25 Kasım gündemiyle İzmir’de İEKK “Gericiliğe, baskıya, şiddete karşı kadınlar ne yapmalı?” başlığıyla bir söyleşi gerçekleştirdi.
Söyleşi İEKK adına yapılan sunumla başladı. Sunum 25 Kasım’ın tarihçesi ve kadının özgürleşme mücadelesindeki yeri anlatılarak başladı. Ardından, kadınların bugünkü kapitalist düzendeki mevcut konumu ve toplumsal yaşamdaki yerleri; tek tek çalışma yaşamı, aile yaşamı, eğitim hakkı, sağlık hakkı ve hukuk alanı üzerinden değerlendirerek devam etti. Sunumda yapılan önemli vurgulardan biri kapitalizmin bugünkü gelişmişlik düzeyinde üretilen zenginliğin birçok olanak varken kadınların özgürlüğünü̈, eşitliğini, mutluluğunu sağlayamadığı üzerineydi. “Peki, bu konum mevcut bu durum hep mi böyleydi? Hiç değişmedi mi? Ya da değişmesinin anahtarları nerde?” sorularına yanıt arayarak devam eden sunumda, kadın cinsinin ezilmişliğinin tarihsel kökenlerine, bu tarihsel süreç̧ içinde değişen üretim ilişkilerinin kadın cinsini ikinci sınıf konumuna itmesinin koşullarına değinildi. Sunumda tarih sahnesinde mücadeleyle elde edilen kazanımların altı çizilerek mücadelenin kadının özgürleşmesinde temel anahtarlardan biri olduğu vurgulandı. Sunumun devamında kadınların bilinç̧ ve örgütlülük düzeyini arttırmak için var olan komisyonların güçlendirilmesi, olmayan yerlerde komisyonların kurulmasının ihtiyaç̧ olduğu ifade edildi. Var olan eğitim çalışmalarına ve örgütlenme çalışmasına çağrı yapıldı.
Sunumun ardından oldukça canlı geçen tartışmalarda emekçi kadınlar söz aldı ve çözüm önerileri hep birlikte tartıştı. Kreş hakkı, fabrika ve işyerlerinde yaşanan baskı ve mobing, uzun çalışma saatleri, ev işinin çocukların bakımının kadını körleştirmesi ve mücadeleye katılımını engellemesi gibi başlıklar emekçi kadınların öne çıkardığı başlıklardı. Kreş kampanyası önümüzdeki dönem kampanya konusu olarak işlenebileceği tartışıldı, haftalık toplantıların düzenli yapılması önerildi. Ayrıca devam eden eğitim çalışmalarının daha düzenli hale getirilmesi karar altına alındı.
Söyleşi 25 Kasım günü yapılacak eylem çağrısı, Mahsa Amini’nin ardından yapılan eylemlerden esinlenen mücadele çağrısının yer aldığı şarkının videosunun ve İEKK’nin hazırlamış olduğu çağrı sinevizyonunun izlenmesinin ardından söyleşi sonlandırıldı.
Kızıl Bayrak / İzmir