayılı İş Yaşamında Şiddet ve Taciz Sözleşmesi (C190) ve sözleşmenin uygulanmasına ilişkin bir rehber niteliğindeki 206 sayılı Tavsiye Kararı (R206) çalışma yaşamında şiddet ve tacizi yasakladığı ve sözleşmeyi onaylayan ülkelere bu konuda yaptırım getirdiği için önemli" dedi.

Diyarbakır sağlık çalışanları Yenişehir ilçesinde eylem yaptı. Eylemde konuşan İzmir Tabip Odası üyesi Prof. Dr. Münevver Kaynak Türkmen, 25 Kasım’ı 8 yıl önce eşi tarafından şiddete uğrayan sekreterini korumaya çalışırken katledilen Dr. Aynur Dağdemir’e adadıklarını kaydetti.

Batman’da kadınlar Yılmaz Güney Parkı’nda basın açıklaması yaptı. Burada TJA aktivisti Ruken Zeryam Işık açıklama yaptı. Kadınlar açıklama sonrası buradan 4 Yol Kavşağı’nda bulunan HEDEP binası önüne kadar yürüdü. 

Siirt’te HEDEP İl Örgütü binası önünde bir araya gelen kadınlar kent merkezinde bulunan Saat Kulesi’ne kadar yürüyüş gerçekleştirdi. Burada konuşan HDP Siirt İl Örgütü Eşbaşkanı Hatice Tay, mücadeleyi büyütme çağrısında bulundu. Daha sonra konuşan HEDEP Siirt Milletvekilli Sabahat Erdoğan Sarıtaş konuştu.

Bingöl’de kadınlar HEDEP İl Örgütü binasında bir araya geldi. Eylemde HEDEP Mardin Milletvekili Saliha Aydeniz konuştu.

Kadınlar Antep Şahinbey'de bulunan Kırkayak Parkı'nda bir araya gelerekr Yeşilsu Parkı'na kadar yürüdü. Yeşilsu Parkı’nda yapılan eylemde HEDEP Diyarbakır Milletvekili Ceylan Akça ve EMEP Antep Milletvekili Sevda Karaca konuştu.

Malatya Demokratik Kadın Platformu öncülüğünde Emeksiz kavşağında bir araya gelen kadınlar, basın açıklaması yaptı.

Kaynak: Mezopotamya Ajansı