İzmir’de 8 Mart mitingi

İzmir’de 8 Mart mitingi, İzmir Kadın Platformu’nun, kadın-erkeklerin bir arada mitinge katılmasına yönelik yasakçı tutumunun gölgesinde geçti.

  • Haber
  • |
  • Kadın
  • |
  • 10 Mart 2019
  • 23:32

İzmir Kadın Platformu’nun “Krize şiddete savaşa karşı eşit özgür bir yaşam için geliyoruz” şiarıyla düzenlediği miting kitlenin Cumhuriyet Meydanı’nda toplanmasıyla başladı. Toplanmanın ardından kortejler oluşturularak yürüyüşe geçildi. Kortejin en önünde İzmir Kadın Platformu’nun pankartı, ardından DİSK’li kadın işçiler yer aldı. DİSK’li kadınlar “Eşitsizliğe adaletsizliğe şiddete krize karşı örgütlüyüz güçlüyüz” şiarlı pankartı ve “Eşit işe eşit ücret”, “Kadın emeği sömürüsüne hayır”, “Cinsel, ulusal sınıfsal sömürüye son”, “Esnek çalışmaya hayır” dövizleriyle yürüdü. Mitinge KESK kadın Meclisi, TMMOB, İlerici Kadınlar, Mor Kadın Dayanışması, Kadın Savunma Ağı, Genç Umut, Kaldıraç, HDP, EMEP’li Kadınlar ve DİP katıldı.

Kadın Platformu’ndan yasakçı tutum

Toplanma alanına Ege İşçi Birliği (EİB) ve Devrimci Tekstil İşçileri Sendikası (DEV TEKSTİL) üyelerinin gelmesiyle “platform bileşenleri erkekleri alandan çıkaracağız erkekler ile katılamazsınız” diye müdahale etti. DEV TEKSTİL ve EİB temsilcileri, “Bu yasakçı ve gerici tutumu kabul etmiyoruz, fabrikalarda nasıl omuz omuza mücadele ettiysek alanlarda da omuz omuza olacağız ve birlikte yürüyeceğiz” demesine rağmen platformda bulunan bileşenlerin tümünün tek tek gelip tartışmaları oldukça dikkat çekiciydi. En son DEV TEKSTİL ve EİB temsilcilerinin “Biz tartışmıyoruz” demesi üzerine bu sefer de sıralamayı değiştirip en sona bırakma çabasına giriştiler.

DEV TEKSTİL ve EİB, mitinge “Baskıya, sömürüye, eşitsizliğe, gericiliğe dur demek için Vardık varız var olacağız” şiarlı pankartın yanı sıra, “Eşit işe eşit ücret”, “İşyerlerinde mobbinge tacize son”, “8 Mart resmi tatil ilan edilsin”, “Krizin faturasını ödemeyeceğiz” şiar ve taleplerinin aralarında yer aldığı dövizlerle katıldı.

Kitlenin alana girmesi ve katılımcı kurumların selamlanmasının ardından miting başladı. İlk olarak sözü Ege Üniversitesi direnişçileri söz aldı. Söz alan kadın işçi, 11 aydır direndiklerini, güvenlik soruşturması gerekçesiyle işten atıldıklarını ifade ederek “Suçlu değil haklıyız, haklarımız için mücadele edeceğiz” vurgusu yaptı.

Ege Üniversitesi işçilerinin ardından Sibaş işçilerinin mesajı okundu. Mesajda, alanda olmak istediklerini fakat takvimsel yoğunluklar nedeniyle mitinge katılamadıklarını ifade eden işçiler “73 gündür direnişteyiz, emeğimiz ve geleceğimiz için mücadele ediyoruz ve etmeye de devam edeceğiz” vurgusu yaptı. Flormar işçilerinin mesajının okunmasının ardından, “Öykü Arin İçin Dönor Ol” kampanyası kapsamında kısa bir sinevizyon izletildi ve Öykü Arin’in annesi Eylem Şen’in mesajı okundu.

Sonrasında ise platform adına yapılan basın açıklamasına geçildi. Açıklamada, “8 Mart’ın mirası bize 1857’de yanarak can veren tekstil işçisi kadınlardan kalmıştır” denilerek, AKP iktidarının; kadınlara, çocuklara LGBTİ+ bireylere yönelik şiddet ve saldırının her geçen gün artmasına yol açtığı ifade edildi. “Katilleri aklanmaya çalışılan tüm kız kardeşlerimizin hesabını soracağız” denilerek yargının rolüne işaret edildi.

Eşit özgür bir yaşam için; krize, savaşa, şiddete karşı yan yana gelmeye devam edileceği vurgusuyla açıklama sona erdikten sonra, Yasemin Göksu konseriyle miting noktalandı.

Eylemden notlar:

-Platform bileşenleri içinde 10’un üzerinde kurum olmasına rağmen katılım ve coşku oldukça zayıftı.

-Kürsünün ve taleplerinin sınıfsal içeriği dikkat çekmesine rağmen DEV TEKSTİL ve EİB’nin kadın-erkek işçilerin 8 Mart’ta yürümesine müdahale etmek oldukça tezat bir durum oluşturdu.

-Kitle program bitmeden ve Yasemin Göksu çıkmadan nerdeyse dağıldı.

-HDP ve EMEP kortejinden erkekler tek tek çıkarıldı. Çıkarılanlar ise EİB ve DEV TEKSTİL’le birlikte yürüdüler.

-EİB ve DEV TEKSTİL kortejinin kadın erkek birlikte yürümesi dikkat çekti.

-Kürsüden Devrimci tutsaklar selamlandı.

Kızıl Bayrak / İzmir