Sömürüsüz, savaşsız, özgür ve eşit bir dünya için 8 Mart’ta alanlara!

Enternasyonal İşçi Emekçi Kadın Platformu (PiA) yaptığı açıklamayla 8 Mart eylemlerine çağrı yaptı ve “Sömürüsüz, savaşsız, özgür ve eşit bir dünya için 8 Mart’ta alanlara!” dedi.

  • Haber
  • |
  • Kadın
  • |
  • 02 Mart 2024
  • 19:00

8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü, 100 yılı aşkın bir süredir dünyanın tüm kıtalarında kadınların sadece sınıfsal değil, cinsel kimliklerine de yönelik baskı, şiddet ve eşitsizliklere karşı tepkilerini direnişe dönüştürdükleri bir mücadele günüdür.

Bu yıl 8 Mart’ı, savaşların ölüm ve yıkım saçtığı, ekonomik ve sosyal sorunların arttığı, sınıfsal ayrımların daha da keskinleştiği koşullarda karşılıyoruz.

Ekonomik kriz giderek derinleşiyor. İktidarlar savaşa ve silahlanmaya yüz milyarlar harcarken, kapitalistleri koruyor, sosyal harcamaları, ücretleri ve kamu yatırımlarını kısıyor. Tüm bunlar öncelikle biz emekçi kadınların çalışma ve yaşam koşullarını etkiliyor. Düşük ücretler, ağır çalışma koşulları, işsizlik, yoksulluk, pahalılık artıyor. Kadınlar en güvencesiz ve kuralsız işlerde çalışmaya mahkum ediliyor.

Yoksulluk ve açlık en çokta kadın ve çocukları vuruyor. Türkiye’de 60 bine yakın insanın öldüğü depremin üzerinden 1 yıl geçmesine rağmen, kadınlar hala aileleriyle birlikte çadırlarda yaşıyor. Barınma, eğitim, sağlık ve en temel yaşamsal ihtiyaçları için mücadele ediyor.

Başta ABD olmak üzere emperyalistlerin kışkırttığı kirli savaşlarda da en büyük bedeli yine çocuklarla birlikte kadınlar ödüyor. Sudan'da süren zamanımızın unutulmuş en büyük savaşında on binlerce çocuk açlıktan ölme tehlikesiyle karşı karşıya bulunuyor. 7 Ekim’den bu yana Siyonist İsrail’in yayılmacı politikaları ve bombaları altında Filistin halkı soykırımdan geçiriliyor. Çoğunluğu kadın ve çocuk 30 bine yakın insan katledildi, katledilmeye devam ediyor.

Dünyanın birçok ülkesinde kadınların kazanılmış haklarına saldırılar, kadın düşmanı politikalar eşliğinde sürüyor. Kadınlar 21. Yüzyılda halen kürtaj hakkı için sokakta mücadele verirken, Türkiye’de faşist dinci iktidar “İstanbul Sözleşmesi”nden çıktı. Kadın cinayetleri modern ve uygar Avrupa’dan Afrika’ya, Latin Amerika’dan Asya’ya artarak sürüyor.

Tüm bunlar, dünyanın tüm coğrafyalarında kadın kitlelerini harekete geçiriyor. Kadınlar, emeğin sömürüsüne, her geçen gün artan ekonomik sorunlara, cinsiyet eşitsizliğine, gericiliğe, şiddete, yokluğa, yoksulluğa, savaşlara karşı sokaklara çıkıyor, daha güzel ve yaşanası bir dünya için mücadeleyi yükseltiyorlar.

Bizler, Enternasyonal İşçi Emekçi Kadın Platformu (PiA) olarak, tüm işçi ve emekçi kadınları, bu mücadeleye omuz vermeye, 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü eylemlerine ve etkinliklerine katılmaya çağırıyoruz.

Özgürlük ve eşitlik için, sömörüye, baskıya, savaşa, şiddete karşı mücadelede “vardık, varız, var olacağız!”

Yaşasın 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü!

8 Mart Etkinlikleri

03 Mart 2024- Lozan

09 Mart 2024- Paris (Film gösterimi)

10 Mart 20024- Wuppertal

10 Mart 2024- Frankfurt

15 Mart- Bielefeld (Seminer )

16 Mart- Essen

Enternasyonal İşçi Emekçi Kadın Platformu (PiA)