Kadınlardan Karşıyaka’da 8 Mart yürüyüşü

KESK İzmir Kadın Meclisi 6 Mart Çarşamba günü Karşıyaka’da 8 Mart yürüyüşü gerçekleştirdi.

  • Haber
  • |
  • Kadın
  • |
  • 07 Mart 2024
  • 09:30

KESK İzmir Kadın Meclisi 6 Mart Çarşamba günü Karşıyaka’da 8 Mart yürüyüşü gerçekleştirdi.

Saat 17.30’da Karşıyaka İZBAN çıkışında buluşan kadınlar halaylarla, türkülerle bir araya geldi. Karşıyaka iskeleye kadar sloganlarla yürüyüş yapıldı. Yürüyüş boyunca kadına yönelik şiddete, emek sömürüsüne, dinsel gericiliğe ve AKP iktidarının kadın düşmanı politikalarına değinen ajitasyon konuşmaları yapıldı. Karşıyaka iskele önüne gelindiğinde KESK İzmir Kadın Meclisi adına Eğitim Sen İzmir 6 Nolu Şube Kadın Sekreteri Aysel Kızıltuğ basın açıklamasını okudu.

Açıklamada şunlar ifade edildi:

“8 Mart emeğimizin sömürüsüne, görünmez kılınmasına, ayrımcılığa; her türden baskıya ve şiddete karşı direnişi simgeleyen önemli bir mücadele günü. 8 Mart aynı zamanda kadınların 1857’de, öncesinde ve o zamandan bu yana patriarkal kapitalizme, eşitsizliğe, yoksulluğa, kadın emeğinin ve bedeninin değersizleştirilmesine karşı ancak örgütlü direnişle kazanım elde edebileceğinin açık bir göstergesidir.”

Açıklamada 8 Mart’ın tarihi aktarılarak, o gündem bugüne mücadele eden kadınlar selamlandı. Açıklamanın devamında 6 Şubat depremine değinilerek AKP’nin uygulamaları teşhir edildi, depremzedelerin ve özellikle kadınların ihtiyaçları bir kez daha dile getirildi. AKP’nin savaş ve ekonomi politikalarının eleştirildiği anlatımın ardından seçim gündemine değinildi:

“Kadınların taleplerini pembe otobüsler ile karşılayacağını düşünen iktidarın toplumsal cinsiyet eşitliğini sağlayacak mekanizmalar hayata geçirilene kadar mücadele etmeyi sürdüreceğimizi bilmesini istiyoruz. Bugüne kadar elde ettiğimiz kazanımları seçimle değil, mücadeleyle, direnişle elde ettik. Bundan sonra da mücadele etmeye, direnmeye devam edeceğiz.”

İşyerlerinde, alanlarda, yaşamın her alanında mücadele etmeye, eşitlik, özgürlük, emek, hak, adalet, barış ve laiklik için yıllardır verdiğimiz mücadeleye omuz vermeye çağrı yapılarak talepler sıralandı ve açıklama sonlandırıldı.

Eğitim Sen’in ihraçlara karşı 284. haftasında gerçekeştirdiği eylem halaylar ve türkülerle sonlandırıldı. 

Kızıl Bayrak / İzmir