Ücretlerini isteyen Kürt işçilere silahlı tehdit

B Plan Mühendislik ofisinde ücretleri verilmeden işten çıkarılan Kürt işçiler, kendilerini silahla tehdit eden şirket sahibi hakkında şikayetçi oldu.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 24 Aralık 2023
  • 21:30

İstanbul'da B Plan Mühendislik’te çalışan 4 mekanik tesisat işçisi, ücretleri verilmeden 3 Kasım’da işten çıkarıldı.

İşçiler İbrahim Işık, Harun Işık, Mevlüt Ön ve Faruk Oğuz, 19 Aralık’ta ücretlerini almak için gittikleri B Plan Mühendislik şirketinin sahibi O.A.'nın sözlü ve silahlı tehdidine maruz kaldıklarını iddia etti. İşçiler, aynı gün Eyüpsultan ilçesine bağlı Göktürk Polis Merkezi Amirliği’ne giderek şikayetçi oldu.

Esra Solin Dal’ın Mezopotamya Ajansı’nda yer alan haberine göre işçilerden İbrahim Işık, 19 Aralık’ta ücretleri almak için patronla görüştüklerinde yaşananları şöyle anlattı:

“Biz patronu tekrar telefonla arayarak ücretlerimizi istedik. Oda ‘tamam gelin konuşalım’ dedi. Ben ve arkadaşlarım B Plan Mühendislik ofisine gittik. Biz gittiğimizde kapıyı üstümüze kapattı. Biz de ‘buraya konuşmaya ve paramızı almaya geldik’ dedik. O.A. bize ‘Siz on kişisiniz, hesap kitap bilmiyorsunuz, sizde beyin yok’ diyerek silahını çıkarıp, namluyu bana doğrultu. Beni vuracaktı, kardeşim kolundan tuttu. Bizde polisi aradık ve Göktürk Polis Merkezine giderek şikâyette bulunduk. Hakkımızı istiyoruz.”

“Sürecin takipçisi olacağız”

İşçilerin avukatı Özgürlük İçin Hukukçular Derneği (ÖHD) üyesi avukat Serkan Kılıç, son zamanlarda işçilere yönelik hak gasplarının arttığına dikkat çekti. İşçilerin emek sömürünün yanı sıra ırkçı tutumlara da maruz kaldığını vurgulayan Kılıç, sermaye sahiplerinin emekçilere yönelik bu tutumun iktidarın mevcut politikalarından bağımsız olmadığının altını çizdi. Kılıç şöyle devam etti:

“Çoğunluğu Kürt şehirlerinden gelen inşaat işçileri, işçi kazaları, işçi cinayetlerinin yanında emeklerinin karşılığını alamıyorlar ve bunu istedikleri için de karşılaştıkları durum ortada. İşçiler haklarını istemek için bizlere başvurdular. Biz de hukuki sürecin takipçisi olacağız.”

DEV YAPI-İŞ: İşçilerin yanındayız

DİSK’e bağlı Devrimci Yapı, İnşaat ve Yol İşçileri (Dev Yapı-İş) Sendikası Genel Sekreteri Nihat Demir, konuyla ilgili ana firmayla iletişime geçtiklerini, O.A. adlı kişinin çalıştırılmaması ve firmalarda projeleri varsa o sözleşmelerinin feshedilmesi talebinde bulunduklarını belirtti. Ana Firma’nın durumdan haberdar olmadığını ve özür dilediğini aktaran Demir, firmanın sorumlular hakkında gerekli işlemleri yapacağını söylediğini aktardı. Olayın takipçisi olacaklarını dile getiren Demir şunları ifade etti:

“Firma, sözleşmeleri feshedildiği takdirde mesaj atıyor. Biz de sözleşmelerin feshedilip edilmediği konusunda takipçisi olacağız. Çağrımız bütün inşaat işçilerinedir; hiçbir yerde kendilerini yalnız hissetmesinler. Sendikalarına üye olsunlar, bize başvursunlar. Buradayız, gelin bu örgütlü gücü birlikte büyütelim.”