İzmir ve Bursa’da İstanbul Sözleşmesi eylemi

İzmir Konak’ta ve Bursa’da bir araya gelen kadınlar “İstanbul Sözleşmesi’nden vazgeçmeyeceğiz” dedi. Bursa’da ise meydanda ve Kestel’de eylem yapıldı.

  • Haber
  • |
  • Kadın
  • |
  • 27 Mart 2021
  • 20:06

İzmir ve Bursa’da İstanbul Sözleşmesi için eylemler gerçekleştirildi.

İzmir’de eylem

İzmir Konak’ta bir araya gelen kadınlar bir kez daha “İstanbul Sözleşmesi’nden vazgeçmeyeceğiz” diye haykırdı. İzmir Kampanya Grubu’nun çağrısı ile Konak’ta kadınlar bir araya geldi.

Yapılan açıklamada, “Kadınların, LGBTİ+’ların ve çocukların eşitlik talebi ve yaşam hakkı anlamına gelen İstanbul Sözleşmesi’ni fesheden kararname; hukuka aykırıdır, geçersizdir ve bizler için de hükümsüzdür. Hayatlarımız patriyarkanın propaganda malzemesi ya da cemaatlerin pazarlık konusu değildir. Tam da bu yüzden, erkekler arası bir pazarlığın sonucu olarak gördüğümüz, İstanbul Sözleşmesi’nden çekilme kararını tanımıyor, kabul etmiyoruz” ifadelerine yer verildi.

Kararnamenin yayımlanmasının ardından meydana gelen şiddet belirtilerek şunlar vurgulandı:

“Tam da bugün 5 aylık hamile olan 17 yaşındaki bir kadın, birlikte olduğu erkek Anıl Yolum tarafından bıçaklanarak öldürüldü. İstanbul Sözleşmesi’ni yürürlükten kaldırmaya çalışmak maruz bırakıldığımız her türlü şiddeti, saldırıyı ve cinayetleri onaylamak ve faillere ön açmaktır. Bir gecede kaldırmaya çalıştığınız sözleşme biz kadınların, LGBTİ+’ların yaşamlarının, haklarının teminatıdır. Yaşamlarımızı tek bir adamın kararına bırakmayacağız.”

Kadınlar açıklamanın devamında şunları ifade etti:

 “Hayatlarımızı, haklarımızı sizin vicdanınıza bırakmıyoruz. Biliyoruz ki aileyi İstanbul Sözleşmesi değil erkek şiddeti yıkıyor ve siz erkek şiddetine bahaneler bulmakta ısrarcısınız. Sizler defalarca şikâyet etmesine rağmen “kocasıdır” diyerek kadınları şiddete mahkûm etmeye çalışanlarsınız. Tüm baskılarınıza, hukuksuzluklarınıza karşı susmuyoruz, tam karşınızda duruyoruz! Bizim Hayatlarımız sizin kalıplarınıza sığmaz. Çünkü makul ya da makbul değiliz meşruyuz. İstanbul Sözleşmesi bizimdir! Biz kadınlar ve LGBTİ+’lar bu karar geri çekilene, sözleşme uygulanana kadar sokaklardan, mücadelemizden bir adım geri durmayacağız! Var gücümüzle direnecek, var gücümüzle bağıracağız.”

Bursa Kadın Platformu'ndan eylem

İstanbul Sözleşmesi'nin bir gece yarısı kararnamesi ile feshedilmesinin ardından Bursa Kadın Platformu eylemdeydi.

"İstanbul Sözleşmesi yaşatır. Haklarımızdan ve yaşamlarımızdan vazgeçmiyoruz" pankartının açıldığı eylemde, bir gece yarısı kararnamesi ile sözleşmenin feshedildiği, meclisten tüm partiler tarafından onaylanan Sözleşmenin, Cumhurbaşkanı kararnamesiyle feshedilmesinin hukuka aykırı olduğu ifade edildi.

Kapitalist düzenin ve AKP iktidarının kadınlara dönük saldırganlığının teşhir edildiği açıklamada, İstanbul Sözleşmesi konusunda yalanlar ve gerçeklerin anlatılmasıyla devam etti.

"İstanbul Sözleşmesi bizimdir! Sözleşme uygulansın", "Erkek vuruyor, devlet koruyor", "Kadın, yaşam, özgürlük", “Jin,jiyan, azadi" sloganlarının atıldığı eylemde, karar geri çekilene, sözleşme uygulanana kadar meydanların terkedilmeyeceği söylendi.

Her cumartesi saat 17.00'da Kent Meydanı'nda buluşma çağrısı yapıldı.

Kestel Demokrasi Platformu'ndan eylem

Bursa'nın Kestel ilçesinde ise Demokrasi Platformu, gerçekleştirdiği eylemle İstanbul Sözleşmesi'nin feshedilmesini protesto etti. Yapılan açıklamada "siyasal iktidarın baskıcı ve ataerkil isteklerine teslim olmayacağız" denildi.

Açıklama "Hepimiz bulunduğumuz her alanda, kadınlar üstündeki baskılar son bulana kadar mücadele etmeye devam edeceğiz. Kadını evde, işyerinde, yaşamın her alanında köle olarak gören zihniyetin yaşam hakkımızı elimizden almasına izin vermeyeceğiz! Kazanımlarımızdan geri adım atmayacağız! İstanbul Sözleşmesi uygulanana kadar susmayacağız! Sokakları, meydanları terk etmeyeceğiz!" denildi.

Kızıl Bayrak / İzmir, Bursa