İzmir Kadın Platformu, Karşıyaka’da yaptığı eylemde zamları ve ekonomik krizi protesto ederek faturaları yaktı. İzban girişinde toplanan kadınlar “Krizi biz yaratmadık bedelini de ödemeyeceğiz, zamları geri al!” yazılı pankart taşıdı.
Platform adına okunan basın açıklamasında, her gün daha da derinleşen ekonomik kriz koşulları altında hayatta kalmanın güçleştiği ifade edilerek şunlar söylendi:
“Her gün evlerimizde, marketlerde, pazarda, tükettiğimiz enerjide hesap yapmaktan bıkıp usananlarız. Gıdadan, faturalara, hijyen ürünlerinden, sağlığa bütün temel ihtiyaçlara getirilen vergilerden, zamlardan bıktık usandık. Bugün krizin, yoksulluğun, işsizliğin, güvencesizliğin yükünü bizim sırtımıza yıkan patriyarkal kapitalizme karşı ayağa kalkıyor hep birlikte bir kez daha sesleniyoruz. Geçinemiyoruz, artık yeter, inin sırtımızdan.”
Bütün yetkileri elinde toplayan tek adam rejiminin bu ülkeye sunduğu tek gerçeğin kriz, yoksulluk, işsizlik ve faşizm olduğunu söyleyen kadınlar, bugün yaşanan kriz karşısında bir avuç sermayedarın korunduğunu belirtti.
Kadınlar son olarak taleplerini şöyle sıraladı;
“-Gıdaya, elektriğe, doğalgaza, bebek bezinden hijyenik pede, en temel ihtiyaçlara yapılan zamlar geri alınsın. Vergiden muaf tutulsun.
-Temel kamusal hizmetler paralı olmaktan çıkartılsın ve kadınların/LGBTİ+’ların ihtiyaçları dikkate alınarak genişletilsin.
-Ülkenin bütün kaynaklarına çöken, bütün temel haklarımızı bize fahiş fiyatlarla satan şirketler kamulaştırılsın.
-Kiralara üst sınır getirilsin. Ev işçisi kadınlar için babalarına, kocalarına bağlı olmaksızın sağlık sigortası yapılsın. Emeklilik hakkı tanınsın.
-İşsiz kadınların, kayıt dışı ve göçmen kadınların hakları güvence altına alınsın!
-Esnek ve güvencesiz çalıştırma ve kadınları işgücünün dışına atan ayrımcılık yasaklansın. Kadınların tam zamanlı, güvenceli ve insanca bir gelir sağlayan işlerde çalışabilmesine olanak veren istihdam politikaları üretilsin.
-Eşdeğer işe eşit ücret istiyoruz. Çalışma koşullarındaki cinsiyetçilik ve her türlü ayrımcılık son bulsun.
-Bakım işleri toplumsallaştırılsın. Yaygın yaşlı ve çocuk bakım merkezleri açılsın.
-Kürtaj hakkı dahil, cinsel sağlık ve üreme sağlığı haklarımız güvence altına alınsın, erişilebilir ve ücretsiz olsun.
-Boşanma durumlarında kadınlara konut ve geçim güvencesi sağlansın.
-Nafaka hakkımız gasp edilemez. Nafaka miktarları insanca yaşamaya yetecek düzeye çekilsin.
-Kadınları ve LGBTİ+ları erkek ve devlet şiddeti karşısında savunmasız bırakan yasal düzenlemeler iptal edilsin. İstanbul Sözleşmesi yeniden imzalansın, uygulansın.”
Açıklamanın okunmasının ardından faturalar yakılarak eylem sona erdi.